God Jul och Gott Nytt År……………….


13”Nu nalkas julen………………………” klassisk inledning av julvärdarnas julvärd Arne Weise får inleda denna min sista krönika för året.
Årets julvärd Gina Dirawi är den som sparkar igång årets julhelg vilket jag ser särskilt positivt på – mest av trots mot alla de som förutspår att julskinkan och hela vårt traditionsrika julhelgsfirande kommer att ryckas ifrån oss – hur Gina skall lyckas med det står möjligen skrivet i stjärnorna om ens där.
I övrigt bryr jag mig inte särskilt mycket om vem som utses som julvärd – det blir säkert bra vem som än utses.
Det är bara alla dessa traditionalister som ropar på systemkollaps och landets undergång om julvärden – enligt dem – inte har den rätta övertygelsen.
Vi får se hur det blir med det.
Nästa års julvärd kommer jag föreslå en av landets imamer att utses som julvärd – kan ni tänka er vilka som kommer att mordhota mig?
Alla de som normalt inte ägnar religion en enda tanke i vårt sekulariserade land kommer sannolikt att ägna både nätter och dagar framför laptopen för att skriva anonyma hatiska kommentarer av ett slag som skulle få den mest härdade att rodna.

Karl-Bertil-Reinfeldts-Julafton – de allra flesta kommer dock att fira en helt vanlig traditionell julhelg med ett överflöd av kulinariska anrättningar på salongsbordet och med en glittrande julgran som tycks vila på alla julklappar – och jag önskar dem all glädje.
Där existerar dock ingen systemkollaps – tack Reinfeldt för jobbskatteavdragen.
Men det är inte bara medelklassen som har anledning att hylla jobbskatteavdragens förespråkare.
Välfärdskapitalisterna på riskkapitalöarna har en ännu större anledning att gnugga händerna och i sann nyliberal anda prisa sin välgörare som såg till att fördela skatteåterbäringen till gulaschbaronerna.
Än mer groteskt blev det när de som bäst behövde pengarna fick se sig betala för att medelklassen skulle få välfyllda plånböcker istället.
Det var liksom andemeningen ta från de ekonomiskt utsatta för att ge till de bemedlade.

jbMen i motsats till alla de som vill se en systemkollaps går vi bildligt talat mot bättre tider.
Till och med bättre än jag tidigare förespått!
Det kommer dock ta tid att återställa åren av underinvesteringar i landet.
När högern försöker tala om för oss att det idag lönar sig bättre att arbeta, att jobben har blivit fler – så gnuggade vi oss i ögonen för att avgöra om det var SCB eller högern som hade fel.
Att Sverige har högre arbetskraftsdeltagande och sysselsättningsgrad än någonsin tidigare samt att Sverige präglas av en tätare sammanhållning och bättre jämställdhet och att fattigdomen har minskat och andelen barn som lever med låg materiell standard har halverats sedan 2006.
Att lönegapet – även det oförklarade mellan män och kvinnor – har minskat sedan 2006 – det är onekligen ett skönt samhälle Moderaterna lever i men vi alla andra som förlitar oss på verkligheten ställer oss frågande till den beskrivningen.
Det samhälle högern vill skapa är ett skuggsamhälle – ett samhälle där kraven bytts ut mot förmåner för de utvalda – alla andra skall ställas under både krav och avsaknad av förmåner – inte ens samhällsresurser.

tomte241Sanningen kan vi se i bostadsbristen – en brist i mer än 180 av Sveriges kommuner.
Vi kan se det i rapporterna om tappad produktivitet och konkurrenskraft, hos företagarnas larm om att var fjärde rekryteringsförsök misslyckas för att de inte hittar rätt kompetens – trots att 350 000 människor är arbetslösa.
Vi ser det i besvikelsen, hopplösheten och livslusten hos det fattiga, sjuka, arbetslösa där andelen fattiga idag är tre gånger större än för tio år sedan.
Uppgivenheten hos inte minst hos våra unga och de gamla som inte får det rätta stödet i samhället.
Inkomstklyftorna i Sverige har vuxit snabbare och mer än i något annat västland enligt OECD:s rapporter.
Olof Palmes bevingade tal på Norra Bantorget 1979 citerat ”De har rensat det dukade bordet, de har tömt skafferi och visthusbodar, de har lagt åkern i träda och ätit sig igenom de internationella bankpalatsens matsalar på svenska folkets kontokort.” – äger mer än någonsin en sanning idag.

lindstrc3b6m-grc3b6tDet senaste halvåret har medierna fyllts med en flyktingvåg utan motstycke sedan andra världskriget.
Politikerna försöker övertrumfa varandra i allehanda åtgärder och förslag – det ena mer absurt än det andra.
ID-kontroller, Jasplan och marktrupper till oroshärdarna.
Interneringsläger för flyktingströmmar och drönare i jakten på – för vissa lyxflyktingar – för andra en tragisk följd av krig och helvete.
Empati och solidaritet har bytts ut mot egoism och befarad systemkollaps.
Samtidigt – när vi talar flyktingar – gömmer sig skatteflyktingarna – de som inte skrivs om, det som ingen vill tala om – i skatteparadisens förlovade hägn.
Lite ironiskt kan man säga att det ena gömmer det andra trots att skatteflyktingar sargar vårt lands ekonomi med många fler miljarder än vad flyktingarna från krigets helveten i Mellanöstern kostar oss – initialt.
Och visst – för politikerna är flyktingvågen bra – den gömmer många andra viktiga frågor för landets väl och ve.

normal_LindströmönskarGodJul04Fördomarna växer – den har alltid sin rot i vardagslivet.
Den gror på arbetsplatser och i grannkvarteret ofta ett utlopp för individuella misslyckanden och besvikelser.
Men framförallt är fördomar ett uttryck för okunnighet och rädsla.
Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt.
En människas hudfärg, språk eller födelseland har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra.
Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde – den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen – på arbetsplatsen eller i sällskapslivet.
Fördomar ligger alltid och lurar även i ett upplyst samhälle.
Det behövs bara att någon sätter fördomen i rullning så rullar den vidare av sig själv.
Det är inte fördomar, hat och egoism som skall dana ett samhälle – det skall byggas på solidaritet och människors okränkbara värde – politikernas grundläggande ambition skall därvid vara att ge varje samhällsmedborgare förutsättningar att leva ett fritt liv där varje individs – oavsett etnisk tillhörighet – potential tas till vara.

Med dessa sista tecken vill jag önska alla mina läsare en God och fröjdefull Jul samt ett Gott Nytt År – samt tacka alla er för alla kloka kommentarer som givit mig den inspiration jag så väl behövt för att driva den här bloggen.
Ta väl hand om er alla så tar vi nya tag nästa år.
Christmas-Wallpapers14

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  25 december, 2015

  Hej! Jag vill att du tar bort min kommentar som jag hastade till i julbrådskan eftersom jag har sakfel i den så skriver en mer lämplig!
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara
 2. Hans Bodin

   /  23 december, 2015

  Hej! Hjärtligt tack för det här året! Det har varit mycket lärorikt att följa din blogg. Trots att Stefan Löfven har gjort ett jättejobb tillsamman med Morgan Johansson och Anders Ygeman med flyktingpolitiken så har kritiken varit massiv. Vi har på väldigt kort tid börjat ta bort slaveriet Fas 3 och stupstocken börjat bygga bostäder bla. Det sker snabbt stor skillnad i svensk politik. Alliansen som endast hade skattesänkning och arbetslinjen och privatiseringar som politik skriker nu ut sitt missnöje tillsammans med minst 90% av media! Jag har hittils inte sett en enda rad av positiv kritik i borgerlig press. Jag ser fram emot nästa år i svensk politik därför att när folk börjar se skillnad så kommer det positiva!
  Jag önskar dej med familj en God Jul och Gott Nytt År!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: