Moderaterna tycker det är pinsamt att försvara den svenska modellen…………….


SamakSAMAK har i dagarna samlats ute på Lidingö och Rönneberga kursgård där den nordiska arbetarrörelsen samlats för sitt årliga möte.
Stefan Löfvén står som årets ordförande – ordförandeskapet roteras mellan länderna – och innehar därmed värdskapet för årets möte.
I Stefans inledningstal började han med att hälsa deltagarna välkomna för att därefter tala om den nordiska modellen, flyktingsituationen, fördomarna som sprids som en löpeld och vikten av sammanhållning.
Talet var ett ideologiskt och historiskt sammanhållet tal som jag skulle önskat att Stefan hållit i andra sammanhang än bara till trogna medlemmar av arbetarrörelsen.
Stefan kommer bäst till sin rätt som arbetarrörelsens agitator – som politiker har han en del begränsningar tvingas jag konstatera utan att för en sekund tvivla på hans ideologiska inriktning – tvivlet omfattar snarare delar av hans omgivning.
Stefan är min statsminister och som sådan står jag bakom honom.

svenska-modellenHan gick också hårt åt högerpartierna vars syfte är att få fler att sluta sig och bara tänka på sitt – ett egoistiskt tänk med allt vad det innebär som genomsyrar samhället idag.
Den nordiska modellen är under attack från borgerligheten – det är förvisso inte något nytt fenomen – modellen som vunnit slagkraft allt sedan efter andra världskriget och omfattar några grundläggande principer som solidaritet och jämlikhet har högern gjort sitt till för att smula sönder i sina beståndsdelar.
Vi möter den i vår lagstiftning, vi möter den i utformningen av reformer, vi ser den i våra socialförsäkringar som skall vara grundad på principen att de ska omfatta alla medborgare.
Försvaret för den allmänna och generella välfärdspolitiken är också ett försvar för principen att det vi tillsammans har arbetat ihop ska också komma alla medborgare till del.
Stefan Löfvén citerat;

”Högern säger att vi måste montera ned den nordiska modellen om vi ska klara dagens stora utmaningar. Men de hade fel tidigare, och de har fel i dag. Det är tvärtom den nordiska modellen som kommer att göra att vi klarar oss bättre än andra. Behovet av arbetarrörelsens eviga idé om frihet, jämlikhet, gemenskap och hårt arbete är viktigare än på mycket länge.”

Men så tycker naturligtvis inte Moderaterna som gavs möjlighet att respondera på Stefans tal i Expressens fredagsutgivning under rubriken ”Pinsamt”.
Tomas Tobé moderaternas partisekreterare ansåg att det var bättre att han oroade sig mindre för Moderaterna och mer för Sveriges utmaningar samt mer tid för att ta del av moderaternas förslag.
Oron för Sveriges framtid omfattar just och bland annat Moderaternas nyliberala förslag.
Att inte oroa sig för vad moderaterna kan tänkas hitta på för att tillfredsställa sin andel av väljarkåren är att bortse från grunderna i den nordiska modellen.
Det pinsamma är att Tobé ens ansåg det pinsamt.
Ibland är det bättre att vara tyst än att öppna truten och därmed avslöja sig själv.

120131_euro8I kort sammanfattning kan den svenska modellen sägas innefatta tre moment med olika rollfördelning och ansvar mellan regeringen och arbetsmarknadens parter.
Det första är ett krav på regeringen att de skall föra en återhållsam finans- och penningpolitik som inte skapar ett ohanterligt inflationstryck.
Det kravet ställs oavsett vem som regerar landet.
Fackliga organisationer ska inte ges ansvaret att hålla nere löneökningar
för att kompensera för en inkompetent och oansvarig ekonomisk politik – det skulle undergräva fackens legitimitet och dessutom öppna för löneglidning vid sidan om avtalen och därmed omöjliggöra en solidarisk lönepolitik.
Det andra momentet – som är de fackliga organisationernas uppgift –
är att lönerna ska följa den genomsnittliga produktivitetsökningen i
samhället och inte det enskilda företagens eller de olika branschernas bärkraft.
Produktivitetsökningarna tillhör alla löntagare och ska delas solidariskt.
De anställda ska inte subventionera ett företag med dålig lönsamhet
eller en nedgående bransch.
Grundprincipen skall vara lika lön för lika arbete.
I detta skall det också ligga en positiv syn på ny teknik och strukturell
omvandling med avsikt att främja framtidens jobb och löner.
Det tredje momentet är en gemensam politik som främjar de anställdas
rörlighet och trygghet.
Det huvudsakliga ansvaret vilar dock på staten – men även arbetsmarknadens parter har en viktig roll.
Arbetslöshetsförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet under perioder av arbetslöshet och omställning på vägen mot ett nytt jobb.
Omfattande yrkes- och arbetsmarknadsutbildningar ska finnas tillgänglig. Rörlighet och utbildning måste främjas över hela arbetsmarknaden – inkluderat de som  i dagsläget inte riskerar arbetslöshet.
För Moderaterna räcker det med en mobiltelefon och en osäker anställning företrädesvis på en viss hamburgerkedja och med eller utan kollektivavtal vilket är egalt för högern.

sundlaglonekonkurrensHögerpartierna – främst Moderaterna – i Sverige har under årtionden velat riva upp kollektivavtalen och skapa en låglönemarknad samt avreglera bostadspolitiken.
De har velat slå sönder grunderna för välfärdssystemen – nu med hjälp av invandringen.
Men det är inte bara aggressiva allianspartier som använder invandrarna för att slå sönder den svenska välfärdsmodellen – Sverigedemokraterna är om möjligt ännu aggressivare i sin retorik.
Enligt Centerpartiet borde asylsökande kunna omdefinieras från asylsökande till arbetskraftsinvandrare från första dagen i Sverige!!!!
Kristdemokraterna anser att asylarbetare  skall bli statligt subventionerade genom att slippa betala skatt på inkomster upp till 100 000 kr/år!!!!
Björklund fyllde på med ett historiskt dumt – ja rent utav idiotiskt – uttalande om att det råder ”brist på utländsk konkurrens i byggbranschen” – brister kan åtgärdas genom utbildningar Björklund – en tanke som inte slagit rot.
Alliansregeringen har allt sedan starten 2006 haft en medveten politik för att rasera det som funnits kvar av den gamla svenska modellen och påpassligt nog för dem står asylsökanden som en plötslig väg att realisera deras låglöneproletariat – man fick inte tillräckligt stöd för att sänka lönerna för ungdomarna – men skit den som ger sig.

Frankenreins-monsterHögerns strävan att försvaga facken och det batteri av försämringar som genomförts för att riva hindren mot en utpräglad låglönemarknad började med att avskaffa löntagarnas rätt till skatteavdrag för medlemsavgiften till fack och a-kassa.
Därefter följde införandet av en särskild finansieringsavgift till a-kassan – som chockhöjde medlemsavgifterna till a-kassan.
Totalt fick löntagarna betala 10 miljarder kronor mer för en försäkring som man redan hade avstått lön för att få.
Sedan 2006 har Alliansen sålt ut statliga tillgångar till ett värde av 160 miljarder kronor och man har en ny utarbetad säljlista – tillika jobbskatteavdrag som man förvisso omdefinierat till utanförskapsavdrag – om Moderaterna går sitt ungdomsförbund till mötes i deras krav att med alla till buds stående medel slita åt sig makten med hjälp av Sverigedemokraterna.
Även om detta plundrargäng nu sparkats kommer det finnas behov av kamp och organiserat motstånd mot fortsatt borgerligt systemskifte om vi ska kunna börja forma ett samhälle där gemensamma behov styr – och inte profiten .
Det du Tomas Tobé – några sanningar att fundera på kanske!

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  15 januari, 2016

  Hej! Stefan Löfven är för mej en ärlig person som gör allt för att driva vår politik. Det känns precis som med allt ljusare dagar att det börjar ljusna i Svensk politik efter 8 mörkblåa år och Stefan växer allt mer in i sin statsministerroll!
  Önskar dej en trevlig helg!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja Stefan tvivlar jag inte ett dugg på men har vissa dubier om en del av hans närmaste.
   Man skall också ha klart för sig att det ämbete han påtagit sig är svårt och många gånger oberäknelig i den mening att man förutsätts ha passande svar på alla frågor som ställs samt därutöver vara tillgänglig i princip dygnet runt.
   Jag avundas honom inte – tvärtom högaktar jag honom och det är synd att jag inte – ännu – fått träffa honom.
   Men tillfällen kanske kommer.

   Önskar också dig en trevlig helg!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: