Ett bisarrt mediedrev utan proportioner…………………..


Media indokrtrinerarI Dagens Samhälle ställs en viktig fråga ”Kan en norrlänning, dalkulla eller skåning bli minister?”
Svaret på frågan är – så som det ser ut idag – ett rungande nej såvitt man inte vill bli hudflängd och utsatt för tabloidpressens förkärlek för mer eller mindre befogade journalistiska drev.
Folkdomstolen tar ingen hänsyn till några juridiska spetsfyndigheter det räcker gott med blotta misstanken för att fastställa domen och förtroendet dalar som en kastad sten i vatten.
Att återhämta ett förlorat förtroende tar mycket längre tid än att tappa det och kräver av den som blivit dömd av folkmassan något utöver det vanliga.
Några kämpar på andra orkar inte och sist drabbas demokratin när man mot vetskapen om förutsättningarna inte är villig att ta den risken.
Till sist blir det bara nollåttor i riksdagen som kan bli minister i en regering alla andra får traggla vidare med hemortens kommunalpolitik.

Men visst allt går att lösa – det handlar bara om kostnader, vilja och behov.
Kanske vi skall ha ett antal bussar och långtradare som släpar runt med departementen till alla de orter där statsråden har sin hemvist – det lär ju bli ofantliga kostnader det med för att inte tala om vad Miljöpartiet skulle anse om ett sådant tilltag de som vill strypa allt som har med fordonstrafik att göra.
Eller varför inte nyttja möjligheterna att via Skype ordna möten och debatter med allt vad det kan komma att innebära av uppkopplingsbekymmer med mera.
Bildt skötte ju utrikesdepartementet via Twitter och sin blogg och då bodde han bara ett stenkast från Utrikesdepartementet.
Ni förstår kanske att jag är lite ironisk – men inte desto mindre kvarstår frågan.

Att det ställs lite högre krav på våra valda ledamöter i parlamentet än de vi ställer på oss själva tycks vara en generell uppfattning – fast vi uttrycker oss givetvis inte så – i vart fall inte om vi får säga det själva.
Men nu har ju lägenhetsaffärerna gett upphov till mediedrev så många gånger att det måhända borde räknas in som ett signifikativt beteende.
Det betyder att alla ministrar – utom borgerliga dito då förstås – skall inledningsvis betraktas som potentiella skurkar samt regelverket anpassas utifrån den uppfattningen i akt och mening att skydda medborgarnas pengar.
Eller så börjar man ordna bostadsfrågan – likt man gjort med våra utsocknes riksdagsledamöter – och låter Riksdagsförvaltningen fördela de lägenheter/rum som står under förvaltningens bemyndigande även till våra ministrar som inte bor i Stockholm – och som de får hyra och då i enlighet med Liberalerna (Folkpartiet) till marknadsanpassade hyror och bostadsbidrag i enlighet med gällande regler för den enskilde medborgaren så har vi tillfredsställt det lilla partiets politiska krav på oss medborgare också.
Fair – no more discussion!
Eller?

Nej då – nästa diskussion uppstår som en fågel Fenix – obönhörligen – nöjda blir vi inte och kanske vi inte skall det heller.
Varför i helvete skall politiker med sina skyhöga arvoden och övriga förmåner ha gräddfil till bostäder i Stockholm när halva stan är hemlösa – borde vi inte tänka på de utsatta först?
De har ju det så gott ställt så de kan köpa sin lägenhet och behöver inte sova i sandlådor eller under presenningarna i stadsgården.
Visst så kanske det är – men då dyker samma fråga återigen upp mot bakgrund av att vi borde betrakta våra politiker som potentiella skurkar.
I vilken beroendeställning har ministern ställt sig i när han köpte lägenheten av bostadsrättsföreningen ”Bert Carlsson” som ett exempel – om det nu fanns en sådan biinkomst för honom?
Ja ni inser ju själva – det är ju upplagt för ännu ett bisarrt journalistisk drev utan några som helst proportioner eller för övrigt någon egentlig relevans mot större och mer vällovliga debatter och politiska utmaningar.

Det som förvånar mig allra mest är att det saknas proportioner i drevets indignation över det synnerligen – om man förstår kritikerna rätt – omoraliska behovet av att skaffa sig en bostad alldeles oavsett den kommer från en fackföreningsrörelse eller annat privat bostadsföretag.
I Europa har vi en flyktingsituation som fortfarande är högaktuell med ett Schengensamarbete som håller på att brista i sina grundvalar som en följd.
Alla absurda och rapporterade sexövergrepp på kvinnor som eskalerar både här hemma och Europa i övrigt.
Därutöver har vi har en akut bostadsbrist och en allvarlig arbetslöshet i landet och en välfärd som krackelerar där sjuk- och äldrevården är av sådan beskaffenhet att människor riskerar dö – inte minst en accelererande sjukskrivning som är synnerligen oroande.
Men Margot Wallström och hennes lägenhet är så mycket viktigare för medierna att bevaka, spekulera och döma.

Jag är inte mycket för konspirationsteorier – ärligt talat avskyr jag allt som inte kan bekräftas på naturlig väg men förkastar inte konspirationsteorin som ibland kan visa vägen till sanningen – och det slår mig understundom och just av anledningen att det saknas vettiga proportioner i drevet mot henne – om det inte finns en utstakad agenda att bli av med henne som utrikesminister.
Kanske är också det anledningen till att Margot sett sig föranledd att förbereda ett eventuellt – och mot min förmodan – åtal om mutbrott genom att anlita en försvarsadvokat.
Förhållandet mellan politiker och höga tjänstemän inom näringslivet och medieägare är inte helt obefintlig.
Tjänster föder gentjänster och mycket av detta får naturligtvis inte komma fram i medierna – vad som sker i det fördolda har aldrig hänt.
Den vanliga journalisten skulle knappast med en ringa självaktning arbeta i motsats till vad som är önskvärt för tidningens ägare.
Margot har trampat snett ur det perspektiv som följer av en konsekvent linje i sin utrikespolitik – en linje som inte passar varken borgerliga politiker eller medierna och i synnerhet inte näringslivet – trots att Carl Bildt var så mycket hårdare i sin kritik vad avser Israel/Palestina konflikten men inte tillnärmelsevis fick samma genomslag i medierna.
Det kanske är ur det perspektivet vi kan finna lösningen på mordet av Olof Palme också – ett mord på innehavaren av landets högsta ämbete fortfarande ouppklarat ock lika märkligt.
Vem vet?

 

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. alfsve

   /  23 januari, 2016

  En kompetent socialdemokratisk kvinna, vad kan vara mer utmanande för borgerliga debattörer och alliansens svans

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej alfsve!

   En kompetent kvinna utmanar alltid är hon dessutom Socialdemokrat utmanar hon alla krafter i vårt samhälle.
   Bortsett från detta finns det faktiskt borgerliga – både före detta och nuvarande – politiker som faktiskt uppskattar Margot och hennes konsekventa linje.
   Men det räcker inte när hon nu är dömd på förhand dessvärre.

   Tack för din kommentar!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
   • alfsve

     /  23 januari, 2016

    Tack Björn, Margot uppskattas av många, men de varken hörs eller syns i debatten. Nu håller massmedias värsta hyenor på och jagar henne. Det finns sansade journalister också men dom hörs intet heller.

    Gilla

   • Precis så som du skriver alfsve.
    Beklagligt att många journalister blivit så självupptagna med sin egen tolkning och lämnar ett intellektuellt vacum efter sig.
    I många fall – och detta har jag påpekat många gånger – journalisterna ser en roll i att vrida opinionen i ”rätt” riktning och underkänner läsarens intellektuella förmåga att själv analysera och ta ställning för eller emot en händelse när det bara är den enskilda journalisten som bestämmer vad fakta är.
    Jag som också läser flertalet utländska medier ser genast skillnaden.
    En journalist som uppenbart nedvärderar läsarens förmåga att ta ställning till sakfrågan och endast presenterar valda delar av det vi kallar grävande journalistik – är dömd av läsaren.
    Men inte i Sverige – här tror vi uteslutande på journalisten oavsett de har rätt eller fel – det är alltid det skrivna ordet som är sanningen.
    Det är i allra högsta grad att underkänna läsarens förmåga.
    Vi har en mediekultur i vårt land som skulle ratas i vilket annat land som helst – men inte här och anledningen kan man naturligtvis spekulera i – men jag tror att avsaknaden av oppositionellt motstånd mot de etablerade medierna är alldeles för svagt – och jag räknar naturligtvis inte in dessa så kallade alternativmedier som i allt väsentligt kan inrymmas i definitionen slasksajter utan någon som helst trovärdighet.

    Jag tror på Margot – jag har träffat henne flera gånger i olika sammanhang och hon är både klok och mycket begåvad och jag känner stor respekt för hennes kunskap och klokhet.
    Därför känns det nu så erbarmligt orättvist när en kvinna med dessa egenskaper sågas ner till noll och intet istället för att uppskatta hennes engagemang som jag vet är genuint.
    Men hon är kvinna och som kvinna får man uppenbarligen inte visa större entusiasm eller engagemang än motsvarande man – vi har fortfarande lång väg att gå vad avser synen på kvinnor i vårt samhälle.
    Det blir lite av ett hyckleri när medierna framhåller kvinnors rätt och betydelse för samhällsutvecklingen när man samtidigt sågar dem ner till fotknölarna.
    Det är både hyckleri och trams.

    Låt oss hoppas att detta spel tar slut och att Margot inte har påverkats så mycket av det – hon är en stark kvinna och hon behövs.

    MVH//Björn

    Gilla

 2. Hans Bodin

   /  22 januari, 2016

  Hej! Margot har knappast fått någon respons här hemma men utomlands är hon uppmärksammad!http://www.etc.se/inrikes/wallstrom-hart-kritiserad-i-sverige-hyllad-utomlands. Om alliansen byggt lite mera än ett Attefalshus så hade vi kanske haft en annan disscution idag!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Nej här hemma får hon enbart negativ kritik för allt hon säger och gör men utomlands hyllas hon av de flesta medier.
   Det skall vara fan att vara profet i sitt eget land säger ordspråket och det tycks stämma väl in i hennes fall.
   Mediedrevet har gått överstyr för länge sedan och nu handlar det om helt andra saker – att få bort en omtyckt politiker.
   Vilka som kan anses stå bakom det kan man bara spekulera i men medierna tycks knappast stå i den bästa av dager inte heller högern med dess bisarra kritik som inte har någon som helst relevans vilket det för tydlighetens skull inte har haft någonsin.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: