Nu får det vara nog med daltandet………………


Publicerat 2016-02-03

regeringen-3944Det är med stor oro jag ser mitt parti dala i opinionen utan att närmare se till enskilda opinionsinstituts mer eller mindre trovärdighet – det är trenden som gör mig allvarligt bekymrad.
Jag har luftat min oro inför flera av mina partikamrater som delar min oro men har skilda åsikter om hur vi skall förändra vårt svaga stöd i opinionen.
Ärligt talat sitter vi just nu med ett trumfkort – ett trumfkort som skulle medge oss en – som ett första steg – bättre förutsättningar att genomföra vår egen politik.
Trumfkortet heter regeringsombildning – häng av Miljöpartiet och ersätt deras ministerposter med kompetenta socialdemokrater.
Strategin inledningsvis att låsa fast Miljöpartiet på vår sida samt att använda Vänsterpartiet som förhandlingspartner utan det inflytande som kommer partiet till del om de suttit i regeringen – är ett misslyckande.
Avsikten med detta var att vi  lättare skulle kunna komma överens med Liberalerna och eller Centerpartiet då aversionen – totalt grundlös – är större inom de borgerliga mot Vänsterpartiet än mot Miljöpartiet – Sverigedemokraterna undantaget.
Socialdemokratin har regerat ensam i många framgångsrika regeringar även med ett förhållandevis svagt parlamentariskt stöd och vi kan göra det igen.

MandatfördelningModeraterna gillar att spela politisk strategispel – att idka opinion med hjälp av bland annat Konstitutionsutskottet (KU) eller med underförstådda hot misstroendeförklaringar eller av en stor andel av moderata partiföreträdares krav som skall innefatta stöd eller samarbete med Sverigedemokraterna.
Sanningen är att Moderaterna står så långt från möjligheten idag att bilda regering där erforderligt samarbete med de övriga borgerliga partierna spretar åt alla tänkbara håll och kanter.
Centerpartiet säger klart nej till att skapa en regeringskris.
Liberalerna lika så.
Moderaterna har 84 mandat i Riksdagen.
Sverigedemokraterna 48.
Kristdemokraterna 16 mandat.
Dessa tre partier är i olika grad för att fälla den rödgröna regeringen och bilda regering med totalt 148 mandat – mot Centerpartiets 22 mandat och Liberalernas 19 mandat som ett eventuellt stöd i några frågor.
Socialdemokraterna har 113 mandat och tillsammans med Miljöpartiets 25 mandat samt Vänsterpartiet – som inte ingår i regeringsunderlaget – men lär stödja regeringen – har 21 mandat.
Frågan är om Moderater och Kristdemokrater vill regera landet med 148 mandat i bagaget mot regeringens samt Vänsterpartiets samlade mandatfördelning som uppgår till totalt 159 mandat?
Att påräkna fullt stöd för en sådan regering med hjälp av Liberalernas och Centerpartiets samlade 41 mandat borde stämma till viss eftertanke.
Var och en inser ju att en sådan regering kommer att vara betydligt svagare än den nuvarande.
Mot den bakgrunden är det förståeligt att både Centern och Liberalerna säger nej tack.
Mindre förståeligt är det att det finns moderater och Kristdemokrater som både hetsar och kräver en regeringskris.

four_aces_01-300x300Detta är vårt trumfkort kära Stefan.
De borgerliga har inte varken regeringsprogram eller styrka att leda landet.
Ett extraval kan naturligtvis ändra den inbördes mandatfördelningen – men inte ens ett extraval intresserar borgerligheten – osäkerheten är för stor, tiden för kort för att de borgerliga skall kunna samla sig och presentera ett färdigt överenskommet regeringsprogram att gå till val på – om det – mot bakgrund av spretigheten ens är möjligt.
Det är således endast de borgerliga som äger frågan om man skall skapa eller inte skapa en regeringskris som de bara kommer att förlora på.
Capice!

Högern är avkläddaOch därför är det således dags att ställa sig på barrikaderna och aktivt motarbeta alla de borgerliga ogenomtänkta ”köksbordsförslagen” mot förslag som gagnar landets invånare och inte bara med argument och väl valda ord utan i praktiskt handling.
Gör vart enda förslag av betydelse till en kabinettsfråga – eller så kallad förtroendevotum – i Riksdagen så får vi se hur mycket stake det finns hos de borgerliga ansvarslösa ledamöterna.
Det är regeringens vapen mot ansvarslösa borgerliga riksdagsledamöter.
Kabinettsfrågor är ovanliga i Sveriges Riksdag och själv kan jag bara påminna mig om när Ingvar Carlsson valde att ställa borgerlighetens krav på lönestopp som en kabinettsfråga i början av 90-talet.
Självklart skall man inte använda sådana möjligheter i tid och otid lika lite som man skall utnyttja KU för partipolitisk opinion som framförallt Moderaterna tycks ha förkärlek till.
Men vi lever i ovanlighetens tid med en turbulens utan motstycke där ansvar tycks ha blivit ersatt med oansvar och ytliga politiska förslag – allt för ofta i spåren av Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik som ingen vet var den kan komma att bära hän om de får real makt.
Landet styrs inte idag – lappa och laga i all ära – men regeringens handlingsförlamning gentemot den borgerliga kaskaden av ogenomtänkta förslag och andra illvilliga krav måste bemötas med klokhet och sunt förnuft.
Det räcker inte att Carin Jämtin står och försöker vara insiktsfull med att förklara vårt underskott i opinionen.

Socialdemokrater-Fokus-2014-1Det är kränkande för varje Socialdemokrat allt från partiledaren ner till varje individuell medlem med siffror under under 40 procent.
Kanske det vore på sin plats att kalla till extrakongress där framtidsfrågor, ambitioner och visioner får en väl vald plats samt inte minst hur vi skall förbättra vårt stora underskott i opinionen.
Uppenbarligen förmår inte partiledningen att forma partiet till det de en gång var – det är sannerligen på tiden att gå till motoffensiv och visa Socialdemokraternas rätta potential.
Som det ser ut nu sår partiet endast tvivel och det märks inte minst hos folket.
Sverige behöver en Socialdemokrati – en Socialdemokrati som är pragmatisk med visioner och klara ambitioner som tjänar alla medborgare.
Sverige behöver en partiledning som kan mullra och ställa motkrav på ansvarslösa  borgerliga partier.
Dagens Socialdemokrati är inte min Socialdemokrati – se till att förändra det!
Jag litar på dig Stefan!

bloggarna

 

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Hans Bodin

   /  6 februari, 2016

  Hej! Jag håller fullständigt med. Miljöpartiet har gjort regeringen impopulär med sin envetna
  kamp för att stoppa förbifarten Sthlm, Bromma flygplats samt retat landsbygden med höjd bränsleskatt. Nu hörde jag på nyheterna att dom inte ens kan engagera sina medlemmar för att få till en namnlista! Maskrosorna har vissnat. Nu är det dags att ränsa bort ogräset ur rabatten! Jag litar också på Stefan!
  Önskar dej en fortsatt trevlig helg!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: