Varför bara sänka löner? Varför inte sänka hela arbetarrörelsen!……………


Publicerat 2016-02-11

SkolmajorBjörklund (L) ansluter sig nu till lönesänkarkampanjen.
I deras förslag kallas det ”startjobb”  med hot om lagstiftning.
Tidigare i veckan tog den kontroversiella Centerledaren Annie Lööf – litet uppehåll i sin mammaledigt och passade på att hota med lagstiftning om facken inte sänkte lönerna fast hon kallade det sänkta ingångslöner” och betonade – med en fräckhet som inte finner sin like – att förslaget är en utveckling av den svenska modellen!!!!!!!!!!!!
Ett gott råd till dig Annie Lööf – nu när du är mammaledig, förövrigt en reformering av den gamla  moderskapsförsäkringen som Socialdemokraterna drev igenom 1974 – passa på att studera den svenska modellen grundligt när du njuter av Socialdemokratiska reformer.
Kristdemokraternas himmelska ledare Ebba Bush Thor vill också sänka lönerna och kallar det ”introduktionsanställning” dock utan att hota med lagstiftning.
Moderaterna kallar det hellre ”förstajobbet-avdraget” och helst naturligtvis utan inblandning av facket – kollektivavtal är inget som attraherar Moderater.
Bara för att ge en liten historisk återblick avseende lönesänkarkampanjer kan här meddelas att detta är inget nytt fenomen – gammal skåpmat nya definitioner med nya objekt.

sundlaglonekonkurrensModeraterna har inte gjort sig kända för att värna den svenska modellen – bara när man stod inför journalisterna var man kategoriska med att man inte ville sänka lönerna – vilket ligger i moderaternas gener då det får tunghäfta av motsatsen.
Bedrägeri kallar jag uttalandet och refererar till Moderaternas rapport från 2004 ”En arbetsmarknad för alla” där följande står att läsa: ”Genom att föreslå åtgärder som minskar marginaleffekterna är det vår ambition att löner och arbetstider ska bli mer flexibla.”
Rapporten fick massiv kritik – inte minst från fackföreningarna där LO:s tidigare chefsekonom Dan Andersson totalsågade rapporten.
Vad man kan säga om Moderaternas eviga kamp mot arbetstagare och fackföreningar är ”än slank det dit – än slank det hit – sist slank de ner i diket” och där är det således nu – var de befinner sig i morgon vet de kanske inte själva – men det finns ändå anledning att upprepa ännu ett korkat förslag om att man skall förtjäna välfärden vilket i klartext innebär att att nyanlända som fått tillfälliga uppehållstillstånd inte ska få samma rätt till välfärden som andra – utan att precisera närmare vad som skall undantas.

Fattiga o rikaEbba Busch Thor har tidigare haft svårt för att förstå begrepp som inkomst och fattigdom. I en debattartikel i maj 2013 – dessvärre är artikeln inte längre sökbar – gick hon till angrepp mot begreppet ”relativ fattigdom” eftersom det var ”missvisande”.
Men det enda som var missvisande var hennes egen tolkning av begreppet.
Man har utöver det tydligt framhållit att det vore önskvärt med en dämpning av löneutvecklingen särskilt vad avser unga – idag förespråkar man således reala lönesänkningar.
Jan Björklund (L) har knappast varit sämre än sina borgerliga kollegor i lönefrågan.
Redan 2011 hamnade Liberalerna – som anslutit sig till Centerns gamla tanke om särskilda ungdomslöner – i bråk med LO.
Björklund specificerade aldrig hur låga lönerna skulle vara men sa att de bör vara ”tydligt lägre” än snittet.
Utöver det är det väl känt att Liberalerna vill införa marknadsanpassade hyror vilket skulle slå ut cirka 300 000 hyresgäster med låga inkomster samt omöjliggöra för ungdomar att skaffa sin första bostad utan att skuldsätta sig det första de gör vid inträdet i vuxenlivet – om de nu får ett beviljat lån med de löner som Björklund förespråkade.

Smörgåsbord-för-arbetsgivareSyftet med de borgerliga partiledarnas attacker på lönerna är inte integration.
Det är att skapa en apartheidarbetsmarknad som kommer att pressa ned lönerna för alla arbetare i Sverige – oavsett etnicitet.
Möjligheterna för nyanlända att lättare få sitt ”första jobb” – om det blir lättare ifall arbetsgivaren får en lägre kostnad – det finns redan upplysningsvis.
De heter Nystartsjobb, Instegsjobb, Yrkesintroduktionsanställning, Traineejobb och Lönebidrag med i förekommande fall ända upp till 85% av hela lönekostnaden inklusive sociala avgifter i bidrag- men detta underlåter man att nämna.
Det saknas inte alls ”ekonomiska incitament” för att arbetsgivarna ska anställa vare sig det gäller ungdomar, äldre eller invandrare.
Inte ens journalisterna orkar ställa frågorna om varför de av Alliansen redan införda arbetsmarknadspolitiska åtgärder inte längre duger.
Indirekt har ju de borgerliga underkänt sina egna åtgärder på arbetsmarknaden – men därom råder det en pinsam tystnad i den nu pågående lönesänkarkampanjen – varför?
Svaret är inte i första hand lägre kostnader för anställningen de vill ha – utan lägre inkomster – med ökade klassklyftor och en lönedumpande effekt på hela arbetsmarknaden.

 

svenska-modellenDet är inget nytt att arbetsgivare helst vill betala så lite som möjligt för så mycket som möjligt av utfört arbete.
Inte heller är det nytt att politiska partier på högerkanten gärna vill sopa undan den svenska modellen till en mer liknande amerikansk modell med låglönejobb och svaga fackföreningar – och förvisso tycks alla utom Annie Lööf ha förstånd om att inte kalla det en utveckling av den svenska modellen.
Oroande är att Svenskt Näringsliv inte räds en politisering av lönerörelsen. När Centerledaren Annie Lööf hotar med lagstiftning om inte arbetsmarknadens parter kommer överens om att vissa grupper ska få lägre löner än vad kollektivavtalen anger – råder det en pinsam tystnad utan protester från näringslivet.
Och nu 2016 passar man på att åter köra ”Såna är tiderna” och tar stora kliv i lönesänkarstrategin genom att skylla på det stora antalet nyanlända – som man dessutom med ödmjukhet och emfas låtsas värna så mycket över.
Med den här sorgliga strategin underblåser politiker och Svenskt Näringsliv motsättningar inom och splittring av arbetarrörelsen – medan andra får stå för rasismen – att det hänger ihop torde man vara väl medveten om.
Låt arbetsgivarna och de borgerliga partierna förklara varför så få nyanlända får jobb trots rejäla subventioner som nystartsjobb och instegsjobb och YA-jobb bland annat?
Det kanske inte bekymrar högern – men för mig och många andra är det djupt bekymmersamt att politikerna lägger sig i lönebildningen.

bloggarna

 

Annonser
Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  12 februari, 2016

  Hej Björn! Helt klart att dom försöker men hur ska någon kunna leva på en svältlön! Det finns
  även en nationalekonom”Andreas Berg” som tycker att det inte är samhällseknomiskt motiverat att betala folk extra som jobbar kvällar och helger.
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag har både läst och hört mycket bisarra förslag.
   Undrar om det inte var denne Andreas Berg som föreslog att man skulle ta bort OB-tilläggen med ett sammelsurium av motiveringar som var och en inte hade någon som helst anknytning till OB-tilläggen.
   Åtminstone skulle jag skämmas ögonen ur mig efter en sådan artikel och undertecknad med ”Nationalekonom”

   Önskar dig och hustrun en trevlig helg!

   MVHBjörn

   Gilla

   Svara
 2. mustmas93

   /  11 februari, 2016

  Reblogga detta på Skogsvänstern och kommenterade:
  ”Syftet med de borgerliga partiledarnas attacker på lönerna är inte integration.
  Det är att skapa en apartheidarbetsmarknad som kommer att pressa ned lönerna för alla arbetare i Sverige – oavsett etnicitet.
  Möjligheterna för nyanlända att lättare få sitt ”första jobb” – om det blir lättare ifall arbetsgivaren får en lägre kostnad – det finns redan upplysningsvis.
  De heter Nystartsjobb, Instegsjobb, Yrkesintroduktionsanställning, Traineejobb och Lönebidrag med i förekommande fall ända upp till 85% av hela lönekostnaden inklusive sociala avgifter i bidrag- men detta underlåter man att nämna.
  Det saknas inte alls ”ekonomiska incitament” för att arbetsgivarna ska anställa vare sig det gäller ungdomar, äldre eller invandrare.
  Inte ens journalisterna orkar ställa frågorna om varför de av Alliansen redan införda arbetsmarknadspolitiska åtgärder inte längre duger.
  Indirekt har ju de borgerliga underkänt sina egna åtgärder på arbetsmarknaden – men därom råder det en pinsam tystnad i den nu pågående lönesänkarkampanjen – varför?
  Svaret är inte i första hand lägre kostnader för anställningen de vill ha – utan lägre inkomster – med ökade klassklyftor och en lönedumpande effekt på hela arbetsmarknaden.”

  Liked by 1 person

  Svara
 3. Tarmo Lindholm

   /  11 februari, 2016

  Är det inte ett ” mirakel ” att arbetslösheten sjunker kraftigt bland unga _utan_ Allianspartiernas Sänkta Trösklar, och utan att sänka ingångslöner för unga..???
  Kan det inte istället vara så, att ökad efterfrågan på Produkter och Tjänster gör att Arbetsgivaren behöver anställa folk..? http://www.dagensarena.se/…/lagsta…/

  Liked by 2 people

  Svara
  • Hej Tarmo!

   Ja det är nästan så att man tror de är högre makter inblandade.
   Men högern vill nog tro att det är eftersläpningseffekter av deras absurda arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
  • eller också sjunker ungdomsarbetslösheten kraftigt nu för årskullarna med ungdomar inte är så stora längre. Babyboomsbarnen räknas inte längre som ungdomar utan som vuxna arbetslösa. Statistiker har förutsatt detta för flera år sedan

   Gilla

   Svara
   • Hej narran!

    Ja mycket riktigt som du skriver.
    Samtliga grupper av arbetslösa sjunker nu – t.o.m långtidsarbetslösa noterar en sänkning vilket är mycket positivt naturligtvis.
    Men naturligtvis finns en hel del utmaningar särskilt vad avser de nyanlända och deras insteg på arbetsmarknaden – men jag är inte av den uppfattningen att vi behöver subventionera mer än vad som är fallet redan idag utan fokus måste bli på relevanta utbildningar istället.

    MVH//Björn

    Gilla

 4. Lars-Henrik Brattström

   /  11 februari, 2016

  Tack för ännu en lysande och belysande artikel… Lyfter hela min dag!

  Liked by 1 person

  Svara
  • Tack Lars-Henrik!

   Jag blir glad av att göra andra glada – den glädjen är ett tillräckligt tack.

   Jag upprörs över hur de borgerliga charlatanerna så fullständigt missbrukar sina mandat.
   Det som sker är ett öppet klassförakt och ett djävulskt försök att skjuta den svenska modellen i sank.
   Skulle Alliansen gemensamt motionera i riksdagen för detta förslag kommer jag rekommendera mitt parti att göra om den till en kabinettsfråga.
   Den svenska modellen skall vara oantastlig – den har tjänat oss väl allt sedan Saltsjöbadsöverläggningarna och ligger till grund för hela den välfärd vi arbetat för.
   Sen får vi se hur stark ryggrad charlatanerna har i frågan.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 5. khaz2012

   /  11 februari, 2016

  Totalt haveri av media dessutom, ser vi till exempel på 2014 års siffror för invandring var 64000 av 106000 arbetskraftsinvandringsrelaterat.

  Det behovet som skapats genom att vuxenutbildning lagts ned i sådan mängd att ombildning för vuxna knappt sker, se KOMVUX.

  Att AlfaLaval-domen är katastrof talas det väldigt TYST OM.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej!

   Tack för din kommentar!

   Dagens journalister är besvärande okunniga inom det område det skall rapportera om.
   De har inte förmågan eller viljan att ställa förslagen mot väggen utan accepterar förslagen med hull och hår – nåja inte alla men en övervägande andel.

   Vad avser asylsökande så anges dessa med av MV angivna prognoser och bruttosiffror.
   Vad man bortser från är att det konstant över tid brukar beviljas allt mellan 48 och 55 procent som får antingen PUT eller TUT.
   Nettot halveras därmed rent generellt.

   Alfa Laval-domen är och förblir en katastrof utan undantag – där håller jag med dig.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: