Borgerlig demokrati…………………..Publicerad 2016-03-20
vinster i välfärdenVar har Ulf Kristersson
och hans Moderater befunnit sig de sista 6, 7 åren?
Härom dagen skrev Ilmar Reepalu – regeringens särskilda utredare om att ”Vi behöver reglera vinsterna i välfärden”.
Men Ulf Kristersson går i taket och låter meddela via Dagens Nyheter
”– Utredaren vet vad det finns stöd för och vad det inte finns stöd för i riksdagen. Och det här finns det inte stöd för”.
Nej vi är pinsamt medvetna om det Ulf Kristersson sedan ditt stödparti Sverigedemokraterna – efter lite kuttrasju med högerlobbyn – svängde i frågan över nära nog en natt – och anslöt sig fogligt till högertrojkan.
Men så finns det heller inget stöd för ditt och dina moderater tillika allianskollegers uppfattning i frågan hos svenska folket och det borde väl vara den främsta ambitionen att underkasta sig folkets vilja.
Men jag förstår att lojaliteten med de partivänner som har sina fingrar i välfärdsbolagen väger in före folkets vilja – det gäller att rensa i skattekistan innan pengarna hamnar där det hör hemma egentligen.

moderaternas-kopplingar-till-vc3a4lfc3a4rdsbolagenJag höll rakt på att glömma att demokrati är ett alltför för luddigt och tämligen flexibelt ämne hos just Ulf Kristersson.
Andra må glömma – men jag har en viss förmåga att rekapitulera fadäser som när en enskild minister går emot en riksdagsmajoritet som ställde sig bakom förslaget att slopa den regel som säger att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot påhittade arbeten – inte bara en gång utan två gånger har samma riksdagsmajoritet krävt att de regelverk som tidigare gällt ska återinföras.
Det var en arrogans utan motstycke att nonchalera två riksdagsmajoriteter – och det föranledde mitt parti att hota om misstroende mot dåvarande socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.
Efter en – förmodligen svettig mardrömsnatt med risk för att han sparkas ut ur riksdagen – vaknade han till liv och nu var den arroganta och nonchalanta socialförsäkringsministern både ångerfull och ödmjuk och med krökt rygg bad om ursäkt för sitt beteende inför ett samlat pressuppbåd!
Socialdemokraterna ansåg att misstroende skall man använda sig av med varsamhet och endast då det finns realt fog för det varför man var så snälla och godtog ursäkten och drog därmed tillbaka misstroendet.
Fast den ödmjuka och ansvarsfulla inställningen har knappast bemötts av Moderaterna som nu istället KU anmäler regeringen utifrån löpande band- principen.

Partisympati mot vinsterEgentligen är deras negativa hållning inte särskilt konstigt – de följer bara gamla invanda mönster vad avser moderater i allmänhet och Ulf Kristersson i synnerhet.
För han har lyckats med konstycket att missa de antal undersökningar som genomförts allt sedan 2010 vad avser vinster i välfärden.
Det finns en genomgående stark opinion mot vinster i välfärden där allt mellan 60 procent och 80 procent av svenska folket har en negativ inställning till att vinster i välfärden ska trilla ner i fickorna på gulaschbaronerna och ställer sig därför positiva till att vinsterna återinvesteras.
SOM-institutet vid Göteborgs universitet – ett mycket ansett utredningsinstitut – som genomfört ett flertal undersökningar avseende vinster i välfärden påvisade redan 2012 en massiv majoritet – 78 procent – somVårdkaos var emot och redan året – 2013 – efter bekräftades detta då cirka 80 procent var emot vinster i välfärden.
En rad opinionsinstitut – såsom SIFO 2012, 62 procent, 6 fackförbund i samverkan lät Novus genomföra  en undersökning – 77 procent – och ger i undersökningen sitt stöd till en lag som innebär att all vinst i skattefinansierad vård, skola och omsorg ska återinvesteras i verksamheten.
Aftonbladet lät SIFO genomföra en undersökning 2014 där sex av tio svenskar angavs vara för att vinster skall återinvesteras i verksamheten.
I februari 2010 lät Lärarnas tidning göra en Skopundersökning om vinstuttag i friskolor.
Då tyckte 18 procent att fristående skolor ska ha rätt att dela ut vinst till ägarna.
76 procent ansåg att fristående skolor ska vara skyldiga att återinvestera hela vinsten i skolan.
2015 genomförde Novus på uppdrag av LO en undersökning där 56 procent av de tillfrågade ville att den rödgröna regeringen går vidare med förslaget att begränsa vinster i välfärden.
Till och med Timbros egen undersökning bekräftade detta – där man konstaterar att hela 63 procent är för ett vinstförbud – numer och av förståeliga skäl inte möjligt att hitta.
Sammantaget påvisar alla dessa undersökningar en förkrossande majoritet för att vinster skall återinvesteras i verksamheterna.

ValtvångSvenska folket har varit övertydliga när det gäller synen på vinstutdelning i den skattefinansierade välfärden.
Hur är det möjligt att detta förbigått Ulf Kristersson och högeralliansen?
Bland miljöpartiets, socialdemokraternas och vänsterpartiets sympatisörer har mellan 70 och 90 procent uppfattningen att vinster skall återinvesteras.
Till och med bland högerpartierna – inklusive Sverigedemokraterna – handlar det om allt mellan 50-60% – i enlighet med SOM-institutets undersökning.
Lägst andel sympatisörer med denna uppfattning hade Kristdemokraterna.
Det enda parti som i denna fråga tycks vara helt samstämmig med det svenska folket är Vänsterpartiet.

ValfrihetsstressKommunalarbetaren gjorde inför valet 2014 en sammanställning var de olika partierna står i frågan.
Man ser tydligt skillnaderna där vänsterpartierna vill begränsa vinstuttagen samt att vinsterna skall återinvesteras.
Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill riva upp lagen om LOV utom Miljöpartiet samt att de har ett i avseendet mesigare krav på kvalité och upphandling.
Centern säger nej – Annie Lööf blev näst intill hysterisk när den Socialdemokratiskt ledda regeringen tillsammans med Vänsterpartiet den 5 mars 2015 överlämnade kommittédirektiv 2015:22 till Ilmar Reepalu avseende ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster- ”det här är ren och skär statssocialism och en doft av 70-talet” sa en upprörd Annie Lööf som med fullständigt bristande kunskap om att det var de borgerliga som verkade för statssocialism och förstatligade varvsindustrin på 70-talet – kanske ursäktligt då hon inte ens var påtänkt på 70-talet. Sist men inte minst är det faktiskt de borgerliga som förstatligat mest i landet – inte Socialdemokraterna således.
Liberalerna vet inte – det står mellan ja och nej – om någon tycker det är övertydligt så kan jag bara gratulera då har ni upptäckt något som jag inte klarat.
Moderater och Kristdemokrater säger nej till en vinstreglering och här står att Sverigedemokraterna säger ja till vinstbegränsning – men som sagt det har haft lite kuttrasju med lobbyisterna sedan dess och förespråkar nu ett nej istället.
Kjell Rautio – välfärdsutredare inom LO – sammanfattar väldigt väl i Dagens Samhälle i en debattartikel den 16 mars 2015 där myter krossas och argumenten för begränsningar är tydliga.

p18iomm7lc13qlmns11bj13ng9c68Den nu pågående utredningen skall lämna sitt betänkande i november 2016 – med stor sannolikhet via en pressinformation för att därefter genomgå sedvanlig riksdagsbehandling innefattande inhämtande av remissvar samt därefter fortsatt behandling i berört utskott för att kunna genomföra ett lagförslag som lagrådet därefter kan komma att ha synpunkter på innan det kan föreläggas en proposition inför riksdagen.
Såvitt nu inte de borgerliga förstått att också deras väljare i majoritet vill se en begränsning av vinster i välfärden så förutsätter jag att de eventuella förslaget röstas igenom och vi kan se en vinstbegränsning tidigast och troligast under valåret 2018.
Vinner de borgerliga valet 2018 – måtte fan brinna i helvetet först – så lär de i vanlig ordning kasta 2 års utredning i papperskorgen.
Något att fundera på för alla de som vill se en begränsning av vinstuttagen samt en hårdare kvalitetsreglering med ökad bemanning och utan LOV – med våra skattepengar.
De borgerliga tycks tro att skattepengar är till för att berika sina kamrater i riskkapitalbolagen.

bloggarna

 

 

 

 

 


 

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Frihet enligt högern gäller bara för dem som har pengar. https://kaobyterblogg.wordpress.com/2016/03/05/liberalernas-ungdomsforbund-vill-ha-frihet-kao/
  —-
  Jag minns en fras som särskilt Reinfeldt rapade upp i tid och otid: ”Välfärdssamhället är en utopi”. Han verkade ha glömt hur Sverige fungerade på -50 och -60talen då Sverige låg i topp. Då existerade välfärdssamhället, men det har han glömt. Visserligen var han kanske inte född då, men han borde ha kunnat läsa sej till det.
  Nej, borgerligheten vill ha en härskarklass och en tjänarklass. Det är uppenbart.
  Kao

  Liked by 1 person

  Svara
 2. Hans Bodin

   /  21 mars, 2016

  Hej Björn! Jag anser att vinster i skattefinaserade verksamheter ska återinvesteras i verksamheterna. Dom enda som mår bra i detta nyliberala system är riskkapitalister.
  Vi ser hur sjukskrivningarna ökar och det beror mycket på rationaliseringar och vinstmaximeringar. Helst ska verksamheterna drivas statligt och kommunalt.
  Mvh! Hans

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Jag konstaterar – inte särskilt förvånad – att vi har samma ståndpunkt i frågan.
   Vinstmaximeringar inom de skattefinansierade offentliga verksamheterna gör naturligtvis att man drar ned på både kvalité såväl som bemanning och resultatet blir så som du nämner – stressrelaterade sjukdomar ökar och därutöver en i det närmaste total avsaknad av arbetsmiljöarbete.

   MVH//Björn

   Liked by 1 person

   Svara
 1. Det är en ofantlig skillnad mellan barn och sopsäckar…………… | Björn Alvebrand

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: