Förbjud offentlig lönedumpning………………..


 

Publicerat 2016-04-12
Köpt-politikerFör de anställda har omställningen varit stor när de tvingas gå från trygga offentliga anställningar till anställningar där arbetsgivaren tjänar pengar från kontrakt till kontrakt.
När kontrakten tar slut vet de anställda inte vad som kommer att hända – blir det fortsatt anställning eller tvingas man ut i arbetslöshet.
Det är inte ovanligt att personalen blir uppsagd för att i bästa fall söka om sin egen tjänst och då till sämre villkor och lägre lön – en systematisk lönedumpning som de borgerliga partierna inte varit sena med att öppna upp för.
Det offentliga meddelarskyddet är sedan länge försvunnet så det gäller för envar att hålla tand för tunga även på sin fritid.
Inte många nu levande minns vad var orsaken till att arbetarna reste sig mot arbetsgivarnas godtycke – vi är på väg tillbaka till den tiden fast nu i en mer bedräglig omfattning och fortfarande med välvilligt stöd av högern.
Det mest makabra hyckleriet är att de borgerliga partierna gemensamt med Svenskt Näringsliv är rörande överens i retoriken med Socialdemokraterna att trygga anställningar för envar är en bra målsättning – men när den enkla meningen strömmat ur truten på högern

tar andra målsättningar vid.

Dubbla jobbDen 1 september 2015 överlämnade den särskilda utredaren – professor Niklas Bruun – delbetänkandet ”Upphandling och villkor enligt Kollektivavtal SOU 2015:78” – till regeringen.
I utredningen föreslås bland annat att upphandlande myndigheter ska kräva att arbete som utförs i offentlig upphandling ska utföras med skäliga anställningsvillkor.
Förslaget innebär att upphandlande myndigheter ska detaljerat ange lön, semester samt arbetstid som villkor i varje kontrakt inom offentlig upphandling.
Rimliga villkor mot bakgrund av hur det ser ut idag.
Och – det är viktigt att tydliggöra – det är upp till varje upphandlande myndighet att med ledning av centrala, rikstäckande kollektivavtal – som reglerar den bransch som den enskilda upphandlingen omfattar – avgöra hur särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor ska formuleras.
Om myndigheten inte själv har tillgång till det relevanta kollektivavtalet får den vända sig till de arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer som har ingått kollektivavtalet och formulera villkoret utifrån de uppgifter som organisationerna anger.
Det handlar således inte om att förhandla fram nya anställningsvillkor vid varje upphandling som vissa motståndare vill göra gällande.
Det är den svenska modellen inom offentlig förvaltning som vi Socialdemokrater vill bibehålla.

Betänkandet har i sedvanlig ordning varit ute på remiss.
Att Almega – Sveriges arbetsgivarorganisation inom tjänsteföretagssektorn – avstyrker förslaget i sin helhet var väl förväntat.
Att Svenskt Näringsliv också avstyrker i sitt remissvar förslaget och vill hävda att företagen diskrimineras vilket kan komma att innebära förlorade arbetstillfällen samt att förslaget strider mot EU-rätten och utgör ett direkt angrepp på den svenska modellen – men det gör uppenbarligen inget att de anställda diskrimineras eller står där med en inkomst för dagen medan morgondagen kan ses fram emot utan inkomst av anställning.
Kan man tänka sig!
Men vad som är än mer anmärkningsvärt är att LO i sitt remissvar är mycket kritiska till förslagen.
LOs linje är – vilket är känt sedan tidigare – att det skall finnas skyldighet att ställa arbetsrättsliga krav inom alla branscher och gälla alla villkor i de tillämpliga centrala kollektivavtalen – det motsätter jag mig inte men dessa förslag är ett delbetänkande och LO kan fortsättningsvis påverka politikerna med sitt förslag.
Risken är – LO – att om övervägande remissvar är negativa kan utredningens förslag gömmas och glömmas i någon byrålåda för tid och evighet – inte ovanligt faktiskt och gagnar varken LO eller arbetstagarna.

jimmie-akbNär jag lyssnaderiksdagsdebatten kan jag inget annat göra än att ställa mig bakom Shekarabis (S) krav.
De borgerliga ledamöterna i debatten var – inte helt förvånande – mycket kritiska.
De påstår att förslagen – som ännu bara finns i form av ett utkast – i praktiken utestänger småföretag och företag som inte har kollektivavtal något jag har svårt att förstå efter att ha studerat delbetänkandet.
Någon uttryckte det som ännu ett socialistiskt experiment – huvaligen!!
Moderaterna som säger sig vara bärare av den svenska modellen har inte på något sätt förstått innebörden av densamma man är snarare – med utgångspunkt av debattinläggen – motståndare till den svenska modellen.
Allianspartierna står för en linje där man inte ska ställa några krav alls – samtidigt som man säger sig stå bakom trygga anställningsformer.
Svårt att få det hyckleriet att gå ihop ärligt talat.
Det var därför bra av Ardalan Shekarabi att ta initiativet till denna debatt för att få övriga partier att visa korten – nu vet vi vilka kort de håller i.
Shekarabi lovade en proposition till riksdagen före sommaruppehållet – så att den nya lagen ska kunna träda i kraft den 1 januari 2017 – under förutsättning att de borgerliga – återigen – inte tar erforderligt stöd av kanske det mest arbetarfientliga partiet i riksdagen – de brukar ju göra det för att ”upprätthålla” den svenska modellen som snarare är den arbetarfientliga modellen.

bloggarna

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Jag kan på rak arm inte komma på en enda bransch som blivit bättre genom privatiseringarna. Men jag vet flera som har blivit sämre….
  Bilden med tjejen vid datorn och hennes chef: Det är högerns retorik i ett nötskal!
  Kao

  Gilla

  Svara
  • Hej Kao!

   Jag gjorde för några år sedan en research för att finna något som var bra med alliansen.
   Man skall ju inte bara kritisera utan också försöka se det goda i vad politikerna åstadkommer inte minst för att bibehålla någon form av förtroende.
   Men det enda jag fann var en förstärkning av lagen om telefonförsäljning vilket konkret kan sägas var ett nära nog ett obetydligt allianspolitiskt reform som väl knappast ens ger något större utrymme i dagspressen.
   I övrigt fann jag ingenting trots att jag försökte lägga mina ideologiska glasögon åt sidan.
   Alliansen är en samling lögnhalsar som – utan att förstå det själva – är på god väg att sänka landet i ett regn av ett marknadskapitalistiskt gytter där de som har det sämst i samhället får det ännu sämre.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
   • Sant.
    Om en fråga ställs till en högerpolitiker som de inte vill svara på så säger de något annat = snackar bort frågan. Eller så nonchalerar de intervjuaren helt och ser ledsna ut.
    Högern har stulit en hel del av vänsterns retorik, gjort den till sin och det är bland det värsta.
    Kao

    Liked by 1 person

 2. Hans Bodin

   /  13 april, 2016

  Hej Björn! Jag har egen erfarenhet av privatisering när Telia sålde ut service och underhåll!
  Alla avtal skulle följa med men i slutändan blev jag och ca.200 andra blåsta på pensionen från 60 år. Ärendet prövades i AD men arbetsgivaren vann med en rösts övervikt. Alla lönesänkningar och privatiseringar är av ondo! Jag vet!
  Mvh! Hans

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja har du egen erfarenhet av dessa bedrägerier förstår jag din inställning som jag delar med dig givetvis.
   Denna privatiseringshysteri som eskalerade under Alliansåren slår tillbaka på de anställda och förorsakar oro hos alla.
   Håller i detta nu på att gå igenom vårändringsbudgeten och den efterföljande debatten där jag redan nu kan konstatera att de borgerliga avslöjar sig själva i sin övermaga kritik – en kritik utan egen insikt om hur de själva med hjälp av drömmar och förhoppningar skulle nå närmast extatiska mål men det blev tvärtom.
   Sammanfattningsvis av debatten konstaterar jag att om den av Magda presenterade budgeten håller så är det Allianspartiernas förtjänst då de – enligt dom själva – lade grunden.
   Mer avslöjande än så kan det nog inte bli.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: