När Socialdemokrater dukar bordet dukar högern av………..Publicerad 2016-04-15
Riksdagens vårbudgetdebatt
kan sammanfattas enligt följande;

Massiv kritik på samtliga poster i vårändringsbudgeten från de borgerliga.
Annat var kanske inte att förvänta!
Men skulle det ändå gå bra så är det Alliansens förtjänst!

Varför tror ni man uttrycker sig på det viset?
Populistiska uttryck och argument blandat med siffertrix och lögner har blivit allt vanligare inom politiken – tyvärr!
Skiljelinjerna går som en sinuskurva beroende på vem som sitter var.

Köpt-politikerNu är det förvisso oppositionens uppgift att kritisera och den uppgiften tar man på största allvar – ibland på ett alldeles för stort allvar.
För den massiva kritiken mot enskilda poster i budgeten avslöjar oppositionens egentliga målsättningar – målsättningar som gått som en röd tråd allt sedan de fick väljarnas förtroende 2006 – inget åt de som bär samhället på sina axlar och mer åt rövarkapitalisterna.
Statsfinanser och budgetpropositioner som byggde på drömmar och givetvis – av just den anledningen aldrig visade några positiva resultat annat än för marknadskapitalet.
Jag har skrivit om det förr.
Anders Borgs fantasifulla sysselsättningseffekter som skulle bli resultatet av hans budgetar uppfylldes aldrig och effekterna realt stannade ofta på oförändrat eller några tiondelar upp eller ner.

Sverigedemokraterna – sin vana trogen – tittar bakåt och konstaterar att regeringen mer eller mindre skjuter överskottsmålet – frågan är om de ens vet betydelsen av det – framför sig.
Har Sverigedemokraterna – när de nu gör återblickar vad avser tidigare Socialdemokratiska regeringar – glömt hur Anders Borg sköt överskottsmålet framför sig year by year intill dess han själv insåg att det bästa vore – i den budget som då debatterades senhösten 2013 – skjuta överskottsmålet fram till 2018.
Det var i praktiken Anders Borg som – genom ofinansierade skattereformer i ett tidigt skede – som övergav det finanspolitiska ramverket.

sundlaglonekonkurrensUlf Kristersson – arvtagare av Anders Borgs finanspolitiska engagemang – barn av sin tid, född 63 samma år jag gick till sjöss och såg världen ur ett perspektiv få förunnat förutom mina forna skeppskamrater – som fick samma möjligheter som gulaschbaronernas avkomma att studera – ett eftermäle och en gåva från våra föräldrars, farföräldrars och deras föräldrars kamp för rättvisa mellan gulaschbaronernas envälde och arbetarklassens slaveri där det ansågs rätt och riktigt att bocka och buga inför överhögheten, säga ja och amen oavsett vad slags bisarra förslag och argument som – förövrigt – alltid omfattade arbetarklassen.

Skillnaden mellan honom och mig består av en avgrundsdjup ideologisk kanjon där hans verklighet och min aldrig kommer att mötas.
Och min uppfattning avseende Kristersson grundar sig på – bland annat hans politiska uppfattningar – och genom de böcker han skrivit gemensamt med likasinnade där hans bok ”Non-working Generation” – utgiven på Timbro förlag och idag lika oförklarligt försvunnen ur bokhyllorna som Reinfeldts ”Det sovande folket”  – som sticker ut rejält där han beskriver den svenska modellen som Sydafrikas Apartheid  citerat ur boken “De svenska apartheidlagarna är inte lika lätta att genomskåda. Oftast är de mer sofistikerade än de sydafrikanska” – kollektivavtal är således ett ont – arbetstagarnas rättigheter är enligt liberalernas sätt att se det ett av djävulen instiftat regelverk som hindrar företagens kreativa utveckling och möjligheter att fullgöra sin del av samhällsansvaret via banker som Nordea med flera – för att tala nutid.
Eller boken ”Generationskriget” där hans utfall främst riktas mot de förhatliga fyrtiotalisterna – till vilka jag själv tillhör – som han anser är bortskämda av subventioner och avdrag.
Temat genom hela den boken präglas av att ställa grupper mot varandra och bara för att citera ett enda citat i den boken mot bakgrund av hans tid som socialförsäkringsminister så att vi förstår varför han drevs av en aldrig sinande energi för att på alla lagliga – dock ej av riksdagsbeslut – sätt se till att förkorta sjukdomstiderna utifrån en av Moderaterna bestämd tidpunkt.
Man drev många utför stupet – allmänt kallad stupstocken – numer borttagen men hotet finns kvar om Ulf Kristersson återkommer som landets finansminister 2018 eller rent av tidigare om Kristdemokraterna får som de vill.
Citat ur boken ”Generationskriget”;

Reglerna om arbetsskador, förtidspensionering, men också alla förmåner som gör att man inte behöver arbeta men ändå kan få lön, har gjort att människorna anpassat sig efter möjligheterna.

12963770_10153686819066871_6458866469885122355_nJag kunde också blivit ideologiskt förvirrad – och att jag inte blev det berodde i huvudsak på att jag aldrig glömde bort mitt arv och min bakgrund samt att min uppgift – bland annat – var att föra detta arv vidare.
Idag viktigare än någonsin tidigare.
Ulf Kristersson är en extremliberal karriärist och hans politiska engagemang är direkt skadlig för hela det svenska samhället – det tycker han givetvis inte själv när han – mot bakgrund av hans bok generationskriget – ondgör sig och likt Sverigedemokraterna och ställer olika grupper i samhället mot varandra – så nära och så lika dessa två systerpartier är.
Det är således inte alls särskilt förvånande med ett intagande av moderat självgodhet göra utspel av karaktären att man skall förtjäna sin välfärd – ett utspel riktad inledningsvis mot invandrare som han anser orättfärdigt tar del av den svenska välfärden utan att ha gjort rätt för sig.
Det är heller inte förvånande att han förskönar sitt partis betydelse för den svenska modellen.
Det är heller inte förvånande att han avfärdar regeringens nu aviserade höjning generellt med 10 miljarder utöver redan beslutade statsbidragen till S regeringens statsfinanserkommuner och sekundärkommuner som de kommer att få samtidigt som han inte utesluter att behovet finns men att det inte skall ske med lånade pengar.
Det vill säga – varje reform skall vara finansierad.
Hur var det nu när man genomförde jobbskatteavdragen?
Stora delar av dessa skattesänkningar kunde genomföras genom att stjäla pengar från socialförsäkringssystemen och när dessa inte räckte till lånade man pengar.
Hur var det nu med ofinansierade reformer?
Och varför är det helt plötsligt så viktigt att upprätthålla överskottsmålet när Anders Borg övergav det i ett tidigt skede?

välfärdens kärnaVälfärdens kärna är inget nytt utan en bärande del av konservatismens
idéarv.
Det var en omdefinierad bedräglig lingvistik där de lyckades bredda betydelsen av ordet till att inkludera inte bara personlig frihet utan också offentlig välfärdspolitik
Vad de säger är inte vad man menar
Vad de menade var att det räcker med kärnan.
Inför hoten om revolution förstod Otto von Bismarck i Preussen
i slutet av 1800-talet att folket behövde en välfärdskärna.
Alla skulle inte få äta gott och näringsriktigt – men ingen skulle svälta.
Att utveckla hela sin intellektuella potential skulle vara möjligt endast
för ett fåtal – men var och en skulle få lära sig läsa och skriva.
Vid sjukdom skulle ingen hamna på bar backe.
Om jämlikhet handlade det inte – utan om överlevnad – kanske till och med dräglighet.
Välfärden skalad till kärnan urholkar samhällsbygget av jämlika
medborgare.
Samhället kan bara bestå om de som är medborgare tar gemensamt ansvar – om den enskilde också tar ansvar för större markyta än den som täcks av de egna skosulorna.
Vem kan begära att Moderater ens skall kunna klara detta lilla men ack så viktiga för att ett samhälle skall kunna bestå?

bloggarna

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Märkligast av allt är väl att s.k vanligt folk inte kan se igenom eländet och röstar blått. För mej är det ofattbart.
  Kao

  Gilla

  Svara
  • Hej Kao!

   Nej det är mycket märkligt.
   Korttidsminnet är verkligen kort hos väljarna.
   Det är floskler som rapas upp vid valåren som gäller sedan när det kommer till realpolitiken och man genomför sitt ideologiska systemskifte gnälls det.
   Väljarna är i mångt och mycket en knepig skara.

   MVH//Björn

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Hej björn! Det finns inget nytänk hos moderaterna.Samma gamla skåpmat dukas fram igen.
  Sänkt A-kassa,sänkt sjukförsäkring och deras arbetslinje som knappast skapat några jobb men som starkt bidrog till att pensionbromsen slog till! Det finns dessutom ingen tanke i deras politik att hela Sverige ska leva.
  Ha en trevlig helg!
  Mvh! Hans

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Nej något nytänk är det sannerligen inte bara trava på i gamla hjulspår och går det så går det.
   Det är bara att hoppas att de inte kvalificerar sig till någon ny regeringsperiod för då kan vi nog räkna med att det tar ytterligare 100 år att återställa vad de sågat sönder av välfärd.

   Önskar också dig en trevlig helg

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. 🙂
  /Skvitt

  Gillad av 1 person

  Svara
 1. Rekommenderat från bloggvärlden – eaqhan

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: