Miljöpartiet får hela regeringen att gunga………………


Publicerad 2016-04-26
skämtteckning20Miljöpartiet är illa ute.

Drevjournalistiken är lika med hyenaattacker – det räcker inte med granskning inom etiska gränser – har journalisterna fått blodsmak hägrar medaljerna och möjligen titeln årets journalist.
Media har en förmåga att tränga undan integritet och det privata för att skapa nyhet av icke nyheter – när den heta kärnan är över startar jakten på att blåsa eld i nästa glöd – kan vara ett av journalisten betraktat fel valt ordval så ökar storleken på dödgrävarnas rubriker.
I jakten på den journalistiska ”sanningen” är man beredd att gå över lik – och man går över lik – ibland lyckas man, ibland inte – den enda förloraren är målet eller objektet samt läsarna som uppenbarligen accepterar de mest snaskiga metoderna för att få läsa en nyhet.
I veckan som gick fick Kaplan avgå som regeringens bostadsminister.
Det var utan tvekan bra  – han fick avgå – inte för hans klena arbete med bostadsfrågorna – utan för hans samröre med islamistiska och högerextrema rörelser.
Det borde vara en självklar sak att en regering med utnämnda ministrar inte skall alliera sig med rörelser som kan ifrågasättas ur demokratisk synpunkt.
Sådant kan vissa opinionspartier syssla med utan att bli ifrågasatta av medierna.

PolymerdietMiljöpartiet är ett relativt ungt parti som slagit sig fram med miljöpopulistiska förslag.
Länge har Miljöpartiet varit att betrakta som ett flumparti precis som Sverigedemokraterna.
Det har knappast varit ett parti för den breda massan som inte är politiskt insatta/intresserade.
All internationell politisk forskning visar att politiken alltmer handlar om retorik och mindre om ideologi.
Ser man till svensk politik stämmer detta mycket bra.
I avgörande politiska frågor har både Centerpartiet och Folkpartiet ideologiskt samlats åt höger – men retorisk runt en mittenfåra där främst medelklassväljarna håller hus – medelklassen är viktig eftersom den är stor och då sparas inga metoder för att öka på väljarstödet.

Moderaterna som ideologiskt alltid varit konservativa kom att med Reinfeldts argument och retorik – inte utan inbördes tysta protester – triangulera sig mot mitten med – och gemensamt med Centern och Folkpartiet – förödande konsekvenser inom många sakpolitiska områden.
Kristdemokraternas liv upprätthålls av just Moderaterna i valen genom dess stödröster – således ett parti som på intet sätt borde befinna sig i rikspolitiken överhuvudtaget.
Socialdemokraterna jagar också medelklassväljarna – men försöker trots detta bibehålla en retorik som vänder sig till svaga grupper i samhället.
Miljöpartiet skiljer sig inte i denna flykt från ideologi och grundvärderingar – som man i och för sig kan fråga sig om det överhuvudtaget haft någon ideologisk grund.
Ändå – och trots detta – fick de chansen i valet 2014 att ingå i ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.
Det handlar här om politisk strategi och mindre av ideologiskt samröre då Miljöpartiet står i många frågor långt från den socialdemokratiska ideologin.

Jag är definitivt ingen anhängare av Miljöpartiet även om delar av deras miljöpolitiska ambitioner har en viss relevans.
Men dessa miljöpolitiska sakfrågor kan mycket väl ingå i en Socialdemokratisk agenda och gör det i vissa fall dock med en för samhällsutvecklingen mer anpassad reformagenda.
I valet 2014 var alla partier förlorare utom Sverigedemokraterna som dubblade sina mandat i riksdagen.
Man fångade väljare från Moderaterna som var missnöjda med försvarsfrågor samt de rättsvårdande frågorna som alltid utgjort kärnan i den moderata politiken – samt inte minst Reinfeldts uppenbara brister i vad avser integrationsfrågorna – bara för att bekräfta bristen så ansåg han då han flög över landet och upptäckte att det fanns mycket plats i landet – så vad skulle vara problemet – det är ju viktigt att uppleva nya saker även om vi alla andra sedan barnsben vet att plats finns – det är väl mer alla de som aldrig vistats utanför Stockholm får en ny aha upplevelse.
Moderaterna förlorade dock netto fler väljare till SD än alla andra partier tillsammans.
Men också Socialdemokraterna förlorade många av sina väljare till Sverigedemokraterna mest på grund av otydlighet inom integrationsfrågor, äldreomsorgen samt pensionerna.

sdDe gamla socialdemokraterna som byggde folkhemmet är nationens hjältar menar Sverigedemokraterna medan dagens socialdemokraterna sviker folket.
De radikaliserar populära stämningar och spinner på en nostalgisk dröm om att ”det var bättre förr”, ett tryggare samhälle med mindre kriminalitet och våld, bättre skola, ordning och reda.
Ideologiskt placerar sig Sverigedemokraterna på en högerskala med närmast extrem eller fascistisk ideologi och även om de retoriskt pratat sig varm för alla de frågor som både Moderater och Socialdemokrater varit otydliga i så har de påvisat en helt annorlunda agenda politiskt.
I sin politiska retorik använder Sverigedemokraterna polariserande känslosamma uttryck som ”Sverige har vaknat” – trots att invandringspolitiken alltid varit polariserad och en därtill ökad polarisering är direkt farlig där avsaknaden av en nyanserad verklighetsbeskrivning saknas.
Det är därför Sverigedemokraterna ofta underkänner den sanna verkligheten till förmån för sin egen polariserade retoriska sanning.

anti alltSverigedemokraterna ställer till allvarliga problem i politiken.
Inget parti – undantaget Kristdemokrater och stora delar av Moderaterna – vill ha något samröre med Sverigedemokraterna på grund av deras – i många frågor – oetiska närmast fascistiska ambitioner som gång efter annan kunnat bekräftas genom deras budgetutspel, uttryck i den politiska debatten samt vissa företrädares snedvridna tillika abnormala syn på verkligheten och inte minst deras samröre med andra fascistiska och i förekommande fall nazistiska och odemokratiska organisationer såväl inom landet som ute i Europa.
Ett annat stort problem är de borgerligas allians med varandra där det till och med finns förespråkare för ett bildande av ett alliansparti.
Jag har skrivit om blockpolitikens negativa konsekvenser tidigare och vidhåller dess negativa följder såväl för marginalpartierna som för samhällsutvecklingen i övrigt – vi riskerar gå mot ett statsskick liknande USA där det bara finns två – ur vårt perspektiv – högerpartier där det ena är lite mer demokratiskt än det andra.

Strategiskt var det rätt och riktigt att binda fast Miljöpartiet i ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna – främst på grund av Miljöpartiets avsaknad av en grundläggande ideologisk förankring där det ibland stretar åt liberalt håll och i andra fall åt ett mer vänsterideologisk håll.
Den instabiliteten motverkas av regeringssamarbetet och är närmast tvunget för att Socialdemokraterna i någon mån skall dels kunna genomföra en politik som liknar socialdemokrati dels av skälet att det skulle underlätta överenskommelser med borgerliga partier främst Folkpartiet och Centern.
Att så inte blev fallet kan knappast lastas Socialdemokraterna – som alltid varit ett utpräglat samarbetsparti – utan snarare de borgerligas ovilja att lämna blockpolitiken.
Ett samarbete med Vänsterpartiet – hade ur perspektivet ideologisk grund –  varit betydligt mer naturligt – men då hade strategin samarbete med de borgerliga varit mer eller mindre utesluten – och i förvissningen om att Vänsterpartiet knappast skulle rösta för några av de borgerligas sakpolitiska frågor som strider mot partiets ideologi säkrar den rödgröna regeringens mandatövertag i riksdagen – exklusive Sverigedemokraternas vågmästarmandat.
Mot detta står således Sverigedemokraterna som vågmästare och som i förekommande fall röstar för de borgerligas motioner i riksdagen.

MPAtt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är just vänster handlar ju om att de ser ett egenvärde i likabehandling och lika ekonomisk resursfördelning – frågan är tycker Miljöpartiet också att det finns ett egenvärde i att minska inkomstskillnader – även om det blir på bekostnad av samhällets totala välstånd och utveckling?
Vad händer om Miljöpartiet hoppar av regeringssamarbetet?
Friheten att alliera sig med vem man vill kan bli dödsstöten för regeringen – skulle språkrören sorteras ut efter det man ställt sina platser till förfogande lär knappast Stefan behålla dom på deras statsrådsplatser.
Det blir en regeringsombildning i bästa fall och med Socialdemokrater på posterna skola/utbildning och spola vice statsministerposten.
Huruvida Miljöpartiet skulle tycka om en sådan lösning återstår att se – det finns krafter inom partiet som hellre ser att man lämnar regeringssamarbetet och går i opposition.

Högern är avkläddaAtt alliera sig med Vänsterpartiet hjälper föga då skillnaden mandatmässigt inte förändras och Vänsterpartiet har lyckats i förhandlingar få med flertalet av deras hjärtefrågor så jag tror inte Vänsterpartiet har något intresse av att samregera med Socialdemokraterna.
Socialdemokraterna har regerat ensamma i många regeringar med stöd av Vänsterpartiet men också genom omfattande samarbeten med främst Centerpartiet och Folkpartiet – som numer med en ståndaktig nyfunnen logga kallar sig rätt och slätt Liberalerna.
Men det var då det!
Då – när politikerna såg ett ansvar för samhällsutvecklingen.
Idag finns ingen varken samarbetsvilja eller något annat samhällsansvar än utifrån den egna trossatsen.
Barnrumpornas riksdag som alla trevar efter sina egna leksaker och därtill i frustration kastar sand på varandra.
Det finns skäl att återkomma i frågan.

bloggarna

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  27 april, 2016

  Hej Björn! Barnrumpor är rätt benämning och i den sandlådan platsar även Ebba,Annie och Batra! Det har varit en turbelent tid med framförallt invandringen och så kom även det här!
  Enfrågepartiet SD plockar billiga poäng på detta men dom ska vi ta tillbaka innan 2018!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Så sant som det är sagt.
   Nästa valrörelse blir förmodligen min sista efter att ha valkampanjat i samtliga val sedan 1976 med ett undantag.
   Då skall vi ge järnet för dessa babysar som inte har en susning om hur ett land skall styras förtjänstfullt.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: