För libertarianen är fattigdom självförvållad………………


Publicerad 2016-05-06
manna-fran-himlenStefan Löfvén har förstått
vad klassklyftorna gör och innebär för samhället.
Frågan är om Anna Kinberg Batra förstått det efter att ha sett Aftonbladets granskning av de enorma klassklyftor som uppstått under de senaste 10 åren.
Efter att ha läst hennes kommentarer i anslutning till reportaget samt de politiska reformer hon vill dels återinföra – exempelvis stupstocken – dels nygamla icke fungerande reformer samt ytterligare skattesänkningar för de högavlönade är jag bara ännu mer övertygad om att  hon inte förstår samhällets grundläggande problem och aldrig kommer att göra det.
Nej Aftonbladet – er rubrik är felaktig – det är inte hyllningar de sämst ställda behöver – det är politiska reformer för att minska klasskillnaderna – inte reformer som fördjupar dem – hyllningar ger ingen mat på bordet, hyllningar slätar inte ut klasskillnader, hyllningar minskar inte barnfattigdomen.
Det gäller bara att dra upp skiljelinjerna mellan de borgerliga önskemålen om stora klyftor genom sänkta löner och ”drivkrafter” för att för att fler skall få tillträde på arbetsmarknaden – det är en väl beprövad politik under åtta långa år – allt för långa år – och resultatet är osvikligt och mycket bekymmersamt.
Det är inte genom att smutskasta människor i fattigdom eller stigmatisera dom för att de skall ta sig i kragen enligt moderat principiell uppfattning.
Människor i allmänhet har ett genetiskt inneboende arv sedan tiotusentals år av att ständigt förbättra sin levnadssituation – detta faktum bortser man från i sin vidriga syn på de som inte lyckats ta sig vidare genom nyliberalismens reformer.
Fattigdom1Skattesänkningarna har fått sitt pris – resultatet ser vi idag framförallt för de som av de borgerliga tvingats in i diverse arbetsmarknadspolitiska reformer som gett noll och intet medan de relativt högavlönade och högavlönade som har en anställning fått sin beskärda andel på bekostnad av uteblivna förbättringar för de som har det sämst i vårt samhälle.
För fan – det är inte de som har det bra i vårt samhälle vi skall rikta alla resurser mot – det är de som behöver samhällets resurser vi skall ägna oss åt.
Det är inte genom att sänka löner för de som har det svårast för att sedan beklaga sig över den ökande barnfattigdomen i samhället, eller beklaga sig över att det växer fram parallellsamhällen, .

Moderaternas vurmande för ”drivkrafter” är bara ett understatement för att dölja sin vidriga syn på människor som sliter varje dag år ut och år in men aldrig lyckas.

 

bankkrisenDet är ett hyckleri av en magnitud som är svår att förstå hur man visar tystnad när de med guldsked – de privilegierade, nomenklaturan – i samhället gör allt för att undvika att betala skatt – men mer än gärna betalar enorma summor till feta bankirer som specialiserat sig på de svarta hålen i skattelagstiftningen för att undanhålla skattepengar i brevlådeföretag i skatteparadisen – försvaret är givet – ”det är ju lagligt”!!!!
Amoralens väktare har ingen heder, ingen moral, ingen annan värdegrund än det egna jaget och dess nära anförvanter – solidaritet och samhällsansvar är som skällsord – samhällsansvar till billigast möjliga insats.
Det är ett hyckleri utan motstycke när ekonomijournalister i högermedierna – som vill klättra i karriären med en önskan att bli kapitalets ödmjuka hantlangare – man koncentrerar sig endast på Nordea utan att se eller ens beröra bakgrunderna till detta kapitalistiska röveri som sker och kommer fortsättningsvis ske om inget görs – man gör sig inte ovän med framtida arbetsgivare.
Och visst det är ett globalt hyckleri där samhällen har kommit att bli till för kapitalintressen –  inte tvärtom.

Högklassig-banktjänstOch här hemma finns det inga hämningar – särskilt vad avser ”forna” Socialdemokratiska politiker som ägnat år av socialistisk politisk gärning – svurit sig upprört och indignerat ”röda i ansiktet” till den socialdemokratiska värdegrunden – om det någonsin har haft en värdegrund – när någon frågar dom för att strax därefter – ansluta sig till nomenklaturan i samhället och ger sig själva en guldsked genom att byta fot och värdegrund rakt in i den värld man tidigare sagt sig vilja bekämpa – att borgerliga politiker gör likaledes anses som en naturlig karriärväg – det är nyliberalismens grundpelare – den håller på att bli densamma inom partiet som jag tillhör – en politisk nomenklatura som vet bäst, kan mest men fjärmar sig från all annan verklighet än den de själva lever i.

 

När jag ser Aftonbladets reportage och beskrivning av de – som Stefan mycket riktigt kallar samhällets hjältar – inser jag hur förbannat prioriterad jag själv är – och jag lever inget liv i ekonomisk överflöd – jag klarar mig plus lite till.
Jag har råd och skulle gladeligen betala mer i skatt om jag visste att mina medmänniskor får samma möjligheter som jag själv fick en gång före nyliberalismens intrång på den politiska arenan.

Det gör ont i mig när jag ser dessa förbannat vidriga klassklyftor i samhället – som ökat drastiskt under alliansåren – det är mina medmänniskor med samma behov önskemål och målsättningar som jag hade.

 

384401_325271854164341_1621730411_nModeraterna och den övriga politiska nomenklaturan tror att samhället är till för dom – de måste lära sig att de är dom som är till för samhället – om de vill fortsätta sin politiska gärning annars behöver vi dom knappast.
Vad vill Moderaterna och de övriga borgerliga politikerna med samhället?
Den frågan är redan besvarad.
Genom deras skuggbudgetar – främst det största oppositionspartiet – avläser vi deras ambitioner – ekonomin är grunden och förutsättningarna för alla politiska reformer.
Är ambitionerna felriktade kommer alltid några i samhället att råka illa ut – det är något som etablissemanget inte förstår – verklighet är främmande ju längre högerut på liberalismens vingliga och oförutsedda väg vi tillåts vandra.Det har – allt sedan jag blev Socialdemokrat – nej inte blev – jag växte in i den ideologiska uppfattningen – det som är Socialdemokratins värdegrund – något som för många av mina egna partikamrater blivit rena rama floskler – och man frågar sig varför?
Det är arbetet som skapar samhällets välstånd – och därför tillhör arbetets frukter dem som arbetar.
Arbetet har ett egenvärde utöver lönen – det kan också ge kunskap och glädje, gemenskap och självkänsla.
Därav kan man dra slutsatsen att arbete är en mänsklig rättighet – knappast ett privilegium.
Välstånd i en socialdemokratisk diskurs borde inte handlar i första hand om framgångsrik marknadskonkurrens utan om framgångsrikt samhällsbyggande.
Men den värdegrunden har av somliga inom partiet förvrängts av girighet och snäva gruppintressen.

 

10422085_1142541222437396_1855501633061086139_nI liberalismens fotspår  är det den fattiges egen skuld till sin egen fattigdom.Den fattige har ingen röst – därför finns den inte – eller som Reinfeldt uttryckte det när barnfattigdomen blev uppmärksammad av Rädda Barnen – ”propaganda med vänsteringång” – blev libertarianistens tydliga svar.

Det är bara när medierna understundom visar någon form av ödmjuk indignation över de enorma klasskillnader som finns och i reportage – liknade de som Aftonbladet nu publicerar – som verkligheten påvisas.
Men i morgon skriver man om ekonomi, olyckor, USA-valet eller något smaskigt om någon skandalsåpa – allt annat än av intellektuellt allmänintresse – och den som är fattig får fortsätta leva i sin anonyma verklighet och drömma om en bättre tid – rösten har tystnat men fattigdomen består med sin horribla verklighet mitt i bland oss.
Men så länge landets reformer skall styras enligt nyliberal uppfattning där människor anses sakna drivkrafter och  därför behöver – av den politiska nomenklaturan – stimuleras så att de gör rätt för sig.
Har jag sagt att den uppfattningen är människovidrig?
I så fall gör jag det nu – och med eftertryck.

 

Vi är alla ansvariga för våra egna liv – men det är de politiska etablissemanget – våra valda företrädare – som skall verka för att ge människor förutsättningar för att göra det möjligt att ta det ansvar som åvilar oss som enskilda individer.
Men dessa förutsättningar ser liberaler annorlunda på – frihet är inte begränsningar eller påhittade drivkrafter – frihet är möjligheter – möjligheter att förändra och förbättra sin egen livssituation – men det kan bara ske om människor får samma förutsättningar.
Vi var på god väg – vi nådde långt – men så kom nyliberalismen likt ett virus och stoppade upp den framgången.
Jag varken kan eller vill anamma den nyliberala livsfilosofin – i ett nyliberalt samhälle blir medborgarna otrygga – fram växer fascism, främlingsfientlighet och hat mot det etablissemang som borde vara samhällets tjänare.

bloggarna

Annonser
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  6 maj, 2016

  Hej Björn! I AKB:s värdegrund klassas folk och kön till soppköken har hon väl knappas sett eller vill känna till! Det är verkligen skilda världar hon och Stefans. Stupstocken, sänkt a-kassa m.m är är bara ett sätt att finasera 6:e jobbskattavdraget! Vissa människor har en vidrig människosyn!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ibland får jag en tanke vad avser Moderater och andra Liberaler – de gillar soppköken, att driva människor till dessa är sannolikt samma känsla för dom som det är för empatiska människor när det kan hjälpa ett barn som lider nöd.
   När jag hör dessa sådana som AKB tala om människor i utanförskap blir jag bara förbannad – något de själva skapat och nu skyller på den nya regeringen för att inte ta tag i på ett bättre sätt.
   Människovidriga ja utan tvekan!

   Önskar dig och hustrun en skön sommarhelg

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: