Miljöpartiet – de gröna och de sköra………………


Publicerad 2016-07-09
MPMiljöpartiet har levt i o
ppositionell mediaskugga allt sedan de växte fram efter sitt bildande 1981.
2014 blev de ett regeringsparti och skillnaden mellan opinionsparti och regeringsparti blev en rejäl smocka i solar plexus för partiet.
Den mediala granskningen är så mycket tuffare för ett regeringsparti och det fick inte minst Åsa Romson erfara som skötte korten sannolikt fortfarande i tanken varandes i opinion – men även Gustaf Fridolin märker av granskningen genom dalande opinionssiffror och minskat förtroende inom såväl partiet som i opinionen – och inte blir det bättre av att medierna fortsätter att rida på de olika skandaler som varit.
Miljöpartiet är det andra partiet som nått regeringsställning – det första var Kristdemokraterna som vi vet lyckades trassla sig in i maktens korridorer med hjälp av Centerpartiet i valsamverkan – låt det stanna därvid då vi vet att det finns ett domedags- och högerextremistiskt parti som suktar efter den maktställningen också.

Otillfredsställande-klimatavtalMiljöpartiet har länge betraktats som ett enfrågeparti – i andra olika sakpolitiska frågor än miljö- och klimatfrågor har de dansat än hit och än dit och lika ofta har det dansat i diket.
Idag när de äntrar Almedalsscenen gör man det med sviktande opinionssiffror – vilket de förvisso inte är ensamma om – som föranletts av alla de skandaler som medierna letat upp och som slutligen fick två statsråd att lämna sina poster – en av statsrådsposterna ersattes av den relativt okända Isabella Lövín samt bostadsministerposten av den populära Peter Eriksson.
Allt sedan dess har man gått från ett ”skall” till ett ”bör” i retoriken – ett klassiskt misstag som knappast kommer att lyfta Miljöpartiet ur sin opinionssvacka tyvärr.

Fridolin och lärarlönernaLOWIsabella Lövín inledde sitt tal med hur bra det går för Sverige – och det blir inte mindre sant bara för att det är hon som säger det.
Idag är det väl bara Svärjedemåkraterna  som målar Sverige i svarta färger.
Som före detta EU parlamentariker talade hon varmt för EU vilket kan tyckas märkligt då MP haft en synnerligen ambivalent inställning till just EU.
Hon lyfte dock fram det ”röda kortet” som KD ansåg borde krävas för en reformering av EU vilket Lövín slog tillbaka på och ansåg att det istället borde visas ”rött kort” mot rättsstatliga oegentligheter med syfte att reducera mediafriheten, miljöreglerna eller asylrätten – direkt kopplat till SD och KD – med populism vinner man knappast några framgångar även om jag själv såg ett EU som reformeras till gagn för medborgarna och ett ökat förtroende hos medborgarna – men det kommer sannolikt inte att ske så länge marknadskapitalets förespråkare innehar majoriteten -EPP – i denna exklusiva gemenskap.
Något jag kunde ställa mig bakom var Lövíns ord;

”– Sverige behöver ledare som är beredda att lägga ner plakaten och förenklingarna och göra det som är bäst för landet, bäst för världen. Steg för steg. Reform för reform. Tillsammans.
Sverige behöver inte fler populister. Vi behöver fler som vill ta ansvar”.

Överkört-miljömålIsabella Lövín är ingen bra talare som syntes mestadels läsa ur ett manuskript – men jag tror på henne trots hennes aningen sävliga framtoning och trots att det finns de som anser att klädsel och utseende  😉 har en betydande roll i politiken – sådant trams får medierna syssla med – politik är inte och skall inte vara glamour.
Att partiet genomgått en medialt svår kris det senaste halvåret och därtill skall läggas partiets ja till Vattenfalls försäljning av det tyska brunkolet också.
Många av hennes partikamrater menar att detta var något som borde rendera partiet att lämna regeringen.
Som sagt skulle varje koalitionspartner i en regering bryta samarbetet på grund av ett beslut som går emot partilinjen skulle vi ha ständiga regeringskriser och hur det gagnar landet det vet bara Svärjedemåkrater gemensamt med högerpartierna.
bloggarna

 

Annonser
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: