Mycket glädjande………………………..


Publicerad 2016-10-06
jobb-ensamkommandeRegeringens satsning på det så kallade snabbspåret tycks bli en succe för de nyanlända – åtminstone vad avser Göteborgsregionens projekt ”Regionalt snabbspår för VA-ingenjörer” där man nu inom projektet avser utöka det med ytterligare kompetenser.
Men det är inte bara inom det projekt som bedrivs enligt ovan som anses lyckade.
Även inom region Skåne ser man med tillfredsställelse på ett flertal lyckade projekt där bland annat Helsingborgsbolaget Capgemini  redan i slutet på förra året startade upp ett praktikprogram för att få nyanlända flyktingar i anställning – praktikprogrammet visade redan efter ett halvår att fyra av fem praktikanter fått jobb.
Good Malmö – en stiftelse som gemensamt med Malmö stad och Arbetsförmedlingen – skapar kontakter med arbetsmarknadens företag och de företag som deltar i detta projekt – där projektet hjälper företagen med rekrytering – förbinder sig att anställa en ung person i minst ett år.
Ekonomihögskolan i Lund har startat ett integrationsprojekt för nyanlända akademiker där det visat sig att minst en tredjedel av de nyanlända deltagarna fått jobb.

Ett annat projekt som genom ett samarbete med Hotell- och restaurangfacket, arbetsgivarorganisationen Visita och Arbetsförmedlingen skall kunna dels validera restaurangerfarenheter i första hand kockar som det råder stor brist på i hela landet.
Eva Östling – VD för arbetsgivarorganisationen Visita – är mycket positiv och meddelar följande;

Ja, vi är oerhört glada att vi kan hjälpa andra och visa vägen med det första snabbspåret in på arbetsmarknaden. Vi gör det här eftersom vi har ett extremt behov av utbildade kockar, men vi har också en genuin önskan att göra något för alla dem som kommer hit

den-snabba-vagenDet pågår således många projekt runt om i landet där framförallt det öppnas upp snabbspår som omfattar allt fler kompetenser – oftast kompetenser som näringslivet efterfrågar.
I dag finns 12 snabbspår för sammanlagt drygt ett 20-tal yrken – bland annat inom vårdyrken och lärare alla kategorier där det största behovet finns.
Det finns naturligtvis projekt som varit mindre lyckade eller helt enkelt en ”flopp” men det kommer jag inte att skriva om det skriver våra nyhetsmedier så väl om och högern plockar mer än gärna upp detta i sin konstanta argumentering för hur misslyckad denna regering är.
Hur misslyckad denna regering är kan mätas genom att idag har cirka 120 000 fått ett jobb att gå till – varav drygt 70 000 är fasta anställningar – och det ökar konstant enligt SCB:s AKU-undersökningar.
Allt är inte bra men jag ser att det finns ett engagemang runt om i landet – ett engagemang som inte står att läsa om i riksmedierna – inte heller oppositionen tycks vilja se mycket av det positiva som sker – det är kanske en imagefråga vad vet jag – själv väljer jag att glädjas med alla de som lyckas genom de projekt som pågår.

nyanlandaDet som regeringen nu gör sammanfaller helt med Riksrevisionens rapport som delgavs regeringen 2015 och avser alliansens arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt integrationsåtgärder.
Deras övergripande slutsats över alliansregeringens åtgärder – på fikonsspråk – var inte tillräckligt effektiva samt att det krävs förändringar inom såväl integrationsområdet som angränsande politikområden – kort sagt totalt misslyckade således.
Vill minnas att nyhetsmedierna slickade sig om truten när rapporten kom och påvisade genom denna att den nuvarande regeringen integrationsprojekt skulle vara misslyckade – sen föll den i totalt mörker när man insåg sitt misstag.
Någon rättelse såg jag dock aldrig till – det hade väl varit allt för förödmjukande och snart nog var den glömd i alla fall.
Och vem fan läser en 20 sidor rapport egentligen – det är bara idioter – som jag själv – som gör det.
snabbspar
bloggarna

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  7 oktober, 2016

  Hej Björn! Jag trodde först det gällde järnvägen och där behövs det också framtida snabbspår, men det här är ju toppen för integreringen!
  Mvh! Hans B.

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   🙂 Du var inte ensam Hans 🙂 Snabbspår kan ju lätt sökas till det idag miserabla SJ och det undermåliga underhållet – ett annat medvetet val man gjort då privatiseringarna gått över gränsen.

   Nåja – jag håller med dig dessa initiativ är naturligtvis glädjande för alla de som lyckas – men sällan jag ser det som ser bra ut i medierna där tävlar man som bäst vem som kan svartmåla så mycket som möjligt.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 2. Tänkvärt blogginlägg, verkligen… // Josef

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: