Chocken………………….


Publicerad 2016-10-28
Sveriges-arbetarparti.-VR-13När Fredrik Reinfeldt tog över partiledarposten för Moderaterna skulle det inte dröja länge innan gammelmoderaterna satte kaffet i vrångstrupen.
Hans ”gullande” med LO-kollektivet blev plötsligt något förvirrande och sände chockvågor genom hela moderatrörelsen.
Än värre blev det när han utropade Moderaterna som det enda ”arbetarpartiet” samt på frågan hur man ser på löneutvecklingen för arbetarna blev svaret – ”i Sverige sänker vi inte löner vi höjer dem” – skakade det rejält i den ideologiska hemvisten hos alla gammelmoderater – plötsligt såg de hur ett sekel av intensivt politisk arbete där den huvudsakliga ”fienden” LO och den övriga fackföreningsrörelsen plötsligt stod inne i det moderata finrummet.
Men det var inte bara gammelmoderaterna som blev chockade – även vi som varit i politiken under decennier blev chockade då vi plötslig skulle förstå att Moderaterna inte längre var Moderater.
Jag tillhörde skaran av skeptiker och såg trianguleringskonsten utvecklas där sofiaarkelstenavgårväljarna skulle invaggas i Reinfeldts ”vändakortleken” och på baksidan fanns de gamla Moderaterna – de såg de som ville se, andra ville inte se, och det stora flertalet blev grundlurade.
Att triangulera är ingen ny politisk modell för att invagga väljarkåren hur förträffliga man är där man säger det folket vill höra men menar något annat.
Man blev så säker – genom en förändrad opinion till fördel – att hybrisen slog till med full kraft dagen då man presenterade en reviderad Moderat politisk historia – man slog vilt och förlorade den matchen och tvingades på nytt revidera sin nu reviderade historia lite mer av sanningsenligt Moderat typsnitt.

Högern är avkläddaI valet 2014 smög Moderatledaren ut som tjuven om natten genom bakdörren och lämnade över ”arbetarpartiet” till sin – enligt mig okarismatiska av typ robotliknande framtoning – partisekreterare Anna Kinberg Batra som senare också blev vald som partiledare.
Hon har knappast haft ett lätt arbete under sina knappa två år på posten – det är jag den förste att skriva under på.
Att dels balansera mellan de övriga borgerliga partierna som alla – undantaget Folkpartiet som istället valde att byta namn till Liberalerna med en hysterisk rolig logga som ger vissa outtalade associationer – fick nya partiledare – alla överens om att den borgerliga alliansen skulle bestå och meddelade självsäkert att något samarbete med det socialistiska Sveriges socialistiska partier inte var aktuellt – en ansåg att det var bättre att äta upp sina skor.
Dels balansera det nya och det gamla inom hennes eget parti där den gamla moderatideologin vinner allt större mark.
Nu skall man återgå till sina rötter och jag väntar med spänning på när man kommer att på nytt utropa LO-kollektivet som sin främsta fiende – rösterna hörs – om än svagt.
Inom leden finns också en allt starkare röst för att exempelvis avskaffa LAS
Det nya – som aviserades av AKB – bygger på gamla för Moderaterna fundamentalt och ideologiska svar som vi så väl känner igen.
Mer pengar till försvaret, Nato-medlemskap, vårdnadsbidrag, minskad invandring, fler låglönejobb, sämre anställningsskydd, och ännu mer skattesänkningar – ett samstämmigt stämmobeslut finns om 40 miljarder mer av sänkta skatter – och framförallt en återgång till de mest rabiata politiska besluten vad avser de som av olika händelser råkat bli sjuka.
När ni hör en Moderat tala i termer flexibilitet och subventioner på arbetsmarknaden skall ni veta att det betyder på moderatspråket – lättare att säga upp personal, sämre anställningsskydd, avskaffade turordningsregler samt sänkta löner – det var kanske inte Reinfeldts arbetarparti som inspirerade till dagens ”förnyelsearbete”.

välfärdens kärnaI dagarna aviserade AKB att hon och hennes parti är nu villiga att samarbeta över partigränserna – chockerande – vad avser det hett omtalade vinsterna i välfärden.
Måhända det är ett utspel som föregåtts av den välfärdsutredning som Ilmar Reepalu (S) lett under snart två år och som kommer att redovisa sitt betänkande inom några veckor.
Att man – genom sina förslag – också visar något så ovanligt som ett mått av försiktig insikt vilket man också medger i ett förbigående – kan kanske härledas till en fallande opinion för Moderaterna – man är snart nere och tangerar partikamraten Bo Lundgrens siffror.
Man har i förslaget aviserat en betygsskala från 1 till 4 där den högre skalan kan bli fråga om tvångsförvaltning alternativt nedläggning genom förbud.
Smaka på ordet tvångsförvaltning och Moderater ett ögonblick – ja jag vet – det låter orimligt i sammanhanget – rent av lite stalinistiskt inspirerat – långt från en nyliberal samhällsideologi.
När skall det betraktas som misskötsel? Är det när marknaden bestämt sig för att sätta upp en lapp som eleverna möts av på skolporten efter jullovet – Tyvärr skolan är stängd!
Det i Moderaternas förslag – tvångsförvaltning alternativt nedläggning – lär marknaden själva ombesörja det senare alternativet.
Tvång – enligt Moderaternas syn – skall uteslutande användas mot de lägre klasserna och bonus skall tillämpas gräddan på samhällsstegen.

p18iomm7lc13qlmns11bj13ng9c68Nåja – flertalet av de moderata förslagen handlar om kvalitetsförbättringar som torde vara lätt att ta till sig av – men Moderater vore inte Moderater om de inte går marknaden till mötes i den absolut viktigaste delen i ett monetaristiskt ekonomiskt system – nämligen vinster.
Att riskerna är stora visavi kvalitet och vinstuttag är det man kommit till insikt om – men att begränsa de ekonomiska incitamenten i alla andra fall än adekvat misskötsel finns inte på kartan.
Sällan – eller rättare sagt aldrig – har jag hört en Moderat säga ”Svensk välfärd är inte en marknad vilken som helst” – som taget ur Jonas Sjöstedt (V) flammande tal vad avser partiets totala motstånd mot vinster inom den offentliga sektorn som bekostas av skattebetalarna – undrens tidevarv är inte förbi.
Kort sagt – det vi Socialdemokrater förstod gemensamt med Vänsterpartiet och en majoritet av väljaropinionen redan för nära 10 år sedan förstår Moderaterna först nu – ”sent skall syndaren vakna” får vad avser Moderaterna en tydlig innebörd av att undrens tid är inte förbi.

sankt-skatt1Hur allvarligt menad Moderaternas utspel är lär vi i sinom tid få del av.
Är utspelet förankrat inom den numer splittrade Alliansen?
Det uns av förtroende jag haft för Moderaterna före Reinfeldts förstörelselusta av både den offentliga sektorn såväl som arbetsmarknadspolitiken är för länge sedan utraderad och vänd i misstro.
Och misstron är inte ideologiskt betingad utan mer baserad på de faktum att man raserat alla ekonomiska incitament för en stor andel av befolkningen.
Besluten kan mätas i allehanda mänskliga tragedier inom välfärdssektorn såväl som på arbetsmarknaden genom en ökad fattigdom och ökade klassklyftor och inte minst en rejäl misstro över huruvida samhället kan hjälpa den som behöver hjälp – här krattades vägen och öppnades dörren för ett extrem- tillika missnöjesparti på yttersta högerflanken rakt in i Riksdagen med efterföljande kaos i kostymnissarnas innefickor.
Det var också tiden då soppköken fick en nyrenässans.

0-kr-kvar-i-plånbokenJag litar inte på Moderater och råder de som tror sig förstå att deras nyliberala och monetaristiska ekonomiska system är det rätta för att öka tilltron till vårt samhälles möjligheter att tillgodose alla medborgare att tänka om.
Moderaterna är inte – tvärtemot vad de själva vill utge sig för att vara – ett brett parti med breda lösningar som innefattar alla samhällsgrupper.
Det är i det perspektivet ett marginalparti som främst tjänar försvar, näringsliv och de som har betydande kapitaltillgångar – alla andra skall åtgärdas med tvångspolitiska lösningar.
Är vi chockerade?
bloggarna

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Det är obehagligt att (M) har snott arbetarklassens retorik, förvanskat den och gjort den till sin.
  // Kao

  Gilla

  Svara
  • Hej Kao!

   Ja fenomenet är inte ovanligt.
   Det var med denna metod som Georg W Bush vann – med knappa röstsiffror – valet i USA.
   De som han värnade i sin kampanj var de som fick äta upp hans elände.

   Samma sak kan sägas här hemma – de som överlevde Reinfeldts ödesdigra fördelningspolitik och den jakt på arbetslösa, sjuka och inte minst våra pensionärer var de som fick resterna medan de försmådda fick vad de stal från de mindre bemedlade.
   Triangulering kallas det och den konsten utvecklade Reinfeldt och hans närmaste politiska befattningshavare intill bristningsgränsen efter de lärdomar han fick av Busch rådgivare Karl Rove.

   MVH//Björn

   Liked by 1 person

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  29 oktober, 2016

  Hej Björn! Det är märkligt att många snabbt förtränger vad som hände mellan 2007 till 2015.
  Nu är det nuvarande regering som påstås orsakat samhällskollaps,massinvandring m.m.
  Det var ju Reinfeldt som öppnade hjärtan och dörren innan han smet ut bakvägen!
  Får detta högerparti chansen igen så blir vi pensionärer bidragsmottagare igen och då kommer fattigpensionärerna öka dramatiskt!
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: