Moderaterna är ett paradoxernas parti som vi bör förskonas från………………


Publicerad 2016-11-16
johan-forssell-m-snygg-06I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Johan Forssell talesperson i sjukförsäkringsfrågor för Moderaterna hur man kan öka ”drivkrafterna” så att människor föredrar att arbeta istället för att gå på ”bidrag” med slutsatsen ”det skall löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag”.
Har vi inte hört detta förr?
Forsells ”breda satsningar” betraktas som nysatsning men är i själva verket redan väl beprövade satsningar som inte gav några som helst resultat annat än 100 000 utförsäkringar – och nu liksom då är det en monumentalt nedvärderande syn på alla de som drabbas av sjukdomar och ett försök att pliktskyldigast bortförklara de besparingsåtgärder man vidtog när man dels lade ner det viktiga Arbetslivsinstitutet samt minskade anslagen till Arbetsmiljöverket – för att nu – i försiktiga ordalag – nämna att det kan behövas en viss kontroll och tillsyn över hur arbetsgivarna sköter sitt arbetsmiljöarbete.
Jag behöver inte skriva särskilt mycket mer avseende denna explicita frågeställning då Kjell Rautio välfärdsutredare vid LOs arbetslivsenhet säger allt som behövs sägas om Forsells och hans Moderaters nygamla projekt till vilket jag ställer mig helt bakom – det borde dessutom alla som har en alldeles så liten gnutta av förstånd ovanför axlarna göra.

utanförskapet_FB_1200x900Moderaterna fortsätter i sin ”nygamla” tappning veva allt baklänges.
Reinfeldt kritiserade redan tidigt sitt eget parti för att vara allt för slapphänta vad avser det som han själv – sedan han besteg den moderata partitronen – utvecklade som den moderata arbetslinjen – det var de nya moderaterna.
Idag efter 10 år efter är vi pinsamt medvetna om vad begreppet ”nya” kom att innebära.
Man putsar lite i kanterna på gamla reformer och presenterar de som ännu nyare – Reinfeldts ande vilar tungt på Moderaterna fortfarande bara med den skillnaden att man radikaliserat sig – sannolikt med syfte att ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna.
Den moderata bibeln följer man dock till punkt och pricka:

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt. Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De ohälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.
(Citat hämtat ur Fredrik Reinfeldts dystopi Det sovande folket)

Utanförskap – ett ord som missbrukats och fått en allt för stor plats i den politiska debatten. Den brittiske sociologen Ruth Levitas har kritiserat begreppet för att innehålla moraliska undertoner – ofta kopplat till föreställningar om en passiv underklass som utnyttjar samhället och dess förmåner. Att tala om social exkludering menar Levitas är ett sätt att placera de identifierade problemen utanför samhället. Det drar en gräns mellan en inkluderad majoritet och en exkluderad minoritet.
Det blir ett samhälle med ”Vi och dom” som framförallt Moderaterna ägnar sig åt.

lindstrom3Fredrik Schulte – moderat riksdagsledamot ansåg i en riksdagsdebatt att ordet ”arbetslös” är ett alldeles för snävt ord!
Moderaterna definierade utanförskapet med alla som är sjukskrivna, förtidspensionerade ersatt med de som uppbär sjukersättning – arbetslösa, studerar, är föräldralediga eller lediga för vård av sjukt barn.
Alla som inte en viss dag går till jobbet.
Man har på så sätt kommit fram till att så många som en miljon kommer att befinna sig i ”utanförskap” 2020.
Ännu märkligare blir det då man räknar helårsekvivalenter som ”utanförskap” – man summerar enstaka sjukdagar eller veckor, vab-dagar och all annan ledighet så att det blir människor som var ”utanför” på heltid.
Behöver vi tvivla längre på att Moderaterna älskar klassklyftor – man skapade dem under alliansåren – den Socialdemokratiskt styrda regeringen försöker minimera dem.
Då anser Anna Kinberg Batra och övriga Moderater att Sverige är på väg åt fel håll.

val1mDet finns en outtalad paradox vad avser Moderaterna.
I valet 2006 var propagandan ”vi skall minska utanförskapet” – man ökade arbetslösheten istället, man ökade klassklyftorna och de som stod längst bak på Moderaternas paradgata fick det allt svårare att ta sig framåt.
Summerat har denna alliansregering inklusive det ovan anförda täljt rejält på statens finanser, skurit rejält och med avsikt i den svenska välfärden, sett till att öka klyftorna i samhället, skapat en bakgård för arbetsgivare som vill ha gratis arbetskraft på bekostnad av våra skattemedel, slagit sönder stora delar av socialförsäkringssystemen, ökat skuldbördan för kommunerna, ökat på barnfattigdomen, minskat infrastruktursatsningar, minskat bostadsbyggandet, krattat manegen för riskkapitalister att göra sig enorma vinster på skattebetalarna, sålt ut vinstdrivande statliga företag, minskat möjligheterna att utbilda sig med mera.
När kommer den insikten att slå Moderaterna i ansiktet?
Jag överdriver inte när jag säger aldrig – istället basunerar man ut att Sverige är på väg åt fel håll.

Sverige är på väg åt fel håll enligt Moderat åsiktskorridor när denna regering gör och gjort följande;

Taket i A-kassan höjdes 2015 – ett år försenat då ett visst parti tillsammans med Alliansen röstade emot denna höjning.
Statsanslagen till kommunerna höjdes och höjningen kommer att permanentas.
Höjd sjuk- och aktivitetsersättning.
Höjning av bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.
Satsningarna rör flera av samhällets mer utsatta grupper och riktar särskilt in sig på ensamstående kvinnor, barnfamiljer med låga inkomster och personer med sjuk- och aktivitetsersättning.
Infrastruktursatsningar, ökat bostadsbyggande, reformer för ökad trygghet och välfärd med mera.
Sverige är på väg åt fel håll menar Moderaterna.
Rätt håll för Moderater är en baklängespolitik som man vill kalla den enda vägens politik.
Utmaningarna är många – utmaningarna skulle inte behövt bli av det slag vi ser idag om inte Moderaterna fått skövla och sälja ut det som går att sälja ut.

Statens budget för 2017.
bloggarna

 

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Hej Björn.
  Ofattbart att folk glömmer så fort. Lika ofattbart att man tror att den nuvarande regeringen kan reparera allt det som Alliansen rev ner på drygt en halv mandatperiod. Inte minst vårt sociala skyddsnät som tagit decennier att bygga upp, med blod svett och tårar. Att alla skattesänkningar ju enbart gynnade de som redan hade det gott ställt verkar man inte heller begripa – och att det var vådan av allianspolitiken.

  Men (S) har också sej själva att skylla för vikande opinionssiffror. Jag tror att många äldre idag, som tidigare röstade rött kommer rösta på (SD). Detta pga att de känner sej omsprungna av kostnaderna för flyktingarna…..vare sej det är rätt eller fel. Det verkar Löfven inte begripa och han säger ju att ”lagt kort ligger” angående stöd till de fattigaste av pensionärerna så har han därmed också sagt att han skiter fullständigt i dem.

  Ur min egen synvinkel är det i så fall vettigare att rösta på (V) – men de har ju inte heller lagt fram någon åtgärdsplan för att förbättra livet för alla fattigpensionärer. Inget parti bryr sej längre om den gruppen (där jag själv ingår).
  MVH
  // Kao

  Gilla

  Svara
 2. Tarmo Lindholm

   /  18 november, 2016

  För mig är det helt obegripligt hur folk i gemen röstar i valen, när det är bara att se bakåt i tiden hur en Borgerlig , Moderat politik har fungerat tidigare, (särskilt de senaste två mandatperioderna av borgerligt styre). Eller är Sverige befolkat med så stort antal fint, rikt folk, att de känner sig gynnade av ett Borgerligt styrd Sverige,? Med tanke på vad som hände under det senaste två mandatperioderna med Allians styre, borde det inte falla i glömskan så fort, bara på några år,,,, tycker jag.
  Personligen tror jag att Median har en stor orsak i detta, någon annan förklaring kan jag inte se, att man röstar mot sina egna intressen.

  Liked by 2 people

  Svara
  • Hej Tarmo!

   Du är helt klart något på spåren med din kommentar.
   Samtiden i jämförelse med dåtid är en komplex fråga som inrymmer en hel del av frågor om vårt sätt att se på det samhällskontrakt vi är skyldiga att genomföra och med våra folkvalda företrädare som den yttersta länken.
   Vi talar om respekt, solidaritet, jämlikhet och inte minst hur vi förmedlar det till våra nästkommande generationer.
   Någon stans på vägen har vi tappat delar av de strävanden som skulle minska våra klassklyftor och öka jämställdhet och solidaritet människor emellan.
   Moderaterna har i alla tider – medvetet – motsatt sig ett sammanhållet samhälle som fått en tydlig prägel – inte minst av de 8 år – den längsta sammanhållna tid de fått regera i ensamt majestät – resultatet har blivit ett isärslitet samhälle ett samhälle där det ytterst handlar om individens egen karriärstege och ett fördömande av de som inte har samma resurser.
   Jag är på goda grunder orolig över den utveckling som skett under de senaste 30/40 åren.
   Och självklart har vår fria och obundna press en särställning och ett stort ansvar över hur den negativa utvecklingen fått fortgå utan insikt om vart vi är på väg.
   Jag har många funderingar över varför det gått så snett och jag tror att vi som upplevt ett annat samhälle där solidaritet och sammanhållning var värdeord i vårt samhällskontrakt som vi borde förvaltat på ett bättre sätt än vad som skett.
   Samhället är idag så kluvet och polariserat – det står mellan klasser, det står mellan solidaritet och egoism, och mellan de som har möjligheter och inga möjligheter.
   Medierna piskar upp stämningar i rubrikform och formerar därtill negativa stämningar i samhället som något indirekt positivt.
   Jag tror att vi inom framförallt vänsterrörelsen borde föra diskussioner om hur vi vill att samhället skall utvecklas och inte bara analysera hur vi skall bemöta osolidaritet genom kortsiktiga – lika ofta ohållbara – reformer.

   MVH//Björn

   Liked by 1 person

   Svara
   • Tarmo Lindholm

     /  19 november, 2016

    Tack för ditt utförliga svar..
    Med detta sagt, tror jag att den yngre generationen kanske är lättare att påverka, med den Media klimat som finns i Sverige idag. De yngre kanske inte är lika ”misstänksamma” som vi äldre, när det ofta står ”tvivelaktiga” skriverier i våra tidningar…

    Liked by 1 person

 3. Hans Bodin

   /  17 november, 2016

  Hej Björn! Så sant! Samma gamla skåpmat tas fram igen. Stupstocken dammas av. Här ska det bli skattesänkarfest! Deras meny ser likadan ut som den gjort sen 2006. Det är bara att hoppas att väljarna ratar deras unkna soppa 2018!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det är obegripligt ur ett perspektiv men begripligt ur ett annat.
   Att man nu har putsat kanterna på samma eländiga reform som infördes 2008 under stort jubel i riksdagen och återigen föreslår detsamma tyder enbart på att man – dels bortser från de resultat man kunde se av reformen dels påvisar en stark vilja att öka klasskillnaderna ytterligare.
   Det är ur ett människorättsligt perspektiv förkastligt och visar vad Moderaterna är i stånd till.
   Väljarna måste inse vad slags parti Moderaterna är innerst inne.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: