Ett sanslöst förslag av Kristdemokraterna……………………………..


Publicerad 2016-12-18
kd LOW 20cmNär kristdemokraterna etablerade sig som politiskt parti 1964 fanns där medlemmar av Sanct Michaels orden som var mycket aktiva i bildandet av partiet – bland annat ordens kaplan pastorn i Maria församling i Stockholm Eric Grönlund.
Sanct Michaels orden hade ett valspråk: ”Prudentes sicut serpentes et simplices sicut columbae” – Var sluga som ormar och menlösa som duvor.
Den nazistiska infiltrationen som var rådande då gjorde man sig dock snabbt av med.
Sanct Michaels ordens valspråk tycks man dock ha bibehållet när man nu presenterar skattesänkningar för pensionärerna med 14 miljarder som skall finansieras med höjda momssatser på samtliga varor och tjänster.
Nu skall jag inte ägna mig åt KD:s historia även om densamme är lika anskrämlig som ett annat parti man kanske kollationerar sig med i valet 2018.

Balansgång för Ebba Busch Thor – ny KD-ledare. Inspiration från den berömda scenen från Michelangelos takmålningar i Sixtinska kapellet. Den skildrar hur Gud ger Adam livsgnistan genom att sträcka ut ett finger.

Balansgång för Ebba Busch Thor – KD-ledare. Inspiration hämtad från den berömda scenen från Michelangelos takmålningar i Sixtinska kapellet. Den skildrar hur Gud ger Adam livsgnistan genom att sträcka ut ett finger.

Det är förvisso bra att man nu börjar förstå och komma till insikt om vad det var man ägnade sig åt under alliansperioden med skattesänkningar av hiskeliga 140 miljarder vilket skapat gigantiska revor i välfärden av oanade mått som det kommer att ta – om inte decennier så – åtminstone ett par mandatperioder att sy ihop – under vissa förutsättningar naturligtvis och vilka de är får ni läsare gissa er till 🙂 .
Detta medverkade Kristdemokraterna till som ett av alliansens 4 partier.
Viktigt att komma ihåg för framtiden om det nu finns en framtid för KD i riksdagssammanhang.

Sverige har inte alltid haft den högsta skattekvoten – det förtjänar att sägas.
Länge var den samlade skattekvoten lägre i Sverige än genomsnittet för OECD-länderna – under hela 60, 70 och en stor del av 80-talet låg vi under det genomsnittliga värdet.
Den ökande offentliga sektorn krävde dock ett högre skatteunderlag vilket så småningom ledde oss till ett över OECD ländernas genomsnittliga skattekvot.
2006 var skattekvoten – eller skattetrycket som man säger i dagligt tal – 46 procent.
Idag är den nere på 43.3 procent – Alliansen sänkte således skattekvoten med nära 3 procent eller totalt med ett minus av skatteintäkter motsvarande 140 miljarder varje år.

Kristdemokraterna vill nu engagera sig för pensionärerna genom att lägga ett förslag som skulle tillföra pensionärskollektivet 14 miljarder genom ökade intäkter på mervärdesskatter med 1 procent på samtliga omfattande tidningar, tidskrifter, böcker, biobiljetter och biljetter till konserter, teater och idrottsevenemang från 6 till 7 procent samt på mat, hotellrum, persontransporter, konst och antikviteter från 12 till 13 procent och för alla övriga tjänster och varor från 25 till 26 procent.

kds1982Det skall i sammanhanget tydliggöras att KD var med och sänkte mervärdesskatten för restaurang- och cateringtjänster från 25 till 12 procent – fans det något man inte sänkte? Ja förutom välfärden då menar jag!
För 2015 var den samlade intäkten av mervärdesskatter 376 miljarder enligt finansdepartementet – tack Magda!.
Kristdemokraternas förslag om ökade skatteintäkter på mervärdesskatten skulle ge pensionärerna knappt 4 miljarder för att jämna ut orättvisorna – var hittar KD resterande 10 miljarder någonstans?
Den förstärkning om 15 miljarder man säger sig vilja stärka statsfinanserna med visar att det finns andra ej redovisade områden som skall stöpas om.
Sedan tidigare har man förvisso i sin skuggbudget för 2016 aviserat 5,7 miljarder i ekonomisk förstärkning samt ett ökat bostadstillägg – oklart hur högt – samt var dessa miljarder skall hämtas – man aviserade dessutom ett borttagande av löneskatten – en skatt som inte drabbar pensionärerna utan arbetsgivarna genom ett avstått löneutrymme – en så kallad särskild arbetsgivaravgift för de som fyllt 65 år och som önskar kvarstå i arbete – den drabbar inte ens statsfinanserna.
Och inte oväntat får den allra fattigaste gruppen av pensionärer en ytterst sparsam höjning av sin pension om man utgår från de aviserade 14 miljarderna samt får en ökad kostnad genom en ökad momssats på mat och transporter

nastaningentingSverige blev med de borgerligas regeringsinnehav det enda land i världen där pensionärer betalar högre skatt än de som arbetar.
Det var och är naturligtvis alldeles orimligt.
Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som sådan – detta är den Socialdemokratiska uppfattningen och får man tro ormen i paradiset Ebba Bush Thor så delar dom vår uppfattning – det gjorde man dock inte när man ingick i regeringen Reinfeldt.
Därför röstade vi Socialdemokrater också emot varje förslag att öka skillnaden i beskattning.
I samband med valrörelsen 2014 presenterade vi vår plan för att steg för steg avskaffa pensionärsskatten.
I budgetpropositionen som lades fram under hösten 2014 fanns också förslag om sänkt pensionärsskatt.
Tyvärr valde KD tillsammans med sina forna regeringspartners gemensamt med Sverigedemokraterna att rösta ned hela budgetpropositionen – pensionärerna betydde – i rättvisans namn ingenting då – men nu med vikande opinionssiffror inser man desperat att pensionärskollektivet som ”röstboskap” kan innebära att man lyckas ta sig över kamrat fyra.

imagesSom ett fördelningspolitisk förslag vill jag be Kristdemokraterna att genast slänga förslaget i närmaste papperskorg.
Som brukligt är vad avser de borgerliga charlatanerna så är det alla med pensioner lika med eller över 22000 kr/m som tjänar mest på deras förslag.
Det är inte den gruppen som lider mest utan alla de med pensioner understigande EU.s fattigdomsgräns som behöver pengarna.
Med KD:s förslag skulle den lilla höjning som tillfaller dessa pensioner ätas upp av ökade kostnader på bland annat mat och resor
De som tjänar 10000 kr/m får ingenting men får det tveksamma nöjet att betala för den höjda mervärdesskatten.
Är det fördelningspolitiskt riktigt att göra på det sättet?
Svaret är utan tvekan nej!
Högkostnadsskydden för läkarbesök och medicin kommer sannolikt att höjas.
Vidare har på många håll både kommuner och landsting höjt skatten. Klyftorna mellan de som som inget har eller de som lever idag på ramarna och de med höga inkomster kommer att öka med KD:s förslag.

sd_54cfceb19606ee18c3f2232cVart Kristdemokraterna är på väg vet nog de flesta utom dem själva.
Det är min uppfattning att detta parti inte ser de verkliga utmaningarna i samhället – om de någonsin gjort det.
Den urvattnade variant som partiet dragits med sedan Göran Hägglund lanserade ”verklighetens folk” och försökte göra anspråk på liberalernas frihetsbegrepp har inte synts till i opinionen – inte heller Ebba Bush Thors radikala högervridning – en högersväng som till och med attraherades av Sverigedemokraterna – längst ut på den extrema högerflygeln- som positiv och en anledning för dem att spekulera i ett framtida regeringsalternativ tillsammans med Anna Kinberg Batra och Moderaterna.
Vad är människa i den Kristdemokratiska världen?
Är det en individ så som hos Liberalerna eller konsument som hör hemma hos Moderaterna eller kanske bara svensk som Sverigedemokraterna vurmar för?
Ett vet jag dock – det är inte ett parti för de svaga grupperna i samhället ej heller ett parti för pensionärer – så släng förslaget där de hör hemma.
bloggarna

 

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Hej Björn. KD är ett helt onödigt parti som lever i det blå. De har ingen aning om hur ”verklighetens folk” lever…och jag hoppas att de åker ut i nästa val. Deras förslag till kulturrabatter är bara dumt. De fattigaste pensionärerna vill ha mer pengar i handen – och även själva bestämma vart dessa eventuella lättnader ska gå. Inte heller har de begripit hur svårt en ensamstående pensionär har det ekonomiskt. De har ingen att dela utgifterna med, men sånt tar man inte med i beräkningarna – och dessa ensamlevande pensionärer är ju oftast kvinnor som har varit hemma med barn och arbetat deltid. Sen förstår jag inte varför pensionärerna alls ska betala skatt. De (vi) har ju en gång skattat för dessa pengar.

  MVH
  Kao

  Gilla

  Svara
  • Hej Kao!

   Ja visst har du rätt i att de lever i det blå utan någon som helst verklighetsförankring och deras nu föreslagna åtgärder för pensionärerna är ju direkt hämtat från bibeln där Jesus delade ut 5 kornbröd och två fiskar till 5000 hungriga Israeler och påstods ha blivit mätta.
   Det finns knappast en enda pensionär med låga inkomster som kommer att bli mätta av den skärv ABT vill dela ut tvärtom får de betala för att mätta de redan mätta med förslaget.
   Horribelt!

   För övrigt kan jag jag gott tänka mig att pensionen – åtminstone upp till en summa av låt säga medelinkomsten cirka 16000 – kan få vara skattefri.
   Detta löser man enkelt genom att höja grundavdraget och jag har förvisso inte räknat på den kostnaden men generellt sett kan jag se att detta är en betydligt billigare affär än det som KD presenterar.
   Det är ju inte de högavlönade pensionärerna som lider men det är dem som tjänar på deras förslag så den delen kan de slopa helt och inrikta sig på garantipensionerna istället det är där vi finner många ensamstående kvinnor men också män med allt för svaga ekonomiska incitament.
   Så kan vi inte ha det det är orimligt!

   MVH//Björn

   Liked by 1 person

   Svara
 2. Hans Bodin

   /  18 december, 2016

  Hej! Huvudlöst förslag som direkt ska förpassas till runda arkivet! Det här går inte ihop med KD:s hemmafrupolitik och gynnar dessutom mest män. Snittpensionen är idag på ca. 16000kr och hälften av alla kvinnor som går i pension idag får garantipension vilket betyder en bruttopension på drygt 11000 kr och det är dom som behöver en rejäl förbättring. Hur det ska finanseras sköter Magdalena om. Mvh!

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja du har så rätt med 16000 kr/m blir det knappt 200 kr med KD:s förslag dessa 200 kr äts upp på halva månaden i ökade momskostnader – något så huvudlöst förslag är det sällan man ser.
   Man skall låta de sämst ställda pensionärerna betala för de högavlönade.
   Man ruskar på huvudet!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Thorsten Schütte

   /  18 december, 2016

  Jag tycker att det är en bra idé att beskatta direkt inkomst (lön), uppskjuten inkomst (pension) och, inte att förglömma, försäkrad inkomst (sjukpeng. a-kassa o s v) lika mycket. Men dagens moms är den enda momssatsen av rimlig storlek som blir jämna procent åt båda håll (20 % av brutto, 25 % av netto). Ändra inte detta! Hellre då minska momsundantagen eller ränteavdragen för att finansiera samma skatt för alla inkomstslag.

  Liked by 1 person

  Svara
 4. Kaj Hobroh

   /  18 december, 2016

  Oooooh , så Väldigt Bra Skrivet , Käre Björn. Jag håller med Dig om Allt i Din denna Artikel. Jag tar oxo och Delar den vidare till Alla FB-Vännerna , att se på min FB-sida. Och det ska Du veta : Att det känns sååå Bra att det ”Finns Vettigt Folk som vill Det Rätta för oss Alla i det Svenska samhället”. Du är en sådan Väldigt Vettig & Bra Person. – Ha nu Fina Helger ; God Jul & Gott Nytt Mycket Bättre År. – Kramar. – Kaj ❤ ❤ ❤ 😀

  Liked by 1 person

  Svara
  • Tack skall du ha Kaj – vad roligt att du tyckte om min krönika.
   Och visst får du dela den kors och tvärs det är bara bra.

   Önskar också dig en god jul och ett gott nytt bättre år för oss alla

   MVH//Bjorn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: