Lägg ner Moderaterna istället för Arbetsförmedlingen…………..


Publicerad 2017-01-29

hqdefault-1Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson
Elisabeth Svantesson kräver att Arbetsförmedlingen (AF) skall läggas ner.
Fram till den 1 januari 2008 var AF i Sverige en samlande benämning på den del av länsarbetsnämndernas verksamhet som sysslade med arbetsförmedling samt namnet på de cirka 325 lokala kontoren.
Dessa tillhörde respektive länsarbetsnämnd, som i sin tur ingick i Arbetsmarknadsverket (AMV).
Sen slog Moderaterna – gemensamt med de övriga borgerliga partierna – sönder AF:s dåvarande huvudsakliga uppgift – nämligen att AF skulle betraktas som näringsverksamhet eller allmän verksamhet med det huvudsakliga syftet att mäkla anställning eller uppdrag.
Med detta avses att söka föra samman den som erbjuder arbete med de som söker arbete såväl lokalt som nationellt med en huvudsaklig inriktning att minska arbetslösheten och tillfredsställa arbetsgivarna med kompetent personal.
Moderaterna – med stöd av de övriga borgerliga partierna – såg till att AF kom att bli ett statligt organ för att kontrollera och bestraffa arbetslösa utifrån subjektiva uppfattningar där egenskaper som ovilja och lathet – indirekt – var motiven för den omorganisationen.
Dessa motiv blev en samlad trend under rubriken ”incitament för drivkrafter” av Alliansregeringen som inte bara påverkade arbetsmarknadspolitiken utan också arbetslöshetsförsäkringar och sjukersättningar med mera.

lagt-till-takMed den nya inriktningen började privata arbetsförmedlingar att blomstra – förmedlingar som inriktade sig på olika individer och kunskaper.
Under många år var privata arbetsförmedlare förbjudna i Sverige.
De är fortfarande förbjudna att ta betalt av arbetssökande – för hur länge till kan man fråga sig.
Bakgrunden var att det fanns privata arbetsförmedlingar som tog mycket betalt och ljög och fabricerade – idag betraktade som ”alternativa sanningar 😉 ” om hur mycket man kunde tjäna utan att för den delen fylla den viktiga samhällsfunktion som den statliga Arbetsförmedlingen utgjorde.
När Moderaterna i akademiska termer talar om ”incitament för drivkrafter” kan det översättas på ren svenska ”att sänka arbetslöshets- och sjukersättningar samt sparka på arbetslösa och sjuka så de tar sig i kragen”.
Någon tyckte de behövde duschas också!

Skämtteckning30När nu Moderaterna och Elisabeth Svantesson kräver att AF skall läggas ner så kan jag inte undslippa mig i tanken att detta var en medveten ursprunglig målsättning – dock måste AF:s arbete tappa i förtroende hos medborgarna för att kravet överhuvudtaget skulle bli möjligt att genomföra politiskt – förtroendet har urholkats så nu var det således dags för nästa steg.
Det är så Moderaterna arbetar visionärt för att systemskifta samhällsinstitutionernas och myndigheternas roll som en service för medborgarna till förmån för privata intressen på en arbetsmarknad som skall styras av näringslivets subtila metoder.

Bara ett exempel på AF:s ineffektivitet genom dess kontrollerande bestraffningsfunktion där kraven på att söka relevanta arbeten är underordnad antalet ansökningar.
Nedanstående är ett företag i plåtslageribranschen som sökte utbildade plåtslagare;

”För några veckor sedan lade jag ut en annons via Arbetsförmedlingen om att mitt företag behöver anställa två nya plåtslagare. Resultatet blev det förväntade. Först en drös med ansökningar från folk helt utan utbildning eller erfarenhet, samtliga omöjliga för mig att anställa.
Sedan ett mejl från en lettisk firma som erbjöd sig att hyra ut plåtslagare för 210 kronor per timme – sociala avgifter inräknat.
De hälsade också att den summan var klart förhandlingsbar. Sedan ska naturligtvis firman skära emellan. Vad som blir kvar till den enskilde plåtslagaren vill jag inte ens tänka på – men det är långt, långt under vad som går att klara sig på om man lever ett vanligt liv i Sverige”.

Ovanstående är mer regel än undantag efter att ha talat med många arbetslösa som instämmer i ovanstående.
Varför inte bara ersätta försäkringarna med att ge en femtioöring för varje redovisad ansökan med ett minsta tak om tusen ansökningar under perioden?
När man hellre ser mängden istället för relevansen menar jag!
Kanske Moderaterna kunde subventionera papperskorgarna för arbetsgivarna också!
Inte att förundras över att AF har dåligt förtroende hos både arbetsgivare såväl som hos de som söker arbete.

nastaningentingNej Elisabeth Svantesson – bortsett från att Moderaterna inte skall peta i våra samhällsinstitutioner överhuvudtaget – så skulle det vara än mer berättigat att sluta tala om en miljon människor i utanförskap – Moderaternas ”alternativa sanningar” – för den vetgirige är alternativa sanningar lika med absurd verklighetsuppfattning gånger ideologisk tro är lögn – och bidragsberoende – att arbete alltid måste löna sig bättre än bidrag – vem har någonsin motsagt detta? – Och att ni vill införa ett bidragstak översatt ”de ekonomiska ersättningarna utgör ingen drivkraft”.
Hårdare krav på de som inte arbetar att anstränga sig mer med exempelvis utbildningsplikt och att fler enkla jobb måste skapas – vad nu enkla jobb kan vara.
Tydligare kan Moderaternas syn på människovärdet inte uttryckas.

530093_423914937647642_349755067_n1-1Vad AF behöver är inte en moderat arbetsmarknadspolitisk inriktning där grundbulten för att bearbeta arbetslösheten under praktiska former skall avskaffas – den behöver omorganiseras så att den blir den samhällsservice den en gång var – nämligen en mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare.
Följ ILO:s rekommendation om adekvat yrkesvägledning – särskilt vad avser ungdomar och invandrare.
Arbetsförmedlarna måste få mer tid att göra det de är anställda för att göra –  nämligen bistå både arbetsgivare och arbetssökande istället för att kontrollera och bestraffa arbetssökande.
Arbetsförmedlingen ska ge individuellt stöd från dag ett.
Arbetsförmedlaren ska ha tid att arbeta med den enskilda arbetssökande och utgå från individens behov – inte bara de administrativt bestämda tidsgränserna.
Se till att branschspecifika utbildningar ska kunna köpas upp inom det reguljära utbildningssystemet inom och i regi mellan AF och Komvux – kostnaderna för detta kan finansieras via socialförsäkringssystemet genom arbetsgivaravgifterna – en så kallad vidareutbildningsavgift eller omställningsavgift.
Skapa ett nationellt system för snabbare validering och kompletteringsutbildning av utländsk utbildning måste införas.
Matchningar måste utgå från individens kompetens och arbetsgivarens krav – saknas del av kompetensen måste AF gemensamt med den arbetssökande erbjuda kompletteringsutbildning.

Men Moderaterna vill lägga ner Arbetsförmedlingen – det är borgerlig visionär politik med dunkla syften – när det inte fungerar då är det bättre att lägga ner istället för att utveckla, förändra och skapa bättre förutsättningar för att det skall fungera för alla inblandade parter.
En sak kan man dock säga i klartext – påståendet uttryckt av Svantesson att AF inte fungerar – är en indirekt kritik mot deras egen arbetsmarknadspolitiska reformagenda och därvid omdaningen av AF – fast det säger man inte högt naturligtvis.

bloggarna

.

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Hej Björn.
  Bort med Svantesson. Hon snackar bara en massa skit och upprepar sej som en papegoja. Hon måste ha gått massor med kurser i hur man bemöter journalister… Personer med makt som har såna tendenser som hon är farliga då de sitter på ledande poster eftersom man inte kan få ett vettigt svar på de frågor man har.
  Vad AF behöver är en renovering och revidering av sitt sätt att arbeta. Det är alldeles för tungrott och komplicerat som det är nu. Men att det skall privatiseras är det absolut sämsta alternativet. Då blir det som med jobbcoacherna: dvs ingen förbättring alls, det bara kostar en massa i onödan.
  När min dotter gick ut i arbetslivet och sökte jobb var den första frågan: ”Hur fick du reda på den här tjänsten?” Man vill helst inte anställa någon som kommer via AF…..men det gjorde inte min dotter…och hon fick jobb direkt. Det säger också en hel del om arbetsgivarnas inställning till sökande från AF.

  MVH
  Kao

  Gilla

  Svara
  • Hej Kao!

   Jag tog mig tid att lyssna på en halvtimmeslång intervju med Svantesson i P1 tro jag det var härförleden.
   Ämnet var dock inte AF utan snarare ett försvarstal för Moderaternas ny inriktning ”Håll alla dörrar öppna” för fascister men stäng dem för – så som hon uttryckte det – ”vänsterextrema” partier med direkt mening Vänsterpartiet.
   Att SD och V numer är att betrakta som auktoritära rörelser enligt Moderaterna gör mig förbannad när man har så dåligt på fötterna att man jämför två partier varav det ena står för människorättsvidrig åtskillnadspolitik och det andra för precis raka motsatsen.
   Jag är inte Vänsterpartist och det grundar sig definitivt inte på Vänsterpartiets grundläggande människorättsliga ambitioner för där ställer jag mig helt bakom Vänsterpartiet så som de utvecklats allt sedan de tog avstånd från kommunismen – att jag inte alltid delar partiets sakpolitiska frågeställningar är en helt annan sak.
   Men hade jag endast två val här i livet mellan V och M+SD så är valet inte svårt då ställer jag mig helt bakom Vänsterpartiet.
   Förövrigt var hennes försvarssvada vad avser Moderaternas kotterier med fascismen och dess förespråkare ett evigt stackato som taget av sedan tidigare internt formulerat försvarstal.
   Det var ömkansvärt och gav mig rysningar som jag inte borde förvånas över i egentlig mening då jag är väl medveten om Moderaternas erbarmliga historia – en historia man istället försöker revidera istället för att ta avstånd från i ärlighetens namn.

   MVH//Björn

   Gillad av 1 person

   Svara
   • Jag kan inte heller se hur (M) i sanningens namn kan jämföra (V) och (SD) som lika goda kålsupare. Men det ligger ju i tiden med ”alternativa fakta”…
    MVH
    // Kao

    Gilla

 2. Elisabeth Lennartsson

   /  29 januari, 2017

  Nån värre papegoja än Svantesson får man leta efter. Hon lär sig 5-6 meningar och upprepar dem i alla oändlighet. Lägg ner Svantesson!

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Elisabeth!

   Många papegojor inom Moderaterna numer.
   Monologerna är andefattiga, tomma, substanslösa 😉 men man lär sig dom snabbt och förväntar sig att de upprepas så fort dessa papegojor uppenbarar sig i allehanda medier.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Hej Björn! Jag blir inte förvånad eftersom alliansen och speciellt moderaterna verkar avsky allt som är gemensamt och för dom är det lika med socialism. Dessutom kan man privatisera och lura av stackars arbetslösa på medel så anser man sig smart! Fy fan! Enkla jobb är väl att
  vara moderat politiker och hitta dumheter.
  Mvh! Hans B.

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja det vore en välgärning – om än inte realistisk – att lägga ner detta destruktiva för samhällsutvecklingen ansedda parti.
   Mer realistiskt vore väl att de sjönk ner till nivåer motsvarande Bo Lundgrens opinionssiffror och de tycks vara på god väg med AKB i ledningen.

   MVH//Björn

   Gillad av 1 person

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: