Annie Lööfs ”tydlighet” visar sig vara ett illusoriskt rävspel……………………..


Publicerad 2017-03-24.
Annie Lööf har hyllats i medierna för sin tydlighet vad avser Moderaternas utspel om att lägga en gemensam alliansbudget med stöd av Sverigedemokraterna.
Hennes tydlighet – närmast statsmannamässigt uttryck – har fått genomslag i diverse opinionsundersökningar och på kort tid närmast utmanat Anna Kinberg Batra som den givna ledaren för Alliansen.
Samtidigt som AKB levererar diffusa meningslösa metamorfoser i parti och minut med den grundläggande inriktningen att den rödgröna regeringen leder landet åt fel håll så leder AKB sitt parti åt fel håll – inget jag har något direkt emot så som det ser ut idag.
Jag har varit ytterst avvaktande och har inte sällat mig till de hyllningar som medierna förmält Annie Lööf – kalla det tveksam politisk avvaktan efter erfarenhet – men jag tycks få rätt i min avvaktande hållning.

Den här ”tydligheten” var uppenbarligen ett illusoriskt trixande som inte är alltför ovanligt vad avser de borgerliga – främst förbehållet Moderater – men inkluderar nu uppenbarligen också Centerpartiet.
För hur förklarar man Centerpartiets ståndsmässiga hållning att inte varken samarbeta eller ta stöd av Sverigedemokraterna i något avseende?
Nu föreslår man – genom att bryta ur och formatera om valda delar av regeringens statsbudget med stöd av just Sverigedemokraterna.
De som till äventyrs inte förstått Sverigedemokraternas politiska ambitioner i Riksdagen kan jag meddela att den enda ambitionen de har är att skapa kaos och regeringskriser – praxis vad avser statsbudgetens innehåll är och har varit betydelselös för det partiet.
Och jag vill med bestämdhet vidhålla att varken Annie Lööf eller hennes allianskollega AKB är skickade att leda landet – det råder en total ansvarslöshet som inte gagnar landet överhuvudtaget.
Nu är man således beredd från Centerpartiet – tvärt emot vad man sagt bara för två månader sedan – kasta landet in i ett politiskt kaos just och med stöd av Sverigedemokraterna.

Man är således beredd att skapa ett politiskt kaos på grund av den förändrade nedre brytpunkten vad avser statlig skatt med endast ett och halvt år kvar till valet – en skatt som skulle belasta inkomster från 38.200 kr/månaden med ett progressivt skatteuttag på efterföljande inkomster upp till den övre brytpunkten – som inte berörs i propositionen.
Man räknar med en förstärkning av statskassan på knappt 2.7 miljarder årligen vilket i genomsnitt skulle belasta höginkomsttagarna med 225 kr/månaden.
Inte oväntat har ett shockartat ”ramaskri” utbrutit – främst vad avser Moderaterna – som i populistiska termer vill hävda att det är vanliga inkomstagare så som poliser, sjuksköterskor och lärare som drabbas av denna oerhörda skatteshock som för en inkomst av 38200 kronor i månaden innebär ett par kronors höjning – en knappt märkbar höjning således för de cirka 4 procent av löntagarkollektivet som har inkomster av 38000 och däröver.
Skäms på er och börja visa ansvar – inte bara tala i termer av ansvar.

Regeringens nya förslag i samma proposition om nya 3:12-regler väcker många känslor hos främst Centerpartiet som sägs värna småföretagarna på landsbyggden med överblick från Stureplan.
Finansminister Magdalena Andersson anser – med rätta – att Sverige behöver stramare 3:12-regler för att skattemoralen ska kunna bevaras.
Huvudsyftet med det nya förslaget är att styra hur stor del av företagets inkomst som beskattas som inkomst av tjänst – och hur stor del av företagets inkomst beskattas som inkomst av kapital – alltså utdelning som idag har en betydligt lägre skattesats.
Förändringen kommer således innebära att skattesatsen för att få ta ut utdelning kommer att höjas – och man frågar sig varför vill Magda införa denna förändring?
Jo därför att dagens 3:12-regler anses nämligen vara mycket gynnsamma för många företagare som istället för lön tar ut utdelning med en betydligt mycket lägre beskattning – skattemoral gäller för Centern endast löntagare.
Skatteshock således – och för att minimera de av Centern påstådda skadeverkningarna så är man således beredd att ta hjälp av Sverigedemokraterna.
Själv skulle jag föreslå ett återinförande av den slopade revisionsplikten också för att minimera den ekonomiska brottsligheten – en revisionsplikt som avskaffades av – just det – Alliansen.

Regeringens planer på att sänka bolagsskatten är inget jag rekommenderar.
Sverige har idag en bolagsskatt motsvarande genomsnittet för EU-länderna.
Dessutom har våra största exportländer – Tyskland och England – en betydligt högre bolagsskatt än Sverige.
därutöver – och enligt Skatteverket – är den verklighetsbaserade generella bolagsskatten på nivåer om cirka 15 procent där man med förnämliga avdragsregler tillåter sig minimera bolagsbeskattningen i vissa förekommande fall till noll och intet.
Skattemoral är som tidigare sagts endast förbehållet alla de som inte har den exklusiva förmånen att ens dra av sina egna bekostade arbetsbyxor.

Att som Centerpartiet nu föreslagit – emot all den praxis – att bryta ut vissa poster i statsbudgeten är ett exempellöst oansvar och tvärtemot vad – framförallt Annie Lööf tidigare förkunnat – att Sverigedemokraterna inte skall tillåtas medverka i statens budget.
Nu frågar sig vän av ordning om inte Socialdemokraterna gjorde sig skyldig till samma brott mot gällande praxis 2013 när jobbskattevadraget för löntagarkollektivet låg fast i den propositionen som ett förslag inlämnad till Riksdagen?
Jo det kan man säga – men det fanns skillnader.
Vi stoppade  en enskild skattesänkning och förstärkte därmed statsbudgeten utan att förändra ramarna för den så som Centerpartiet nu vill göra.
Dessutom vill Centerpartiet genom att rycka ut centrala delar av budgetposterna skapa förutsättningar för ett extraval med stöd av Sverigedemokraterna.
Hur ansvarsfullt det är kan man fråga sig i jämförelsen med 2013 och en enskild skattesänkning.

Det är i sanning hög tid att de borgerliga börjar visa ansvar och inte bara tala om ansvar.

bloggarna

Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Hans Bodin

   /  26 mars, 2017

  Hej Björn! Tack för din analys av Centerpartiet. Annie Lööf borde veta att ” Som man sår får man skörda” och jag tror att alliansen knappast vågar ta ett nyval i nuvarande läge.
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: