Moderata pajakonster……………………….


Publicerad 2017-04-20
Den nyligen av regeringen antagna vårändringsbudgeten förelagd Riksdagen i proposition är inte mycket att orda om – den följer regeringens ambitioner i valda stycken om än den är försiktigt hållen så kunde man möjligen vara något mer generös i valda delar – för de som bara har 5 minuter till övers får en sammanfattning här.
Men jag förstår Magdalena Andersson – med en fortsatt osäker uppgång i konjukturen är det bättre med försiktiga investeringar trots Moderaternas finanspolitiska talesperson Ulf Kristerssons ylande om högkonjuktur och därför öka på investeringarna.
Vi skall vara glada att Alliansen inte styr finanspolitiken med ökade underskott i de offentliga finanserna vilket är en borgerlig tradition.

När de borgerliga talar om högkonjuktur så är det alldeles klart att de definitionsmässigt har svårt med både låg- såväl som högkonjuktur.
För att avgöra var i konjunkturcykeln en ekonomi befinner sig brukar man titta på hur högt det så kallade resursutnyttjandet är.
Konkret försöker man avgöra hur hög BNP skulle kunna vara utan att ekonomin för den sakens skull överhettar.
Utan att ge sig in på ekonomiska akademiska termer i allt för hög grad kan man enkelt använda klockan – som alla kan.
Om 12:00 är högkonjukturpeak kan man säga att klockan 18:00 representerar det motsatta och enligt alla bedömningar inklusive Konjukturinstitutet kan man säga att vi befinner oss någonstans mellan klockan 21.00 och 22:00 på urtavlan.
Det är således en konjukturuppgång och knappast en högkonjuktur definitionsmässigt – en uppgång som förväntas avta och stanna på en svag högkonjuktur.
2012 lämnade vi en finansiell lågkonjuktur som drabbade alla dock klarade sig Sverige och förövrigt också de nordeuropeiska länderna sig hyggligt till skillnad mot de Sydeuropeiska länderna framförallt Grekland Italien och Spanien med en sedan tidigare svag ekonomisk tillväxt.

Man kan också konstatera att om arbetslösheten är lågkonjunkturens dilemma är inflationen högkonjunkturens svaghet.
Den traditionella lösningen för att bekämpa lågkonjunkturen och arbetslösheten har varit en expansiv politik – det var detta som Anders Borg föll på och fick kritik för under de borgerligas sista mandatperiod.
Man klarade helt sonika inte av att hantera varken den tidigare högkonjukturen tillika den efterföljande lågkonjukturen som inträffade 2009.

Varför höjer regeringen skatterna för en grupp löntagare samtidigit som man sänker dessa för en annan grupp i en rådande uppgång i konjukturen som gett oss stabila överskott i de offentliga finanserna?
Förklaringen är enkel.
Det handlar om prioriteringar – inte bara besparingar – och hur den ekonomiska politiken till skillnad mot vad Alliansen åstadkom – minska klyftorna.
Det handlar om hur vi skall använda överskotten som sakta växer fram.
Att stärka välfärden är det väl knappast någon – undantaget de borgerliga – som inte är överens om.
När det gäller välfärden är den betydligt mer omfördelande än progressiviteten i skattesystemet – som också är viktig naturligtvis.
Alliansens jobbskatteavdrag var på så sätt mycket dåliga då de gröpte ur det samlade skatteuttaget och sänkte kvaliteten på vår gemensamma välfärd.
Där finns idag gigantiska hål att sluta både inom vård och omsorg såväl som skolan och sjukvården, försvar och polisen – det förstår var och en när de samlade skatteintäkterna om hela 138 miljarder årligen uteblir på grund av Alliansens jobbskatteavdrag.
Skattehöjningen – som riktar sig endast till de som får betala statlig skatt över brytnivån med allt mellan några kronor upp till max 200 kr i månaden vid inkomster motsvarande 55 000 kr brutto i månaden skall sluta skattegapet mellan pension och motsvarande lön för alla pensionärer med inkomster mellan 120 000 kr/år och upp till 170 000 kr/år – alla pensionärer får således en skattesänkning även om inkomster över 170 000 kr/m blir marginell.
Således har regeringen därmed uppfyllt 70 procent av sitt löfte att sluta skattegapet för pensionärerna – pensionärer med en inkomst av 120 000 kr/år har redan fått sitt skattegap slutet sedan tidigare.

Ulf Kristersson vill gemensamt med de övriga borgerliga partierna genomföra ett sjätte jobbskatteavdrag och därmed öka klyftorna än mer och urholka välfärden ytterligare.
Skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagare så som han själv gynnas – att minskat skatteuttag slår hårt mot välfärdsverksamheterna och kommunerna bryr man sig föga om.
Centerpartiet slåss med allt vad de har för att 3.12 reglerna som används av egenföretagare som tar ut del av vinsterna eller hela vinsten som beskattas som kapitalinkomst snarare än arbetsinkomst – en skillnad på +5 procent från 20 procent enligt propositionen – för detta är man beredd att skapa en regeringskris gemensamt med Sverigedemokraterna trots att varken Centern eller Liberalerna vill ha något som helst samröre med det partiet – vari består det logiska i detta?

Det blir obegripligt när man hör Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra i kör säga sig ömma för det stora sysselsättningsgapet mellan våra utrikes och inrikesfödda medborgare – något man inte ägnade en enda tanke på under deras tid vid makten trots att man kallade sig det enda ”arbetarpartiet” så lyckades man med konststycket att öka inkomstklyftorna – arbetslöshets- och sjukersättningar som man groteskt sänkte för att skapa drivkrafter – helt i enlighet med Darwins lära om arternas överlevnadsinstinkt – den svage dör och den starke överlever – det mina vänner är Moderat politisk ambition.
Vi såg hur arbetsmarknaden reagerade på jobbskatteavdragen – själva kärnan i deras arbetsmarknadspolitik.
Något så misslyckat har vi sällan skådat i politiken.
Ulf Kristersson och hans partiledare tar naturligtvis inte del av arbetsmarknadsstatistiken som entydigt visar att även invandrarnas sysselsättningsgrad ökar – det går emot möjligheten att agera oppositionellt.
Jag förutspådde redan då Anna Kinberg Batra avlöste den manipulativa Reinfeldt som partiledare att det kommer inte att dröja förrän Moderaterna tangerar Bo Lundgrens opinionssiffror – vi är redan där – vilket i och för sig glädjer mig.
Så länge Moderaterna inte tillför något konstruktivt utan bara håller på med pajaskonster kan vi lika gärna vara dem förutan.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Hej Björn.
  Vart har du tagit vägen?
  Väntar med spänning på nästa inlägg här.

  MVH
  Kao

  Liked by 2 people

  Svara
  • Hej Kao!
   Min dator har kraschat och jag letar efter en ny om man inte kan reparera den jag har.
   Mobilen lämpar sig inte så bra dessvärre 😂 men återkommer inom en snar framtid.
   Annars finns jag på Facebook under bjornalvebrand och du är hjärtligt välkommen att ansluta dig om du vill.

   MVH//Bjorn

   Liked by 2 people

   Svara
   • Oj! Jobbigt. Virus? Nej, jag har inte Facebook.
    Ha en fin sommar och hoppas datorn kryar på sej 🙂
    MVH
    Kao

    Liked by 1 person

 2. Hej Björn.
  Utan oss vanligt folk hade såna som Kristersson och alla chefer varit arbetslösa – så egentligen är det väl VI som är arbetsgivare och de som är arbetstagare ;-). Vi ger ju av vår arbetskraft och de tar den…
  MVH
  // Kao

  Gilla

  Svara
  • Vet inte vad som är felet det får till en utredning i gammal klassisk stil 😂
   Nåja kommer igång i sinom tid hoppas jag.
   Önskar dig en trevlig sommar likaledes

   MVH//Bjorn

   Liked by 1 person

   Svara
 3. Väl rutet! Som vanligt👍😉Är det nån jag aldrig håller med så är det uschliga ord som Kristersson säger. Blir t.o.m äcklad av den passiva aggression som tycks puttra över jämt när han pratar. Herregud det är ju bara normala frågor som reportrarna ställer till honom. När Batra presenterade vårbudgetförslaget deras så sa hon ” Vi är arbetarpartiet” hörde jag mig själv ropa till tvrutan ” Ja och jag är direktör” 😇
  De borde skämmas över sin politiska historia i stället för att försöka slå i folk såna orimliga omöjligheter tycker jag.

  Gilla

  Svara
 4. Thorsten Schütte

   /  25 april, 2017

  En annan av borgerlighetens (men inte bara dennas) käpphästar måste också synas:
  http://www.vlt.se/opinion/debatt/thorsten-schutte-valfrihet-blev-skyll-dig-sjalv

  Gilla

  Svara
 5. Hans Bodin

   /  23 april, 2017

  Hej Björn! Den värsta av alla dödssynder är girigheten. Vi vet ju att moderaterna kan gå över lik för att bli ännu rikare.”Stupstocken”! Vinsterna i den privatfinansierade välfärden blir allt större. Man stjäl delar av barnens skolpeng​ och aktieutdelningar ökar och Ulf Kristensson gråter krokodiltårar. Hoppas bara svenska folket genomskådar pajaskonsterna inför nästa val!
  Mvh! Hans B

  Gilla

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: