Att hångla med fascismen!


Publicerad 2019-04-05

De forskare som i september 2018 redovisat sitt resultat av Sverigedemokraternas framgångar i valet 2010 som jag först nu dissekerat är intressant ur många synpunkter.
Forskarna – som är verksamma inom både Uppsala och Stockholms universitet – där Olle Folke tjänstgör vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, Torsten Persson forskar inom politisk ekonomi, makroekonomi, internationell ekonomi, samt innehar professurer  vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet sedan 1987 och vid London School of economics.
Johanna Rickne arbetar vid institutionen för social forskning vid Stockholms universitet.  
Sammantaget väl meriterade forskare vars vetenskapliga heder är A och O som delas av alla forskare som vill ägna sig åt relevans i sina slutsatser.

Selektiv-perceptionSverigedemokraterna har allt sedan de bildades av samhällets undervegetation, fascister och nazister allt från tidigare medlemmar av Bevara Sverige Svenskt (BSS) till det efterföljande Sverigepartiet , Framstegspartiet samt nynazistiska såväl som gamla nazister varav Gustaf Ekström en av ett flertal svenskar som frivilligt anslöt sig till det tyska Waffen-SS under andra världskriget och den mest kände i sammanhanget sverigedemokraterna.
Man har haft det svårt att dölja sina nationalfascistiska och chauvinistiska tendenser även i nutid.
Istället för anklagar man andra partier för ett obefogat samröre ur det historiska perspektivet med Hitlers NSDAP under krigsåren inte minst vad avser Socialdemokraterna, och det senaste försöket var Åkessons anklagelseakt 2017 där han pekade ut Kristdemokraterna med påståendet att partiet bildades av nazister.
Sanningen var snarare att man från nynazistiska kretsar såg en möjlighet att infiltrera det nybildade partiet och därmed staka fram en radikal nationalistisk agenda som bättre passade dessa infiltratörer.
Man genomskådade dock detta fort och uteslöt dessa infiltratörer per omgående.

Jag instämmer med forskningen att det var och är inte invandringen som skapade Sverigedemokraternas framgångar under alliansåren även om invandringen är och har varit dess främsta fråga allt sedan de bildades 1988 samt att de främlingsfientliga kan i jämförelse med motsatsen räknas på ena handens fingrar.
Det var den borgerliga orättvisa fördelningspolitik som drabbade många mycket illa som var den huvudsakliga anledningen till Sverigedemokraternas framväxt vilket förklaras närmare längre ner i artikeln och som jag skrivit många artiklar om.
Sverige har varit generös i sitt mottagande av människor som förföljts och misshandlats av krig och terror samt på grund av sexuell läggning.
Därutöver har svenska medborgare i majoritet en mycket empatisk inställning till de som farit illa vid krig och andra förföljelser på grund av olika etniska och sexuella anormala attityder, detta visar både forskning och attitydundersökningar de fåtal gånger de genomförts.
De som förhåller sig tveksamma är oftast de som anser att vår integration misslyckats som inte skapar de möjligheter som erfordras för att integreras i vårt samhället.

Lösningen-på-alla-problemDet kan bland annat utläsas av en rapport från Institutet från Framtidsstudier.
3500 personer intervjuades – de flesta SD-väljare – har fått svara på många och utförliga frågor om sina liv, politiska åsikter och värderingar.
Rapporten visar dock inte – till skillnad från den statsvetenskapliga – att SD-väljarna i allmänhet befinner sig i större socioekonomisk utsatthet än riksgenomsnittet.
Däremot upplever dessa ett större utanförskap i samhället än de som röstar på Socialdemokrater eller Moderater.
Rapporten finner också att SD-väljarna kan delas upp i två grupper där 57 procent inte hyser några djupare rasistiska/främlingsfientliga värderingar.
Det gör dock 43 procent, där också de flesta uppger att de inte skulle rösta på något annat parti om de inte fick rösta på SD.
Om jag får våga mig på en tolkning så torde hälften av de som röstar på Sverigedemokraterna göra det för att de är rasistiska nationalchauvinister liksom partiets ledning.
Den andra hälften har på något sätt blivit övertygade/indoktrinerade om att invandringen är ohållbar kostsam och hotar svensk kultur med ökad brottslighet.

Att-mörka-sanningenI valet nu 2018 vann Sverigedemokraterna 26 procent av LO-medlemmarnas röster. Jimmie Åkesson gör verkligen det han lovade på ett besök hos borgerliga studentföreningen Heimdal i Uppsala förra året, nämligen leverans av arbetarröster för en högerregering.
Man kan tycka att det är märkligt att en så stor grupp röstar mot sitt egenintresse, men de arbetare som röstar på Sverigedemokraterna ser inte ett parti som tillsammans med de andra borgerliga vill försämra arbetsrätten, urholka socialförsäkringssystemen ytterligare och pressa lönerna neråt.
De ser ett land som dignar under bördan av en för stor invandring, där invandrare begår fler brott och har hotfulla vanor och värderingar.
Och det är ju också vad de fått höra i medier, särskilt sedan hösten 2015, då under ett par veckor så många flyktingar nådde Sverige att myndigheterna som ett resultat dignade under arbetsbördan som uppstod.

SD-Forskare-180905-350x341

Outsiders har haft sämre utveckling av real disponibel inkomst under SD:s framväxtperiod Diagrammet är hämtat utifrån forskarrapporten som publicerades i DN

Det intressanta i den statsvetenskapliga rapporten är definitionen ”outsiders” och ”insiders” som blev de stora förlorarna på alliansens arbetsmarknads- och socialförsäkringspolitik tillika de enorma skattesänkningar som genomfördes under en tid då den globala finansexpansionen var mycket låg – närmast krisartad – vilket forskningen påvisar skedde just krisåren 2008/10 då – som man definierar ”osäkra” insiders där arbetslösheten rusade i höjden i jämförelse med yrken minst utsatta vars arbetslöshet låg kvar på en låg nivå.
Slutsatsen som man drar av detta är att Sverigedemokraternas väljare hör i större utsträckning än andra partier till gruppen outsiders och osäkra insiders som ett resultat av den moderatledda alliansens politik vilket man också undersökt på kommunnivå där Sverigedemokraterna har en större representation i de kommuner vars befolkning drabbats mest av allianspolitiken.
Forskningen bekräftar i stort de slutsatser jag själv – och många med mig – dragit av den orättvisa fördelningspolitik som den moderatledda alliansen bedrev under mer än två mandatperioder – det nionde året med en framtvingad borgerlig statsbudget föranledd av decemberöverenskommelsen.

att-kopa-en-sverigedemokratMan kan som en ytterligare slutsats konstatera att Sverigedemokraterna som inledningsvis profilerade sig som ett parti emot etablissemanget och därmed dragit till sig de som tappat förtroende och tillit till de etablerade partierna av missnöje, är det parti som tjänar etablissemanget mest.
Hur dessa ställer sig idag när vi samtidigt kan konstatera att de är ett parti som tjänar just etablissemanget mest och därtill med en grundläggande nationalchauvinism och en gedigen aversion mot det mesta som handlar om invandring med därtill hörande kulturrasistiska ideer för att säkerställa sin egen uppfattning om de svenska värderingarna.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen.
Sverigedemokraternas ledning är inga dumskallar, dom vet vad dem vill det gäller bara att bibehålla trianguleringens svåra konst och fabricera ett program som kan attraheras av de som fallit för deras sakpolitiska argument.
Uppenbarligen har Kristdemokraterna fallit i farstun och när faller Moderaterna i samma farstu?
Att moderater, kristdemokrater och för den delen liberaler och centerpartister skulle ägna denna forskning något större intresse då den påvisar något som de är skyldiga till är nog väldigt förmätet att tro – insikt saknas dessvärre.
Den påvisar dock en möjlig väg, nämligen en mer ansvarsfull och mer rättvis fördelningspolitik än den man åstadkom under alliansåren och som fram till idag inte synes vara föränderlig vad avser de borgerliga partierna för att slippa fascistiska tendenser i politiken – något för alla de partier vars värdegrund omfattar alla människors lika värde att fundera allvarligt på.

Sammanfattningsvis och slutligen utdrag av nämnda artikel skriver forskarna följande citerat;

”Vår forskning visar att inkomstfördelning och arbetsmarknad är viktiga för att förstå SD:s framgångar. Partiets politiker och väljare kommer från två grupper vars relativa ekonomiska status gick ner via finanskrisens arbetslöshet och arbetslinjens reformer.
Genom att stärka dessa gruppers representation har SD:s framgångar gett en politikerkår där fler har egen erfarenhet av utsatthet på arbetsmarknaden. Men till skillnad från arbetarpolitiker vill dessa nya politiker omfördela resurser från utlandsfödda till svenskfödda snarare än från höginkomsttagare till låginkomsttagare.”

 

Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hej Hans!

  Ja det är en högst märklig utveckling vi ser främst vad avser borgerligheten.
  Hela Europa tycks dessutom vara nedlusad med allehanda ickedemokratiska partier vars målsättning och syfte är att förstöra demokratin.
  Man blir på goda grunder mörkrädd över den utvecklingen inte minst vad avser tidigare till synes demokratiska partiers kuttrasju med dessa fascister.

  Önskar dig och hustrun en fortsatt solig och trevlig helg

  MVH//Björn

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Hej! Så sant som du skriver! Moderaterna får förstärkning med värvning från GP för att anpassa sig till SD! Önskar en fortsatt trevlig helg!
  Mvh! Hans B.

  Gillad av 1 person

  Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: