Ett vanligt parti?


Publicerad 2019-09-14

Idag tog jag del av en mycket tänkvärd text vars innehåll sammanfaller med mina egna tankar vad avser Sverigedemokraterna.
Hitler och hans NSDAP hade sin strategi liksom många andra ledare som förespråkar ett auktoritärt styre eller vill införa en repressiv statsbildning – strategierna är olika men målet detsamma.

Sverigedemokraterna-för-vanligt-folkVi som haft det tveksamma nöjet att följa Sverigedemokraternas väg mot maktens korridor – allt från tiden då man heilade och paraderade vid Karl den XII staty i Stockholm har aldrig tvivlat på deras strategi.
Sverigedemokraternas struntar totalt i socioekonomiska och arbetsrättsliga frågeställningar vilket gång efter annan kunnat påvisats i motioner och röster där man röstat tvärt emot vad man i offentliga sammanhang gett uttryck för.
Vid genomgång av ett flertal skuggbudgetar har jag och flera med mig funnit anmärkningsvärda prioriteringar som också strider mot vad de offentligt gett uttryck för.
Sammantaget finner jag att strategin utgår från att skapa så mycket kaos som det är möjligt utan att anklagas för utomparlamentariska metoder för att därefter med stöd av den växande väljarkåren ”ta makten” med eller utan hjälp.
Det är således inte alls förvånande att man målar upp en bild av svart dystopi där systemkollapsen är nära förestående både nationellt och i internationell press.

Det som förvånar mig mycket är dagens journalister och ledarskribenter som inte förmår ställa adekvata frågor när lögner och halvsanningar offentliggörs utan nöjer sig med svaret på frågan vilket Peter också pekar på i sin text.
Man utmålar istället de etablerade medierna för att både ljuga och förvanska vad som sagts och inte sagts och dess trogna svans följer i spåren.
Fakta är underprioriterad magkänslan, statistik är manipulerad – i varje fall då statistiken inte följer deras norm och dolda strategi.
Den så kallade ”nollvisionen” där radikala element sorteras bort är bara ett ytterligare sätt att påvisa de är precis lika normala som varje ett etablerat parti.
Dom som blir uteslutna är offer på den dolda strategins altare – en del får förnyat förtroende fast i en annan tjänst.

Vänligen ta del av Peter Robsahms mycket tänkvärda text och sprid den gärna.
Själv tar jag mig friheten att sprida den på Twitter och på ett antal sociala medieplattformar.
Det är hög tid att de som inte lagt sin själ i helvetets famn börjar fundera på sina egna ställningstaganden och vaknar upp och förstår vad som håller på att hända.

”När någon börjar ironisera över kopplingen mellan det som händer i Sölvesborg och hur det typiska tillvägagångssättet är när nazister och fascister sprider sitt svarta ”evangelium”, känner jag att det kanske är dags att klargöra ett par saker.

Nej, det går ingen naturlig och rak linje mellan att inte hissa en prideflagga och att förinta människor i läger. Är det just byggandet av ett nytt Auschwitz man behöver för att se farorna med den extrema högervind som blåser, då har man sänkt garden rejält.

Hur kommer det sig att nazism/fascism verkar vara svarta uniformer, monokel, högljudda tal på helst tyska och utmärglade människor i läger för en del?
Glöm Hollywoodnazismen!

När jag talar om nazism eller fascism i mina texter, talar jag om en ideologi vars mål är att successivt ”ta över” och vars mål är att avskaffa demokratin som vi känner den, till förmån för den hierarki de ser som det enda sättet att styra en nation och skapa den enda typ av nation de egentligen vill leva i.
Ända sedan dessa personer började engagera sig i vitmakt-rörelsen har de haft detta mål för ögonen. Inte höjda pensioner, bättre sjukvård, sänkt skatt eller en skola som lär ut jämlikhet och syskonskap.
För dem handlar det om makt; ingenting annat än makt.
Och den makten ska helst vara oinskränkt.

Men eftersom samhället ser ut som det gör, gäller det att ta allt i små portioner. Det går inte att ställa folk i ett ”ösregn”, utan man börjar med en blomdusch för att sedan öka på till det där duggregnet som inte verkar vara så farligt.
Det som därefter sker är ren logik.

När man uppträtt ”civiliserat” tillräckligt länge och spelat på de etablerade partiernas planhalva, blir de också till slut salongsfähiga. De behandlas mer och mer som ett ”vanligt” parti och eftersom de fått folk att tro att de står på ”vanligt folks” sida, mot eliten och etablissemanget, blir det till slut också känsligt att utmana dem. Journalister ställer aldrig de svåra frågorna. De blir extra omhuldade på bästa sändningstid. Övriga partier börjar snegla åt deras håll och tar efter framgångskonceptet i en tappning som går att passa in i deras vanliga politik. Det gäller ju att ta små steg.

Eftersom ett parti som SD aldrig behöver stå till svars för någonting, kan också deras företrädare vräka ur sig den ena lögnen och halvsanningen efter den andra. Det blir som i en rättegång, där det viktiga inte är vad som är sant i vad ett vittne säger, utan att vissa saker blir sagda så att juryn hör det. Är fröet väl sått i folks medvetande, gör de redan etablerade vanföreställningarna resten.
Människor vet ju redan hur det är ställt med det här landet, liksom.

När fakta om t ex våldet presenteras, rycker armén ut. Det kan helt enkelt inte vara sant att våldet minskar. Det får inte vara sant. Det måste motbevisas. Den sekteristiska fundamentalismen sätter in alla klutar. Mytologin kan inte ifrågasättas; ej heller besegras. I deras värld.

Ett problem för nazifascismen är ju att det finns tillräckligt många, hittills, som inte velat ha dem som lekkamrater. Men ute i kommunerna börjar de förut så viktiga idealen svikta mer och mer och på sina ställen har det infunnit sig en situation där SD i princip styr med ett par moraliska överlöpares hjälp.

Sölvesborg är ett sådant exempel.

Och vad händer då?
Jo, demokratins ideal börjar givetvis naggas i kanten.
Det börjar med förbud mot tiggeri.
Sedan följer ett nej till flyktingmottagning.
Man går sedan över till att börja vilja styra konsten. Att ”entartete kunst” var ett begrepp för de första nazisterna, känner vi alltför väl till. Konst och kultur i allmänhet är diktaturens främsta fiender enär den inte går att låsa in. Skapandet fortsätter och blir allt viktigare. Kulturen ger röst åt de svaga. Och den provocerar. Väcker känslor.
Sådant går inte för sig.

Vad gäller Pride, som är ett rött skynke i dessa kretsar, finns det givetvis också en naturlig önskan hos de som tror på fascismen, att motarbeta alla yttringar som kan göra hbtq-rörelsen synlig. Fru Erixon har urskuldat sig med att förbud mot prideflaggor i Sölvesborg inte handlar om något annat än att kommunen ser över sina ”rutiner” vad det gäller flaggning. Det är således inte riktat speciellt mot regnbågsflaggorna.
Då skulle jag vilja säga, att om j a g hade velat få bort dem utan att bli offentligt halshuggen, så är det givetvis ett smart sätt att se till att det handlar om någonting helt annat och att dessa flaggor kommer med ”på köpet”. Då kan ingen anklaga en specifikt för detta och man har ett motargument som kan bli svårt att säga emot. Smart. Och från mitt håll: en tanke.

Det verkar ganska uppenbart att man i Sölvesborg flyttar fram positionerna mer och mer. De utmanar systemet och ser hur långt det bär. Faran ligger i att lyckas de driva igenom tillräckligt mycket och komma undan med det, blir kommunen i någon mening ”prejudicerande” och fler kan ta efter. Egentligen tjuvstartade ju fascistracet i Staffanstorp och det börjar bubbla i gröten lite varstans. Rena havregrynsgröten.

När vi ser vilka frågor som är angelägna för dem och att de är beredda att utmana ganska rejält, förstår vi också att detta inte är på skoj, även om de vi ser agera är politiska analfabeter.
Det är blodigt allvar.
Vi kan också lägga karbonpapper på skiten och se likheterna med hur sådana här totalitära ismer gått tillväga förut.
Det är samma modus operandi.

Det behövs inget Auschwitz för att vi ska frukta fascismen framfart.
De kan göra livet tillräckligt jävligt för tillräckligt många människor ändå.

Fatta det!”

(Text Peter Robsahm)

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Pålsson

   /  15 september, 2019

  I min kommentar.första stycket,andra meningen har jag lagt till citattecken över ”sitt parti”
  Betänk att dessa väljare söker svar på sina frågor från ”sitt parti” som de visat sitt stöd och förtroende genom flertal årtionde..

  Gilla

  Svara
 2. Pålsson

   /  15 september, 2019

  En intressant fråga i sammanhanget är vilka konsekvenser Januariuppgörelsen leder till på sikt för Socialdemokraternas förmåga att återigen bli ett parti som kan attrahera deras besvikna sympitasörer,där alltför många tydligen valt att stödja ett populistiskt enfrågeparti.Betänk att dessa väljare söker svar på sina frågor från sitt parti som de visat sitt stöd och förtroende genom flertal årtiondeTveklöst berör denna fråga .ansvarstagande och arbetsamma väljare som sannolikt ser och upplever vad ledarskribenter och samhällsdebatörer på kultursidorna inte ser. Till detta för att återställa ordningen saknar jag en politisk linje för rättvisa och jämlikhet som kan visa vägen fär sina väljare i en ny tid för framtida utmaningar. Stefan Löfven med sin fackliga erfarenhet är givetvis en resultatinriktad förhandlare som förstår vikten av komprimissens betydelse.Men om det i detta fall innebär att partiet blir som vilket annat borgligt parti är det ett förödande högt pris.
  När nu högerpopulister har knutit till sig stora grupper av anhängare från tidigare S-sympisatörer är frågan om det vore än viktigare med tydlig ställningstagande visa och värna om vår värdegrund och historia.Om vi inte på riktigt tror på på den, sätts hela arbetarrörelsen ide om rättvisa och jämlikhet på ett riskfyllt gungfly, vilket innebär att vi låter andra krafter helt bestämma samhällsutvecklingen.
  Jag lyssnade i dagarna på Petter Thorvaldssons genomgång av Lo;s rapport som beskrev hur orattvist våra tillsammans skapade tillgångar och möjligheter är fördelade.Jag tror det är där man måste börja; nämligen på riktigt visa att vi kan och vill förändra,Det är då hotbilden från högerkrafter av alla dess slag går att mota bort.
  Att lämna vaga löften om välfärdsreformer och ständigt uppmana sina väljare att invänta den demokratiska beslutsprocessen är inte nöjsamt när uppleverlsen av sina knappa resurser i vardagen ständigt gör sig påmind,samtidigt som förväntad samhällsservice visar sig innehålla alltför stora brister.

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Pålsson!

   Mycket intressanta synpunkter som du anför väl värda att diskutera.
   Särskilt det du skriver avseende Januariuppgörelsen som utan tvekan drivit Socialdemokratin åt höger och lämnar partiets grundläggande värderingar om rättvisa och jämlikhet åt andra ideologiska uppfattningar.
   Att stora delar av Januariöverenskommelsen är ett kompromissernas manifest med ett tämligen ensidigt syfte att förhindra högerpopulism och i förekommande fall en rent extrem idépolitik.
   Skulle nästan säga att regeringen hålls som gisslan av både Centern och Liberalerna i det avseendet.

   Jag har själv tagit del av LO:s rapport som väl beskriver orättvisorna i samhället och instämmer med dig att det är där vi bör och skall gå fram för att dels förändra dels möta den hotbild som funnits och som finns i en allt högre utsträckning än någonsin.

   Håller i detta nu på med en genomgång av händelseutvecklingen allt sedan 1986 då nedgången vad avser Socialdemokratin påbörjades i egentlig mening.
   Den ”Marknadsanalys för Sverige” som bestod av privatisering, marknadsanpassning, ökad konkurrens, och avgiftsfinansiering av offentlig verksamhet som både moderaterna och dv. Folkpartiet medverkade i med hjälp av näringslivets fonderade pengar och som offentliggjordes tidigt 80-tal låg till grund för Bildtregeringens ”den enda vägens politik” 10 år senare och fortsatte under alliansregeringens två mandatperioder.
   Jag hoppas kunna offentliggöra denna händelseutveckling som ett sätt att försöka förstå hur och varför och inte minst det motstånd mot just de värderingar som präglat Socialdemokratin under alla år skapat konflikter i den idépolitiska debatten.

   Tack för dina kloka kommentar som jag ser som mycket intressant och värd att diskutera seriöst med syfte att inrikta sig på de grundläggande orsaker som föranlett dagens orättvisor i samhällsutvecklingen.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 3. Tack Martin för att du sprider texten.
  Förhoppningsvis vaknar människor och inser vad slags parti detta är.

  MVH//Björn

  Gilla

  Svara
 4. Energi, ekonomi omställning

   /  15 september, 2019

  Oerhört tänkvärd och avslöjande text, sprider givetvis.

  martin

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Sten Jonsson

   /  14 september, 2019

  Visst var detta ett bra och sanningsenligt inlägg! Tack för det Björn!

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Sten!

   Absolut och man måste ibland kika bakom gardinerna för att hitta skiten.
   Tycker Peter Robsahms text pekar på just den dolda strategin som jag instämmer i.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: