Vi sväljer det vi väljer!!! – eller väljer det vi sväljer!!!


Publicerad 2019-11-03.

sarintressetVart fjärde år har vi val till kommuner, Landsting och Sveriges riksdag under demokratiska former.
Demokratiska former och ideologiska förslag som basuneras ut så de röstberättigade skall rösta rätt och riktigt.
Vi sväljer korta och arga påståenden utan källhänvisning snarare än att studera en resonerande text om den komplexa tillvaro vi faktiskt lever i.
Här finns ett av de stora skiften som skett de senaste 10-15 åren med hjälp och bistånd av den konservativa högern och fascismens hatpremierande företrädare som med algoritmer styr tonen på sociala medier som hårdnat och polariseringen ökar betänkligt.
Det har blivit allt viktigare att gapa och skriva hatiska tillmälen till den som inte köper individens – läs företrädare – upplevda världsbild än att ta in de relevanta och nyanserade fakta som är tillgängliga och väl presenterade.

När blockpolitiken nu tycks vara uppbruten och det högernationalistiska extrempartiet växer – trots ogenomtänkta politiska förslag som gränsar till det bisarra förenat med i stort dagliga skandaler är det lätt att tro att gamla sanningar inte längre gäller.
Inom världspolitiken upplevs det allt mer som en galen värld – med ledare som skulle, utan särskild erforderlig vetenskap, kunna diagnostiseras som rena psykopater – twittrar oförskämdheter, i förekommande fall rent nationalistiska påståenden som överger allt vad mänsklig empati och rättigheter inbegriper, handelskrig som trappas upp och en Brexitprocess som inte liknar något vi tidigare sett.
Här hemma är vi sannerligen inte förskonade – fråga Jimmie Åkesson, fråga Ulf Kristersson, fråga Ebba Bush Thor – idag, utan inbördes rangordning, landets ledande populister.

74434610_10211970281012941_7964882267631779840_nLåt mig ta ett av ett hundratal exempel på ren och skär populism med tydlig hänvisning till vad jag inledningsvis skrev om vad avser den konservativa högern och fascismens hatpremierande företrädare lyckas genom att populistiskt lasta sina politiska motståndare för sina egna tillkortakommanden.
Det gäller de sex Imamer som av SÄPO klassats som ett säkerhetshot mot landet och som nu släppts trots att regeringen beslutat att de skall utvisas.
Men utvisningen kan inte verkställas på grund av en inhumant förklarad situation i deras hemländer – och stödet för detta beslut står att finna i gällande utlänningslag.

I en av bestämmelserna i utlänningslagen – UTL 2005:716 –  innebär att Migrationsverket kan stoppa en utvisning trots att den är beslutad av domstol.
Det kan vara medicinska, humanitära eller praktiska hinder eller att det uppstått något nytt skäl som gör att det finns skyddsbehov.
Den här paragrafen kan Migrationsverket använda på EGET initiativ, för att den sökande själv eller ett ombud påtalar hindret eller av något annat skäl, till exempel att polisen eller en läkare skickar in något.
Det kan också ha hänt något i hemlandet som gör att alla utvisningar dit stoppas.
Den här bestämmelsen kallas 12:18 efter paragrafen i Utlänningslagen.
Utvisning kan ske av hänsyn till allmän ordning och säkerhet – 8 kap. 7 a § samma lag -eller om den utländske medborgaren döms för ett brott som kan leda till fängelse  –
8 kap. 8 § samma lag.

Utlänningslagen har reviderats ett antal gånger mellan 2015 och 2019 – bland annat reviderades och skärptes terrorlagstiftningen – 2016:514  från den ursprungliga terrorlagen – 2003:148 – om straff för terroristbrott, den största förändringen på 20 år – med ett syfte att dels förbättra och bättre klargöra i detalj möjligheten att avvisa och utvisa asylsökanden och dömda för terrorbrott.
Detta borde Ulf Kristersson ha kännedom om men döljer sin kunskap särskilt mot medvetenheten att den moderatledda alliansen inte gjorde ens ett kommatecken för att förändra varken terror-  eller utlänningslagstiftningen.
Nu plötsligt vill Ulf Kristersson framstå som den som verkligen är ”ansvarsfull” i sina argument och glömmer givetvis att Stefan Löfven INTE kan förekomma gällande lagstiftning såvitt han inte medvetet vill försvara sig i ett konstitutionellt utskott – dit han skulle med all önskvärd tydlighet och säkerhet kallas av Ulf Kristersson i egen ”hög” person.
Populism i sin mest bedrägliga form då Kristersson är väl medveten om att hans ”ansvarsfulla” argument går hem i stugorna.

Digitalt-avloppPå detta bedrägliga sätt som framförallt Moderaterna med stöd av både Kristdemokrater och Sverigedemokrater  försöker man påvisa att vi Socialdemokrater inte längre är ett självklart val för dem som kallar sig arbetare.
Det motstånd som vi som parti – utan att tillgripa samma metoder av populism –  har vi misslyckats kapitalt med och det hotar hela arbetarrörelsens existens.
Det finns partikamrater som efterlyser ”Den Stora Reformen” som skall göra oss till ett fyrtioprocentsparti igen.
Det låter bra, men jag tror inte på att sådana enkla lösningar existerar – i många stycken vilar den på nostalgiska lösningar som inte är nutidsrelaterade och det beror inte på att jag har ett kluvet förhållande till en av upphovsmännen bakom reformprogrammet.
Det låga förtroende som många människor har för politikens möjligheter att påverka utvecklingen gör att enskilda reformer, hur bra och välbehövliga de än är, inte kommer ge fler kärnväljare.
Mot oss har vi också hela den så kallade januariöverenskommelsen som i valda stycken – inte oväsentliga – skapar misstro mot oss Socialdemokrater som kommer att vara negativa för oss under mycket lång tid – särskilt som vår egen politiska reformagenda göms och glöms bakom överenskommelsen.

 

 

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Hej Björn! Det här är fulspel av Kristensson! Jag hoppas verkligen att allmänheten blir upplysta om lagarna som du beskriver. Martin Ådahl och januariavtalet är ett dråpslag för landsbygden och arbetslösa!
    Mvh! Hans B

    Gillad av 1 person

    Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: