Vi har inte lärt oss något!


Publicerad 2020-01-25

ae77a5c9-ff47-4cbe-a07a-d79babd2a920Måndagen den 27 januari är det den internationella dagen till åminnelse av förintelsen.
Den 23 januari höll talman Andreas Norlén ett anförande vid en minnesstund i riksdagen för offren för Förintelsen.
Bakom arrangemanget, som hölls i Bankhallen i riksdagen, stod Riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen.
Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna står bakom det nätverk som arrangerar minnesdagen för förintelsen.
Trots det var även Sverigedemokraterna inbjudna av nätverket trots massiva protester av ett flertal riksdagsledamöter av olika ideologisk bakgrund och inte minst av det idag återstående överlevarna så som Heidi Fried och Emerich Roth med flera som ägnat sitt liv åt att upplysa oss, lära oss av fascismens fasor.

Uppenbarligen finns det hos ett flertal riksdagsledamöter som inte lärt sig något när man tycker att nazismens arvtagare genom Björn Söder (SD) – för första gången – blev inbjuden som representant för sitt parti.
Mikael Oscarsson (KD) är ordförande för riksdagsnätverket ”Minnet av Förintelsen” som vill mena att överlevande från nazisternas fasor missförstått meningen med att låta Söder stå som medverkande till arrangemanget.
Normaliseringen fortgår med oförminskad kraft trots att Sverigedemokraterna gång på gång påvisat dels genom Björn Söder själv samt flertalet riksdagsledamöter och en stor andel av lokala politiska företrädare en utstuderad rasism mot de som av partiet betraktas som icke värdiga.

Att-mörka-sanningenVad är egentligen rasism?
Det enkla svaret på frågan är – att demonisera människovärdet baserad på en annan etnicitet än den som uttrycker sig rasistiskt.
Det inbegriper även svenska minoriteter som exempelvis vår ursprungsbefolkning samerna.
Ulf Kristersson tillhör den andel som normaliserar arvtagarna och inte minst påvisat av hans samtal med förintelseöverlevare Heidi Fried som blev ett signum för att löften inte betyder något i den process som normaliserar Sverigedemokraterna.
Det var Heidi Fried som missförstod, inte herr Kristersson och närmast avfärdades som ”trams” och ”etiketter” när Sverigedemokraterna beskrevs som rasister och fascister som inte lämnat eller tagit avstånd från sitt ursprung, ett ursprung som är högst levande ännu idag.

Hur skapas normalitet, och hur skapas det diskursivt för att upprätthålla politiska
gränsdragningar?
Sedan partiet blev invalt i riksdagen 2010 har de fortsatt växa och efter valet 2014 blev de det tredje största partiet.
Trots sin storlek har partiet inte fått igenom sin politik i större utsträckning, däremot har Sverigedemokraterna haft en stark diskursiv inverkan på det politiska diskussionsklimatet.
Oftast förkommer begreppet kultur för att beskriva etniska grupper i samhället.
Och för att poängtera vad som egentligen menas med begreppet vill jag hävda att det i grunden handlar om rasifiering, det vill säga fysiska utseendemässiga skillnader som kopplas samman med sociala och kulturella skillnader och på så sätt delar in människor i olika grupper.

Lösningen-på-alla-problemNär det så kommer till kultur och etnicitet som framställs som statiska och i vissa fall
nedärvda, betraktas dessa företeelser som socialt och historiskt konstruerade.
Genom att undersöka kvinnor och migranter som är medlemmar i Sverigedemokraterna belyses paradoxen i hur ett antifeministiskt och rasistiskt parti söker stöd hos just dessa
grupper.
Bland annat att det går att se hur den biologiska rasismen har förändrats till kulturrasism.
Med detta menas att istället för att föra en rasistisk diskurs som baserar sig på biologiska skillnader, förs istället en rasistisk diskurs som grundar sig i att tala om kulturella olikheter mellan olika kulturer, som då skapar ”den kulturella skillnaden” som Sverigedemokraterna mycket och gärna talar i termer av.
Dessvärre är det många – allt för många – som inte inser eller förstår Sverigedemokraternas rasism som betraktar den som ickeexisterande eller som just Ulf Kristersson (M) uttrycker det – trams och etiketter.
Somliga lär sig ingenting!

 

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: