Förluster och vinster.


Publicerad 2020-01-26.

Trygg-ekonomiJag vet inte hur många gånger jag försökt att beskriva den infantila ekonomiska politik som bedrevs av den moderatledda alliansen under åren 2006 – 20214.
Jag förstår att det ligger inom det allt för komplexa området där många konstaterar men inte bryr sig utan koncentrerar sig på enskilda sakpolitiska frågeställningar.
Alla är inte ekonomer förvisso, även om många av oss har god ordning på vår egen ekonomi och där den så kallade köksbordsekonomin självklart inte går att jämföra med statens ekonomi.
Dock har man i akt och mening systematiskt slagit sönder solidaritetsbegreppet till förmån för egoismen, delvis genom att hävda världens högsta skattetryck vilket ånyo är en exempellös lögn.
Därmed är det givet att högerns ständigt utlovade skattesänkningar i valrörelserna attraherar den individuella medborgaren – resultatet förmår man inte se eller ens förmoda förrän det är försent.

Den-fria-marknadenRegeringen med finansminister Magdalena Andersson sade i somras att det kommer saknas 90 miljarder i välfärden fram till år 2026.
Och att detta förväntades fortsätta år efter år.
“Detta kommer att kräva tydliga prioriteringar” ville hon mena, och jag vill hålla med henne trots att jag bara kan konstatera att förlusterna under åren 2007 – 2008 var 50 miljarder i minskade skatteintäkter så förutsatte jag ytterligare det tredubbla efter de efterföljande så kallade jobbskatteavdragen.
Det har skett kolossalt och genomgripande förändringar i vårt skattesystem de senaste 13-åren.
Vårt land är nu det land inom EU:s kärnländer som har det minst omfördelande skattesystemet.
Detta är i huvudsak något som kan belastas Reinfeldts och Anders Borgs skattepolitik 2006 till 2014 – men också inkluderat det idag av moderater och kristdemokrater med erforderligt stöd av sverigedemokraterna söndertrasade budgetprocesser där man emot praxis allt sedan 90-talet överenskom med syfte att minoritetsregeringar skall klara av att leda landet på en statsbudget som accepteras som en helhet.

Konsten-att-hålla-sig-kvar-vid-maktenAlliansen sänkte den generella skattekvoten mellan åren 2006 till 2014 från 45.9 procent till 42,5 procent.
Man avskaffade förmögenhetsskatten och införde en kommunal fastighetsavgift istället för en statlig fastighetsskatt.
Ytterligare stora sänkningar i beskattningen av fåmansbolag, enligt de så kallade 3:12-reglerna.
Totalt genomfördes skattesänkningar på drygt 140 miljarder kronor och Magdalena har rätt när hon vill hävda att vi idag har 96 miljarder – cirka en niondel av hela Sveriges statsbudget – i förluster varje år.
Förluster som blev till vinster för marknadskapitalet och nitlotter för medborgarna..
Jobbskatteavdragen skulle ge mest till de lågavlönade vilket man med emfas fortfarande vill hävda men har istället blivit en klassmarkör och en utstuderad lögn vilket inte minst Katalys genomgång 2014 påvisar och där de högavlönade fick cirka 25/30 gånger mer än de lågavlönade.

Den-borgerliga-helvetesspiralen-1Alliansens medvetna strategi var att kapitalister, superrika och investerare skulle kunna driva välfärdsinstitutioner som företag med syfte att effektivisera samhällsinstitutionerna.
Privata företag började köpa vård- och omsorgsföretag och skolor för att därefter  strunta i kvaliteten samt stagnera lönerna för att sedan sälja ut och göra vinst.
Detta är vad vi kallar förlust för medborgarna och vinst för marknaden.
Frågan om vinster i välfärden har funnits sedan 1980-talet, då var det borgerliga politiker som 1984 ville att privata aktörer skulle få verka inom skattefinansierad barnomsorg.
Men riksdagen sa nej.
Men så fort Carl Bildt installerat sin moderatledda regering efter valet 1992 avskaffades lagen emot vinster i välfärden – en lag som instiftades av Ingvar Karlsson och den socialdemokratiska regeringen – och rullningen var igång.
Vi är idag pinsamt medvetna om effekterna av högerns medvetna utförsäljningsstrategier – det ena efter det andra går i konkurs, skolor lämnas med låsta dörrar inför förvånade elever efter sommar- och julledigheter med förtvivlade föräldrar och kommunerna tvingas hitta lösningar medan kapitalägarna firar med champagne och vinstportföljer på uppemot en halv miljard.

ArbetskonkurrensDen moderatledda alliansen bröt fullkomligt sönder den svenska välfärden och hela vårt samhällssystem samt – vill jag hävda – beredde vägen för de nazianstrukna Sverigedemokraterna.
De drog undan mattan för majoriteten av arbetarklassen  genom massiva skattesänkningar och därutöver attackera facken.
Resultatet gjorde att de ekonomiska klyftorna skenade, jämställdheten minskade drastiskt.
Och nu är Moderaterna missnöjda!!!!!!!!.
Har dom drabbats själva av sin helvetesspiral månne?
I januari innevarande år stod deras ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och beklagade sig över hur dåligt välfärden går.
Kan det bli mer surrealistiskt?
Jag tror att Svantesson och hennes partikamrater lever i en drömvärld väsensskild från den verklighet de skapat.
Och därutöver har man lyckats med konststycket att skylla allt på den socialdemokratiskt ledda regeringen medan man själva hycklar och är beredda att till och med dra in både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som stöd för sina nu plötsliga insikter.

Med detta nedanstående redovisade diagram kan vi se hur mycket som satsades på välfärden under alliansåren samt under de av högern påtvingade statsbudgetar.
Och jag instämmer med Magdalena Anderssons redovisning här nedan citerat;

”Många högerpolitiker påstår till och från att de bryr sig lika mycket om välfärden som vi socialdemokrater gör. Det där får mig alltid att haja till lite, med tanke på hur det ser ut verkligheten. Jag gillar ju att läsa in mig på budgetar och siffror och ofta är det väldigt långt mellan ord och handling när det kommer högerns välfärdspolitik.
De här två diagrammen är ett exempel på skillnaden. Det nedre diagrammet visar hur mycket man satsade på välfärden under den Moderatledda regeringen som Ulf Kristersson var minister i.
Det övre diagrammet visar hur mycket som satsades på välfärden under Stefan Löfven första fyra år som statsminister.
Vi kan se att år 2014 hade den moderatledda regeringen ökat resurserna till välfärden med 20 miljarder jämfört med åtta år tidigare. Under samma period satsade de 140 miljarder kronor på att sänka skatten.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen har däremot ökat resurserna till välfärden med 35 miljarder kronor jämfört med bara fyra år tidigare. Oavsett hur man räknar, i genomsnitt eller totalt, kommer man fram till samma svar: Under den socialdemokratiskt ledda regeringen har välfärden tillförts nästan dubbelt så mycket resurser jämfört med den moderatledda.
Men precis som många människor berättar för mig både här och när jag är på verksamhetsbesök så måste vi fortsätta skjuta till mer resurser till välfärden. Sjukvården, äldreomsorgen och skolan behöver många fler medarbetare de kommande åren. Vi socialdemokrater har visat att vi prioriterar välfärden före skattesänkningar och det kommer vi fortsätta göra de kommande åren.”

67293109_2126468054129054_7728292636921954304_o

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Hej Hans!

  Skönt att höra det är bra med er och så även med mig.
  Vi tillhör oldtimers då också jag passerat det 70.
  Ibland gör man nostalgiska återblickar och och är tacksam för att ha vuxit upp i ett land som gav mig och många med mig möjligheter.
  Jag var den förste i min arbetarsläkt som gavs möjlighet att studera högre bildning.
  Min far hade ambitionen men krig och elände kom ivägen.
  Som du skriver så har solidaritet ersatts med egoism och obegränsad girighet och jag oroas över den framtid som växer fram inte minst för våra barn.

  Önskar dig en trevlig vecka och helg också

  MVH//Björn

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Hej! Det skapligt bra med oss som vi brukar säga sen vi passerat 70! Hoppas det är detsamma med dej! Vi pratar ibland om vilken fantastisk tid vi levt under. Det gemensamma samhället som växte fram och gav alla chansen till ett bra liv här , men som systematiskt började monteras ned under allianstiden p.g.a. egoism och girighet och som du beskrivit mycket mycket bra!
  Önskar dej en trevlig helg!
  Hälsningar! Hans B.

  Gilla

  Svara
 3. Hej! Girigheten har gått så långt att man stjäl av barnens skolpeng och framtid och delar ut till sig själv och aktieägare! Hur ska vi få tillbaka det gemensamma samhället och tron på Socialdemokraterna igen?
  Mvh! Hans B.

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Hoppas allt är bra med dig och hustrun.

   Ja alldeles sant girighet och egoism har ersatt det sunda förnuftet och inte minst det solidariska samhället.
   Det politiska landskapet har på ett mycket oroande sätt förändrats mycket beroende på att SD med sun synnerligen absurda ideologi och nationalistiska ideer som i stort accepteras av både moderater och kristdemokrater.
   Men också socialdemokratin som försvagats enligt mig på grund av alldeles för stora kompromisser i den så kallade januariöverenskommelsen.
   Jag tror att Socialdemokraterna måste grundligt se över sin politik och de värderingar som styrt partiet på ett mycket förtroendefullt sätt under många decennier.

   Jag är mycket oroad över framtiden.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: