Det sovande folket!


Det sovande folket är en bok från 1993 författad av Fredrik Reinfeldt och utgiven av Moderata ungdomsförbundet (ISBN 91-86194-10-0). I boken argumenterar Reinfeldt för ett övergivande av den generella välfärdspolitiken i Sverige, för kraftiga skattesänkningar och för ett tillbakarullande av statens åtaganden även i fråga om till exempel utbildning, lagstiftning, kultur och medier, en nattväktarstat.
I sitt inledningsanförande på socialdemokraternas kongress 2009 rekommenderade partiordförande Mona Sahlin läsning av boken, inte som en bok att inspireras av utan för att förstå den Moderata ideologin.

Citerar valda delar av Fredrik Reinfeldts sammelsurium av funderingar där han blandar science fiction, moraliska principer och någon slags dagbok över en tid som närmast kan beskrivas som en ”krigsförklaring”  mot den svenska modellen, (välfärden)  den modell som många länder sett med avund på och tagit delar av för att omsätta i sin egen politiska struktur.

”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.” (sid. 52)

”Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion.” (sid. 111)

”Politiker skapar inga resurser och kan därför inte heller ställa ut löften om resursernas fördelning.” (sid. 111)

”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.” (sid. 112)

Redan med dessa citat ur boken förklarar Reinfeldt att någon välfärd skall vi inte längre tro på och gör vi det så är vi mentalt handikappade och indoktrinerade.
Vi ser idag efter 6 år av en moderatledd regerings omvälvande systemskifte som består av en avveckling av den välfärd som generationer före honom byggt upp i landet.
Citaten visar på ett skrämmande sätt den verklighet som i alla väsentliga stycken upprepar sig till en verklighet. Frågan är hur kunde Reinfeldt få mandat att avveckla välfärden?
Ock hur stämmer Reinfeldts ständiga upprepande om att värna välfärdens kärna.

Jo med allsköns emotionella begrepp såsom ”utanförskap”, en definition som beskriver människan som en otroligt svag organism, en individ utan driv eller eget livsintresse.
Arbetet är heligt och förlorar fåret sitt arbete blir denne apatisk, förlorar kontakt med verkligheten och det så kallade ”utanförskapet” är ett faktum. I det sovande folket beskrivs individen utan egna drivkrafter, försoffad och pacificerad, de sk ””Sovhjärnorna” som slutligen dör välfärdsdöden.
Men vad som till yttermera visso är stadgat är att utan trygghetssystem där vi skall förlita oss på privata dito är ett utmärkt sätt att mer eller mindre ”dödförklara” en stor andel av befolkningen, att öka ojämlikheter, klasskillnader och kriminalitet som en följd.
Det är just detta vi i en allt större utsträckning åser idag med Alliansens politik som i allt väsentligt bygger på en ideologi författad av Reinfeldt 1993.

Stenen i handen på den starke (1995) ett ytterligare epos författad av Fredrik Reinfeldt (m.fl.) där han anser b la. att skattebrott är ett resultat av för höga skatter – vem av någon annan än en inpiskad nyliberal skulle kunna tro något annat?
Det har skrivits otaliga hyllmeter om hur den av socialdemokratin skapade välfärdsstaten perverterat förutsättningarna för traditionell normbildning och mellanmänskliga relationer, liksom för samhällsekonomisk långsiktighet.
I den politiska debatten talar man inte längre i termer skattetryck som ett uttryck för hög skatt. Nu mer säger moderaterna ”skattenivå”, en omskrivning av skattetryck till den mildare formen skattenivå, jobbskatteavdraget är just ett sådant nytt ord och den egentliga skillnaden mellan dessa och det Moderaterna alltid har förespråkat; skattesänkningar, är i det närmaste obefintlig, men bara genom att sluta kalla det för just “skattesänkningar” har man lyckats vända en hel opinion till att sympatisera med den egna politiken. Att därutöver hävda att skattesänkningar, något man aldrig tidigare lyckats förklara andemeningen med, ökar sysselsättningen, och att, för att beskriva ännu ett nytt ord ”drivkrafter”,  få arbetslösa och sjuka i samhället att återgå i arbete genom att sänka möjligheterna för ekonomisk överlevnad. Säga vad man vill om svenskarna, men att få göra ”avdrag” har alltid varit uppskattat, och att få tillbaka på skatten efter att man har gjort avdragen ger både en känsla av att man har vunnit, och en möjlighet att få unna sig något fint när skatteåterbäringen kommer, därav det retoriska uttrycket ”jobbskatteavdrag” ett emotionellt uttryck som faller väljarna i smaken.

Reinfeldt och moderaterna satsar således på skönmålning av sin egna politiska åtgärder för att nå målet. Målet mot en nattväktarstat och Det sovande folket är bibeln för att nå detta mål.
Vi har efter 6 år av borgerligt regeringsinnehav en massarbetslöshet, ökad barnfattigdom, väsentligt ökad långtidsarbetslöshet, skyhög ungdomsarbetslöshet och ökade klyftor i samhället, allt statistiskt fastställt. Men det tycker inte chefen för högerregeringen.
Han har annan statistik, andra kurvor som berättar att Sverige är bäst i världen på jobb, i vart fall tillhör vi eliten i världen.
Slutsatsen är att moderaterna tänker vinna valet med sin tolkning av arbetsmarknadsstatistiken.
Detta har oppositionen att förhålla sig till.
Det kommer bli gyllene tider för olika siffernissar i politiken.
Anders Borgs teknokratiska syn på politik kommer att triumfera.
Allt går att ”yxa” till med moderat retorik ock egna verklighetsfrånvända analyser.

Undvik Reinfeldts nattväktarstat ”Rösta rätt rösta rött 2014”

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Moderaterna har skapat ett minusvärde på de arbetslösa. « BJÖRN ALVEBRAND

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: