Många utförsäkrade väljer ett bättre liv än livet i Reinfeldts Sverige.


giljotinen ReinfeldtDen här gången gör jag det lätt för mig – jag låter andra – verklighetens folk – berätta storyn. Läs gärna den artikel jag lagt in som en länk här nedan – en artikel som handlar om Therese – 54 år – som utförsäkrades och ville ta sitt liv i sin förtvivlan över beskedet – hon lyckades inte – lyckligtvis. Hur många har ändå lyckats? Hur många har lyckats ta sitt liv i förtvivlan över att ställas på ruinens brant av en socialförsäkring som dagligdags kritiseras i media, bloggar TV och radio, politiska debatter och i sociala medier. När skall denna högerregering inse att det tar – de facto – livet av människor, skapar oro och förtvivlan över en livssituation de inget kan göra något åt. Therese är inte ensam om sin förtvivlan. En man i 50-årsåldern tog sitt liv efter Försäkringskassans besked om att han snart skulle bli utförsäkrad, enligt Socialstyrelsen som nu utreder händelsen skriver tidningen ÖP och berättar vidare;

Mannen, som hade varit sjukskriven under många år på grund av knäbesvär och en hjärnblödning, hade haft en fortlöpande kontakt med två vårdgivare i länet före självmordet. Genom att studera mannens kontakter med dessa vårdinrättningar har Socialstyrelsen nu kunnat konstatera att han uppvisade flera riskbeteenden efter beskedet från Försäkringskassan. Myndigheten konstaterar även att de två vårdinrättningarna bröt mot reglerna i den Lex Maria- anmälan som upprättades efter självmordet, eftersom de inte bifogade rutinerna för hur de bedömer själmordsrisk hos sina patienter. Socialstyrelsen kräver nu att båda vårdinrättningarna redovisar dessa rutiner före den 19 augusti för att kunna gå vidare med ärendet.

Han lyckades! Lyckades ta sig till en bättre värld än den Reinfeldt skapat de senaste 8 åren. Falköpings tidning skriver om två andra fall av utförsäkringar – Kent och Liza, bägge relativt unga människor – som istället för destruktiva tankar om sin framtid – borde se en annan framtid en trygg framtid – två människor miste sin tro på framtiden. Falköpings tidning berättar följande;

Falköpings Tidning berättade i två reportage förra veckan om Liza Sundberg, 32, från Grästorp och ”Kent” (som egentligen hette något annat), 46 år, från Tidaholm. Liza Sundberg led av bipolär sjukdom, svår ångest och stressöverkänslighet. Kent hade kronisk ryggvärk. Bägge var sjukskrivna sedan flera år tillbaka. Bägge utförsäkrades efter årsskiftet. Ingen av dem är i livet i dag.
De anhöriga tvekar inte om att Försäkringskassans besked var det som till slut knäckte deras livsvilja. ”För Liza betydde utförsäkringen att hon skulle räknas som frisk och tvingas jobba, någon hon visste att hon inte skulle klara… hon ville inte vara till besvär”, berättar hennes man Ola Sundberg.
”Efter beskedet blev Kent mer och mer tyst och deprimerad, fast han annars alltid var glad och social […] när man drar i snöret så hårt för folk som redan mår dåligt fysiskt och psykiskt, då orkar de inte mer. De kunde lika gärna ha skickat ett brev, ’gå och ta livet av er’, som att säga att ni blir utförsäkrade”, säger Kents mamma Marja-Lena Paikkö till tidningen.
Hon anklagar direkt regeringen: ”Det är regeringen Reinfelds politik som dödade min son […] hur kan de få förstöra livet för så många?”, säger hon till Falköpings Tidning.

I tidning efter tidning – artikel efter artikel – läser jag liknande historier – människor tar livet av sig när de nås av beskedet – ”Du är utförsäkrad” – orden blir till en dödsdom oron gnager och det finns ingen horisont ingen förhoppning ingen tro. När människor förlorar tron på livet måste man vara stark – inte alla är det särskilt inte om man redan befinner sig i ett drabbat läge med en svår livssituation – då – ofta – öppnar sig den sista möjligheten. Men det går inte att bevisa – trots att det är så uppenbart. Det finns eller förs ingen statistik över alla dessa livsöden. Många av de som tar sitt liv i förtvivlan lämnar alltid något efter sig – anhöriga berättar om förändringar i livsskeendet hos de som valt att ta det sista steget – in en annan värld – sorg och förtvivlan frågor som aldrig besvaras. Ett steg in i en värld där varken Reinfeldt eller socialförsäkringsminister Ulf Kristersson – inte ens en försäkringskassan – längre kan plåga dom –  alla dessa människor valde att befria sig själva – sista utvägen – den slutgiltiga lösningen.

426632_415301441850385_172866911_nTherese hade bestämt sig – hon ville också befria sig själv – men hon lyckades inte – jag skriver inte lyckligtvis för jag kan inte förmå mig att sätta mig in i den förtvivlan som hennes beslut föranledde. Hennes dag valde hon själv – det enda val hon själv kunde bestämma – valet att avsluta sitt liv och lämna sina plågor och gå vidare. Det valet skulle firas med en sista måltid bestående av Oxfilé med klyftpotatis, örtagårdssås och ett dyrt Amaronevin – inköpt för de sista pengar hon hade kvar – ensam med sin TV som enda sällskap. När hennes sista måltid var avslutad var det dags – 96 stycken Stillnoct sömntabletter och en flaska whiskey skulle föra henne bort från de plågor hon utsatts för. Jag berördes djupt i hjärtat av hennes tragiska historia när jag läste artikeln. Den berörde mig djup i själen och den enda fråga jag förmådde ställa – varför! Varför får detta ske i vårt land? Varför skall människor straffas på detta grymma sätt bara för att man råkat bli sjuk? Varför driver man människor till att ta sina liv? Hur får det någonsin hända i ett rikt civiliserat land – ett land som jag, du och alla våra far och morföräldrar och deras föräldrar byggt just för att ta hand om varandra – solidarisk genom våra skatter. Hur många gånger har jag inte skrivit om alla dessa Gulaschbaroner som nu ser sin möjlighet att ta skattehöjningtillbaka de privilegier de hade då de kunde sitta på punchverandan och lojt blicka ner på fattighjonen – samtidigt som de höjde sina nubbeglas och njöt av sina framgångar på just fattighjonens bekostnad. Vi är där återigen – fast i en modernare och i en försåtligare tappning – dold i fagra löften och tal. Till sin hjälp har de en nyliberal regering – en marknadsfundamentalistisk regering – som ser möjligheter att återskapa privilegierna för sina trogna – dit hör inte ens den medelklass som valde att rösta in dessa gulaschbaroners företrädare – de lurades att rösta på dom – de köptes för några hundralappar i skattesänkningar – och löften som aldrig uppfylldes.

Resultatet! Therese utförsäkrades – försökte ta sitt liv ett av allt för många öden! Men att rikta kritik mot denna Alliansregerings åtgärder anses vara ”vulgärpropaganda” – från Vänstern – och oförenligt med regeringens vilja att förbättra samhällsfunktionerna dels genom försäljning av samhällsviktiga funktioner dels av förbättringar som kommer individen till del. Allt för att de som har det bra skall få det ännu bättre och de som lever på knivseggen – ja de har sig själva att skylla som inte tagit till vara de förutsättningar man gett dom. Cynismens ansikten – fyra till antalet – är stolta över det Sverige man lyckats förändra och vad betyder då Therese försök att ta sitt liv – eller alla andra som redan gjort det och de som funderar på att ta detta sista steg. Bara några ytterligare bördor att slippa försörja i det stenhårda, kalla samhälle som successivt förflyttat solidaritet mellan människor mot egoismen. Det är inte vulgärpropaganda – det är verkligheten – den cyniska verklighet som man inte vill se inte vill låtsas om och som man försöker gömma genom allehanda siffertrixande statistik. Vad skiter Therese och alla andra som lever på livets nödtorft dag efter dag där hon/han inte vet hur nästa dag blir. Therese struntar i partipolitisk strategi det enda hon – och alla andra i samma situation – vill är att få leva ett värdigt liv. För henne – och alla andra i samma situation – är det guldkant i livet att veta att ersättningen faktiskt räcker till den sista i varje månad samt att myndigheterna ser henne för den hon är. Mer behöver hon inte – mer kräver hon inte.

alliansen-1Ska vi låta dessa Gulaschbaroners välgörare – bukstinna, övergödda av för mycket hummer nedsköljd av väl avkylda nubbar – fortsätta reducera människors livsmöjligheter 2014? Nej – det räcker – 4 år till med denna Moderatledda minoritetsregering – med stöd av ett av de värsta extremistparti vi skådat i svensk politik – och välfärden blir till en nostalgisk saga som vi får berätta om för våra barnbarn. ”Till var och en efter förmåga till var och en efter behov” Den av borgerligheten så förhatliga devisen – är plötsligt borta! Vem fan bryr sig om de utsatta?

Dom kallar sig ett ”arbetarparti” som …………………………….!!!!!

Lämna en kommentar

50 kommentarer

 1. Hej Björn.
  Det finns många mycket känslosamma vittnesbörd i denna kommentarsflora! Jag känner folk som har fastnat i Fas 3 och JUST DÄRFÖR aldrig kommit vidare. Det är hopplöst att få ett arbete via AF, för ingen arbetsgivare vill ha folk därifrån. Man måste säga att man hittat jobbet på nätet eller fått tips via vänner och bekanta…Det är inte det minsta konstigt att folk hamnar i utanförskap, blir ÄNNU sjukare och dessutom drar på sej depressioner och stark oro inför framtiden och därmed aldrig tar sej ur karusellen. Det är nämligen omöjligt att ha ett arbete (om man lyckas skaffa ett ) om man är i Fas3 eftersom personerna som hamnat där ständigt tvingas till möten och andra åtgärdsprogram samt ett evigt ifyllande av diverse meningslösa blanketter.

  En väninna till mej är mitt uppe i detta och blev uppringd av AF en dag då hon jobbade. De krävde att hon skulle komma dit på ett möte, trots att hon berättade att hon hade jobb hela veckan. Pga det påtvingade och fullständigt meningslösa mötet som följde så missade hon arbetet för resten av veckan – och arbetsgivaren börjar tröttna på att hon ständigt uteblir från jobbet pga såna meningslösheter….

  Man sparkar alltså på den som redan ligger och FÖRSVÅRAR återgång till arbetslvet!

  Samhället har blivit iskallt och jag är säker på att politikerna delar in människor i ”närande” och ”tärande”. Har faktiskt bloggat om det för ett par år sen – mer än en gång. Samt om ”A-, B-, C. och D.människor” – såsom jag tror att politikerna ser på oss medborgare. Kanske ska jag skriva ett nytt inlägg om detta?
  ——–
  Efter en olycka på min arbetsplats i slutet av 90-talet ådrog jag mej en massa skador och genomgick flera operationer. Olyckan berodde på personalbrist. Hade vi varit 2 vid det arbetsmomentet (som man skulle vara) så hade olyckan aldrig hänt. Den privata arbetsgivaren satte inte in en vikarie då en ur ersonalen blev sjuk….
  Jag genomgick en 3-årig utbildning till KBT-terapeut, jobbade som det i några år – gick in i väggen…….och i oktober 2006 = alldeles innan FAS3 satte igång på allvar fick jag sjukpension och slapp därmed förnedras såsom många andra har berättat i kommentarerna här ovan. Visserligen är det fattigt och knapert, men jag slipper bli jagad och förnedrad.

  MVH
  Kao

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Patrik

   /  24 maj, 2015

  Man har rätt att erhålla ett jobb som har avtalsenliga löner och semesterrätt och som har kollektivavtal. Ingen person ska tvingas in på FAS3-åtgärder som moderaterna har skapat där man bara får ut på sin höjd 3000 spänn i månaden innan skatt och där man inte har nån semesterrätt,och inga kollektivavtal,och att man dessutom blir stämplad som idiot och funktionshindrad, oavsett om FAS3-åtgärderna heter JUG,OSA,AGA,Samhall,inavlade vuxendagiset Arbetsmarknadsenheten inklusive daglig verksamhet .Moderaterna hajar inte med att deras politik bidrar till att självmorden kommer att öka bland folk som blir intvingad på deras inavlade muppåtgärder som de har skapat under sin regering hösten2006,samtidigt som de snålade bort över 200000 platser på komvux,arbetsmarknadspolitiska insatser som utbildning i kombination med praktik som gav jobb och dessutom var bra betalt typ mellan 6000-10000 spänn i månaden.

  Gillad av 2 personer

  Svara
 3. OM man inte får ett nytt jobb så tycker jag att man borde ha rätt att ta livet av sig för dagens Svenska samhälle är omänskligt! Man har nu FAS3 jobbat gratis ett par år men ekonomiskt är det skit. Alla företagare är bara intresserad av att betala så lite som möjligt man känner sig inte värd något och därför är självmordet en enklare utväg.

  Så visa mig hur man gör så att man kan slippa eländet!

  Och lika eländigt är det med att få en bostad och lika ointresserad är våra myndigheter eller företag i vår omvärd.

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Jag sitter o e helt chockad.Visst läser jag tidningar o ser på tv men detta känns som om det sopats lite under mattan med.Vem fan e den person som kan sätta sig på sina höga hästar o styra över liv o död?Det drabbar ju bara oss infödda svenskar.

  Gilla

  Svara
 5. halez Al-kasssab

   /  21 augusti, 2014

  Socialtjänsterna slarvar med människornas frågor och behovet !
  Först när någon invandrare öppnar socialdörren då börjar trakasserier från väkterna ?
  Sedan blir handläggarna tortyr mot invandrare .
  Jag ska förklara hur !
  För en enda dag att missa någon obligatorisk närvaro på någon myndighet betyder avslag på månadens förstöring stödet .
  Avslaget sker och de personen ska vara sjläv eller har sin familje och inte kan språket .den eller de få komma fram och tillbaka till socialtjänstern och försöka få någon förklaring på avdraget på deras bidrag fast de lyckas aldrig att träffa sin handläggare och försöka förklara situationen för henne .
  Den tiden som han / hon / familjen har missat .
  Är på grund språket eller posten som visa brev kommer tre dagar efter den tiden som man borde var på det .
  På grund av inte hitta adresserna vilket är inte lätt för själva svenskarna när de är på någon främnade stad !
  På grund av språket kunde de inte sjukskriva sig från skolan eller kursen .
  På grund av sina barns sjukdomar .
  Att vara i närheten men det tog kanske en kvart att de kunde lyckas anmäla sig på plats .då det först förnedrande behandlade och ofint bemötande och sedan de personerna blir inte omhändertagande av handläggarna på myndigheterna och landstinget .
  Arbetsförmedlingen gör flera hundra fel med flera tusen som har hamnat hos de på grund av sin situationen .
  Fel bedömningar och information om en person till socialtjänsterna och försäkringskassan så att den personen blir på pressade från tre olika håll så att visa försöker ta livet av sig .
  Via kontakterna allting går på det sättet som det ska !!

  Gilla

  Svara
  • Hej halez Al-kasssab!

   Tack för din kommentar – den belyser det jag trott under många år. Därför är det bra att du och andra i samma situation verkligen berättar hur man upplever dessa två myndigheter som invandrare. Så som du beskriver det är inget annat än ren rasism där inga som helst kompromisser eller förståelse för den situation som du har.
   Så här får det inte vara – respekten för varje individ skall vara okränkbar alldeles oavsett etnisk bakgrund.

   Jag har i många år uppmanat kommunerna att de av våra invandrare som behöver en kontaktperson eller mentor som man kan få erforderlig hjälp av för att tyda brev eller andra saker i vardagen. Jag själv är mentor för en familj som kan ringa mig besöka mig och få all den hjälp som behövs. Vi kan inte förutsätta att man kan allting och hur samhället fungerar om man kommer som ny till Sverige.

   Mycket bra att du berättar detta – det stärker mig i min uppfattning att kommunerna måste skaffa mentorer som hjälper våra invandrare in i samhället och inte bara lämna dom därhän.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 6. Monica

   /  21 augusti, 2014

  Jag är född med ett litet funktionhinder.. som gör att jag har jobbat pluggat jobbat som en gris för att skydda mig ifall jag skulle bli sämre.. betalade privat försäkrignar och betalat skatt i 40 år men vad gör det.. när jag 2010 fick cancer så blev jag utförsäkrad… vilken dubbelchock.. jag som alltid fått rehab när jag haft skov både på 70 80 och 90 talet.. när jag fick cancer fick jag även reda på att jag var bärande av en si ort tilll jag fick reda på att jag hade en ovanlig reumatisksjukdom.. min mamma fick alzeimers.. och barnens pappa dog två månader efter min cancer operation jag rasade… ändå godkände man inte mitt läkarintyg… utan jag skulle som de sa anmälas till Af.. jag frågade VEM anställer en cancersjuk person som är deprimerad och inte orkar med sig själv ens.. AF handläggaren sa va negativ du är.. näää men som fd arbetsgivare så skulle jag inte anställa någon som mådde så dåligt som mig jag skulle be dem komm tillbaks när de mådde bättre.. det är annorlunda om man redan HAr jobb då kanske man orkar jobba några timmar. Tillslut vart jag sjukskriven.. men men och utförsäkrad igen.. men rasade ihop och blev sjukskriven igen men nu väntar bara FK på att jag ska bli så frisk så jag kan utförsäkras de återstående 42 dagarna… jag MÅSTE ju fullfölja min utförsäkrignsperiod… eller om jag inte klarar det få sjukersättnign… men jag är ensam och klarar inte det ekonomiskt….eftersom ajg bar får 38 % av min sj SGI och nu ska den sänkas ytterligare 30 %

  Jag har dessutom gjort två självmordsförsök men insett att det är itne tid att dö nu jag ska kämpa.. jag har skrivit en bok varit med i tv och tidningar och onådiga luntan just för att berätta hur jäkla eländigt det är.. idag ligger jag lite lågt har även fått panikångest och medicinerar.. jag som ALDRIG haft en psykiskt sjukdom utan har räknats som extremt stark.. men jag har blivit sparkad på både från höger och vänster så ansluter mig inte till grupper utan jag för min egen talan idag..

  Gillad av 1 person

  Svara
 7. Monica

   /  21 augusti, 2014

  https://www.facebook.com/groups/409020589136535/ här samlas en del som är missnöjda med FK agerande

  Gilla

  Svara
 8. Robert

   /  1 februari, 2014

  Hej.

  Är snart själv utförsäkrad men har insett hur lönlöst det är att söka sjukbidrag, det kommer ju också att ryckas undan efter en tid vad jag förstått.

  Det finns dock en aspekt i det hela som jag delar med väldigt många, och det är att vi är en hel del som går på dagliga doser av morfin av olika varianter, då det är den enda ”vård” som återstår.

  Vad ingen hitintills vare sig reagerat på, eller kunnat ge svar på, är hur vi är skyddade genom försäkringar när vi tvingas ut i diverse åtgärder. Såhär tänker jag då: Normalt inom försäkringsvärlden finns något som kallas regressrätt, den träder in när någon exempelvis inte uppfyllt sitt personliga ansvar. Exempelvis har personen kört rattfull och ställt till det, då blir NN återbetalningsskyldig till försäkringsbolaget för den skada som uppkommit.

  I det normala arbetslivet är ju droger (tänker nu på narkotiska preparat såsom ex morfin), vare sig de är förskrivna genom läkare eller inhandlade i något gatuhörn, definitivt förbjudna, liksom alkohol. (Det finns ju mig veterligen ingen försäkring man kan ta för att kunna droga/supa och jobba samtidigt).

  En av mina frågeställningar, som jag hittills inte fått svar på är, med stöd av vilken/vilka lag/ar har försäkringskassa/arbetsförmedling rätt att sätta morfinbrukare i arbete, vilken/vilka försäkring/ar täcker dem om skada uppstår. Dessutom, vad händer om deras redan dåliga hälsa blir bevisligen sämre av dessa tvångsåtgärder, vilket skydd har dessa redan utsatta människor?

  Om detta har jag skrivit till Uppdrag Granskning, inget svar. LO, inget svar. Skrev till Kammarkollegiet (det är de som försäkrar FK/AFs människor de sätter i olika åtgärder), svaret jag fick var en paragraf i deras regelverk som INTE gav något svar huruvida de faktiskt är försäkrade, eller huruvida de använder sig av regressrätt i sådana fall!

  Härnäst skall jag skriva till Socialstyrelsen om detta, antar att svaret antingen uteblir eller återkommer med intetsägande nonsens.

  Finns där någon där ute som har insyn eller egen erfarenhet av ovanstående vore det intressant att få dela detta, om inte kanske vi alla som har lite ork kvar kan hjälpas åt att belysa detta.

  Tack för er uppmärksamhet

  Robert

  Gilla

  Svara
  • Hej Robert!

   Tack för din kommentar som tycks i avseendet försäkrad vara synnerligen relevant. Så som jag ser det borde du – uti det fall narkotiska preparat är förskrivna av läkare som en del i vård- eller rehabiliteringsprocessen – vara försäkrad i den omfattning som föreskrivs socialtjänstlagen. Det är den anvisade myndighetens skyldighet att förvissa sig om att anordnaren av en sådan åtgärd som du anvisats oavsett det är deltid eller heltid håller dig försäkrad emot arbetsskador med mera. Nu vet jag att det slarvas rejält med detta från Arbetsförmedlingen. Din fråga väcker emellertid en del obesvarade frågor som jag måste erkänna att jag inte riktigt behärskar. Därför kommer jag forska i problematiken och se vad som är möjligt att få fram. Jag utgår från förskrivna läkemedel som innehåller narkotiska preparat då narkotika som brukas utanför förskrivning klassas som missbruk och som du själv skriver – man kan bli skadeståndsskyldig om det visar sig att händelsen eller olyckan varit en direkt följd av missbruket.

   Tack för din kommentar ännu en gång och låt mig återkomma i frågan när jag har lite mer på benen än vad jag har idag.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
   • Robert

     /  2 februari, 2014

    Hej Björn.
    Jodå, försäkrade är vi säkert, men hur långt sträcker sig en sådan försäkring vid påverkan av narkotiska preparat? Det är det ena, det andra är hur det kan komma sig att sjuka människor skall tillåtas arbeta narkotikapåverkade (i diverse åtgärder och program) när det är stört förbjudet på den öppna arbetsmarknaden?

    Vi behöver bli några stycken som tittar på detta känns det som.

    MVH/Robert

    Gilla

   • Hej Robert!

    Det kan jag tycka är en oansvarig balansgång – har man i sin vård eller rehabiliteringsprocess förskrivit narkotiska preparat som påverkar individens förmåga att utföra ett regelrätt arbete eller deltagande i ett program anvisat av myndigheten – ja då borde den som anvisat individen ställas till svars om man inte följer läkaren som förskrivit det narkotiska preparatet – men hur det ställer sig med försäkring i just detta explicita fall vet jag inte. Det synes som du rört om något som är en vit fläck på försäkringskartan. Låt mig forska lite med de exempel du gett mig och se vad som framgår av lagstiftningen.

    MVH//Björn

    Gilla

 9. narran

   /  15 januari, 2014

  Ett tips till dig Björn läs debatten jag för med allianskramarna i kommentarsfältet till den här artikeln kan kanske inspirera dig till ytterligare ett blogginlägg susanna http://arbetet.se/2014/01/10/utanforskapet-lika-stort-som-2006/

  Gilla

  Svara
 10. Margareta

   /  7 januari, 2014

  Hej Björn!

  Om du vill hjälpa människor som utförsäkras kan du sprida information om detta initiativ:
  http://basicincome2013.eu/ och underteckna förslaget om att utreda möjligheterna till en garanterad grundinkomst inom EU.

  Hälsningar från en ”utförsäkrad” som fortfarande lever

  PS. Jag ”utförsäkrades” när socialdemokraterna regerade.

  Gilla

  Svara
  • Hej Margareta!

   Och tack för din kommentar.

   Det här med en basinkomst känner jag till men vet alldeles för lite om det för att ha någon åsikt i ämnet. Rent logiskt låter det ju bra men hur det skall verka och vad som skall avgöras hur och när en sådan inkomst skall utbetalas vet jag alldeles för lite om – men att utreda det tycker jag låter positivt och därför ställer jag mig positiv till en ordentlig utredning.

   Nu undrar jag hur du kunde bli utförsäkrad när Socialdemokraterna regerade? Den stupstock som infördes av Alliansen i sjukförsäkringen fanns inte före 2006. Hade man genomgått rehabilitering och det därefter inte fanns andra möjligheter att fortsätta rehabiliterings-vården så togs beslutet – efter utredning i samråd med FK:s förtroendeläkare gemensamt med patientens läkare att – i det gamla systemet – förtidspensionera patienten eller efter 2002 då förtida pension ersattes med sjukersättning – just erbjuda en sådan sjukersättning. Utredningen skulle ta hänsyn till patientens arbetskapacitet om densamme var 25, 50 eller 75% av patientens förmåga så ersattes skillnaden mellan en lön och den sjukersättning man hade rätt till utifrån en beräkningsgrund som kallas SGI. Men jag kan ju ha fel i sak och undrar därför hur det kunde gå till.

   Jag hoppas innerligt att din situation förbättras och att du framdeles slipper den oro som det innebär att vara föremål för utförsäkring – är man sjuk så är man och man skall ha den rätt till ersättning vi alla betalar för utan omsvep. Kan man inte arbeta så skall man inte betraktas som sämre för den skull – vi har sannerligen råd att hjälpa alla våra medmänniskor som råkat illa ut – det är ovärdigt ett land som vårt att misshandla dom på det sätt som Alliansen gjort under allt för lång tid.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 11. Ulf S.Ramirez

   /  18 december, 2013

  Det är hemsk att nedsätta andra människor då oftast så sätter man sina egna gränser. Att nedkasta en Annas åsikt utan att reflektera är mist lika hemsk. Och eftersom jag själv har både psykiska och fysiska problem ser jag poengen hos dem som vill ha pengar för att överleva… Men inte göra något åt det. Men det är inte en acsetabel väg då den endast är en spiral nedot. Att sitta framför teven är att göra sig själv deprimerad … Man blir lyckligare om man får utföra uppgifter fast man har ont, t.o.m om man kanske jobbar lite o tjänar sina egna slantar… Man kanske inte lever perfekt men man mår bättre. Ps . Förlåt för dålig stavning.
  Mvh Ulf

  Gilla

  Svara
  • Hej Ulf och tack för din mycket insiktsfulla kommentar som jag delar till 100%.

   Det finns en värme och omtanke i din kommentar som jag tycker särskilt mycket om – du har dessutom en egen erfarenhet genom dina handikapp som på intet sätt är ovanligt. Det är de som drabbas som bäst vet hur man vill att tillvaron skall formas – inte bara för sig själv utan också för andra.

   PS/ Din stavning är nog det jag minst bryr mig om – det är ditt budskap som är det viktigaste och det gick hem med all önskvärd tydlighet. /DS.

   Jag önskar dig en fröjdefull Jul och ett Gott Nytt År.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 12. susanne

   /  17 december, 2013

  Hej!! Det handlar inte bara om att leva i Sverige för många utan även överleva!! Antingen äter man eller äts.Finns inget mellan ting!Idag är det så att dom tyngsta kriminella är folk som blir sjuka!! Så har ni ett bra tips,helst många!! Med vänlig hälsning S.H

  Gilla

  Svara
  • Hej Susanne!

   Du får ursäkta mig men jag förstod inte riktigt din kommentar. Jag ogillar definitionen ”äta eller ätas” det finns andra bättre vägar i ett solidariskt samhälle. Att de som är tyngst kriminella skulle vara de som blir sjuka kan jag knappast hålla med om – sjukdomar drabbar alla oavsett vilken status man har i samhället.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 13. Lasse Kallesøe

   /  17 december, 2013

  Dessvärre så var det sossarna som började med utförsäkringarna. Borgarna bara fullföljer vad sossarna grundlagt. Det verkar som om de är helt överrens om att köra Sverige i botten.
  Förvänta er ingen förändring om sossarna får regeringsställning.

  Gilla

  Svara
 14. maud bergquist

   /  10 september, 2013

  hej
  jag är utförsäkrad för andra gången å får inte ens hjälp av soc,för min dotter sommar jobbade 8 veckor under sommaren.
  har tänkt tanken många gånger på att avsluta mitt liv,men d går ju som tur är bara till tankar……skrivit till tidningar men ingen tar upp d,ingen verkar bry sej

  mvh maud

  Gilla

  Svara
  • Hej Maud!
   Varmt tack för din berättelse och som vanligt är jag djupt berörd av alla dessa livsöden som många drabbas oförskyllt av – bara för att man blir sjuk. Kunde vi förhindra alla sjukdomar ja då fanns det heller inget lidande. Dessvärre ser ju inte verkligheten ut så och lär inte heller bli så där för är det så oerhört viktigt att varje en möts med respekt och lyhördhet för det är den som drabbats som vet bäst om sig själv. Vad jag främst efterlyser är en myndighet som gemensamt med den sjuke kommer överens vilka rehabiliteringsåtgärder som fungerar bäst – det får aldrig ske över huvudet på den drabbade. Därutöver får inte den privata ekonomin drabbas av beslut fattade över huvudet på den som är sjuk och att nivån på den ersättning man skall ha rätt till inte understiga möjligheten att kunna leva ett normalt liv. Jag har tagit emot många berättelser liknande den du själv berättar och jag lovar både dig och alla andra att dessa berättelser stannar inte hos mig – jag för dom vidare inom mitt parti. Vinner vi valet kommer det bli förändringar – inte omedelbart givetvis allt handlar till syvende och sist om de ekonomiska förutsättningarna – men socialförsäkringarna kommer att förändras där individen skall stå i centrum och inte som är fallet nu på bekostnad av andras möjligheter att öka på sitt kapital just på bekostnad av de sjuka.

   MVH//Björn Alvebrand

   Gilla

   Svara
  • Tony Vargfrost

    /  17 december, 2013

   Hej Maud! Jag bryr mig ska du veta. Jag har skrivit till Uppdrag Granskning för ett antal månader sen och även direkt till Janne Josefson, senast idag. Jag väntar fortfarande på svar från UG-redaktionen. Men personligen så tror jag inte att de törs granska detta indirekta dödsstraff! Har själv varit inne i karusellen så jag vet precis hur det känns att tillhöra ”de icke önskvärda”! Det är bara att fortsätta att stånga skallen blodig! För, våra små pölar blir ju snart en bäck, som blir en å, som blir en flod, som flyter ända till Riksdagshuset! Då de som anser sig vara värda mer än alla andra undrar, vad de har för rött kletigt på sina italienska fina skor ser de i samma stund att deras händer är blodiga!
   Alla som på något sätt är drabbade av denna typ av människoförakt borde enas i någon FB-grupp för att sätta ner foten En Gång För Alla!
   ”Söndrade vi falla”
   Kramar ❤

   Gilla

   Svara
   • Hej Tony!

    Jag vill bara inflika ett stort tack för ditt engagemang – det är sådana som du vi behöver för att förändra. Tack återigen Tony.

    MVH//Björn

    Gilla

   • Det finns en gupp på FB som jag startat för ”utförsäkrade som vill och behöver hjälp”. Där ville jag samla alla som blivit utförsäkrade och göra en gemensam stämning mot staten för brott mot de mänskliga rättigheterna.

    Jag har erbjudit mig att gratis gå igenom drabbades dokument för att se var de brustit och vilka fel som begåtts. Sidan har funnits ett bra tag och ännu är det inte en enda som skickat sina handlingar till mig för genomgång,

    Många är i så dåligt psykiskt skick att de inte längre orkar bry sig eller hoppas på någonting bättre – ,men det finns lite hopp sedan en kvinna vann mot Försäkringskassan. Det tragiska är att få orkar driva saken vidare eller vet vilka rättigheter de faktiskt har….

    Gilla

   • maud

     /  18 december, 2013

    har oxo skrivit till både tidningar å tv,men ingen svarar ens …men man fortsätter ju å kämpa.
    fick kontakt med en reporter på TT som gjorde en artikel som hamna i några tidningar,men man vet ju inte om d leder nånstans,kampen går vidare å man hoppas bara på ny regering till nästa höst,för trotts allt tänker dom röda lite mer på den lilla människan.

    Gilla

 15. Tant Johansson

   /  7 september, 2013

  Jag har tyvärr erfarenhet av att mista. Även träffat fler på SPES. Sorgligt och så onödigt. Stor sorg för de kvarlevande. Dock det var när S var vid makten. Uppdrag granskning visade ju bl.a hur personalen på Försäkringskassan fick bonus. Det är många som drabbades sedan 90-talet av politiken. Winberg fick ju ett självmordsbrev som var i tidningen ifrån en fattig arbetslös kvinna med barn. Många minns detta och litar därför inte på att..bara S så…De som drabbades med alla vänner och anhöriga tror inte på detta. S har inte erkänt några fel inför arbetslösa, sjuka, pensionärer med flera. Inte heller har de sagt att de skall konkret förbättra för dessa grupper. Ingen har sagt att baker skall återbetala lånet, ej heller lånet ifrån pensionerna. Inget om ta bort pig o dräng-avdrag. De kallas socialmoderaterna och för samma EU neddragningspolitik. Det krävs mycket mer för att återfå något förtroende för de blå nyliberala S. Folk minns hur det var före Alliansen också.

  Gilla

  Svara
  • Hej tant Johansson!

   Också ett varmt tack för din berättelse vill jag framföra.

   Nej du har helt rätt i att det förekom olägenheter även under de Socialdemokratiska regeringarna. Att erkänna detta är en väg att kunna gå vidare – vilket saknas hos många politiker. Det viktiga är att rätta till den snedfördelning som skett under åren med Alliansen vad avser både arbetsmarknadspolitiken och socialförsäkringarna. En snedfördelning som i många fall tagit sig absurda uttryck. En eventuell S-regering kommer att förändra socialförsäkringarna – a-kassenivåerna kommer att höjas, nivån på sjukersättningen återskapas men förändras så att det kan ske med en rättssäker uppföljning där individens behov skall stå i centrum.
   Vad avser förändringar i arbetsmarknadspolitiken kommer detta att ske genom att avskaffa sysselsättningsfasen och satsa på främst de långtidsarbetslösa som ökat med 70% under Alliansregeringen – detta är helt orimligt och står i strid mot all vedertagen arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det du kallar pig- och drängavdrag kommer att behållas men kommer att göras om så att tjänsterna kan omfatta även de med mycket låga inkomster så som a-kassa eller sjukersättning. Avdrag för läxhjälp kommer att avskaffas helt och riktade insatser mot skolan som får ombesörja den hjälpen att omfatta alla barn.
   Vad avser pensionerna så råder det en felaktig uppfattning vad avser lånet från AP-fonderna. Detta var en gemensam överenskommelse mellan samtliga partier – Vänstern undantagen – då man införde den nya pensionsreformen. Socialdemokraternas inställning är att PPM fonderna skall avvecklas och pensionerna skall värdesäkras det vill säga ”bromsen” skall bort. Pension är – till skillnad mot vad man anser från borgerligt håll – intjänad lön under sitt arbetsliv. Det finns ingen löntagare som skulle gå med på att inkomsten är baserad på konjukturuppgångar respektive nedgångar. Pensionerna skall därvid återställas så att det som överenskommits under pensionsreformen – att pension skall beskattas likvärdigt med motsvarande lön – den överenskommelsen bröt Alliansen mot redan då man genomförde det första jobbskatteavdraget eller riktad skattesänkning där man undantog pensioner, sjuk- och a-kasseersättningar. Den nuvarande sänknineg som genomförts av Alliansen är inte tillräcklig – fortfarande saknas det ca 10 miljarder i ytterligare skattesänkningar för pensionerna innan vi nått ett jämlikt skatteuttag.

   Det är tråkigt att du ser på S som nyliberala – det är nog en helt missvisande ideologisk inriktning vad avser S – jag skulle snarare kunna säga att S gått mot en socialliberal riktning allt sedan 80-talet. Orsakerna till det beror i stort på den nyliberala våg som drabbat hela EU allt sedan 60 och 70-talet men som inte nådde oss förrän mitten av 80-talet i samband med de vi kallar novemberrevolutionen under den dåvarande finansministern Kjell-Olov Feldt. S tvingades – i likhet med flera av våra systerpartier ute i Europa – att anpassa vår ideologiska inriktning om inte valet skulle bli att vi tappade både medlemmar och röstetal. Tiden då S fick egen majoritet i riksdagen är förbi – det blir inga 50% i valsiffror som var fallet under Erlanders tid. Idag har S parkerat sig på en 30% gräns som det tycks vara svårt att ta sig över trots att det finns politisk potential att åtminstone nå 40% i ett val. Jag håller med om att det finns en räddhågsenhet inom partiet som kan vara en förklaring till att man bland väljarna kallas socialmoderater. Men studerar man den ideologiska inriktning och partiets värdegrunder möter man stora skillnader mellan S och Moderater exempelvis.
   Ja det var en kort förklaring – men att hävda S som nyliberal är det nog första gången jag hört och då har jag varit medlem i partiet sedan 60-talet.

   Återigen tack för din kommentar.

   MVH//Björn Alvebrand

   Gilla

   Svara
 16. Kent

   /  7 september, 2013

  Jag hoppas att dom som ställt till denna skit ska bli totalt utblottade och tvingas leva på dom villkor som en utförsäkrad måste göra men jag vet att dom har så mycket undanstoppat på olika konton så det kommer aldrig att hända men man kan alltid hoppas

  Gilla

  Svara
  • Hej Kent!

   Varmt tack för din kommentar.

   Ja vi är många som mer än gärna skulle vilja se en sådan utveckling – men dessvärre är det en utopi – sannolikt av det skäl som du anger.
   Högerns politiska målsättning blir till en motsättning när verklighetens bistra ansikte gör sig påmind. Då gömmer man sig bakom allehanda förfalskad statistik. Strutsen gömmer huvudet i sanden i tron att ingen ser och ingen hör. Aldrig någonsin har den skrönan blivit till en så stark sanning vad avser denna Alliansregering.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 17. vegangeekgirl

   /  7 september, 2013

  Det värsta är att Reinfeldt och hans kumpaner lär inte bry sig hur många som drivs till självmord av deras vansinniga politik. De bryr sig bara om de rika, friska oss med långvariga hälsoproblem struntar de i, vi är ändå bara en belasning i deras värld. Själv beter de sig som någon slags humanoidvariant. Har aldrig röstat höger och kommer aldrig att göra det!
  ”Upp till kamp emot kvalen…”

  Gilla

  Svara
  • Hej Vegangeekgirl och tack för din kommentar.

   Nej jag har svårt att förstå – mot bakgrund av hur dessa moderater varit rent historiskt – att man röstar på dom.
   Obegripligt!

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 18. Det fanns en tid då politiker vann val på att höja skatten för ALLA, även de som hade det riktigt besvärligt! De fattigaste av de fattiga valde att rösta på ett parti som begränsade deras redan knappa konsumtionsutrymme, mot ett löfte om att bygga upp en välfärdsssamhälle och en redovisning av vad man gjort med redan insamlade medel sedan förra valet. Verkligheten talade sitt tydliga språk. Genom att solidariskt bära bördorna skapades ett samhälle där ALLA blev rikare, även de rikaste. Det senare godtog arbetarklassen genom Saltsjöbadsavtalet, där fackföreningsrörelsen accepterade att olönsamma företag lades ner och att vinsterna steg. Acceptansen grundades på att kapitalisterna släppte ideologin och accepterade offentlig finansiering av vård, skola, infrastruktur, trygghetsystem såsom pensioner och sjukförsäkring. Följden blev en exempellös tillväxt baserad på tillit hos de breda folklagren att samhället tog hand om dem i händelse av sjukdom mm. Man vågade konsumera den sista disponibla kronan. Att detta är bra för tillväxten behöver man inte vara ekonomiskt geni för att begripa…
  Skulle en liknande överenskommelse vara möjlig idag? Jag tror det, men först måste arbetarklassen och lägre tjänstemän genomskåda skattesänkarbluffen!

  Gilla

  Svara
  • Hej Göran och varmt tack för dina mycket kloka kommentarer.

   Egentligen har jag inte så mycket att tillägga faktiskt – det enda vore att man kan bara önska och hoppas att medelklassen – den som är så attraktiv för alla partier – inser att en röst på högerpartierna är en röst för de rikas välbefinnande. Många har fått en reallöneförbättring genom dessa riktade skattesänkningar allt i namn av arbetslinje men glömmer att någon får betala i slutänden. Den glömskan kan drabba också medelklassen och mot bakgrund av hur man ”slaktat” i stort hela socialförsäkringssystemet blir chocken stor den dag arbetsgivaren varslar och avskedar.

   MVH// Björn Alvebrand

   Gillad av 1 person

   Svara
 19. Tack för att Du sprider mitt budskap! Fler är på gång och då ska det samlas namnunderskrifter att trycka under näsan på Alliansen!!

  Vänligen
  Cicci Hoff

  Gilla

  Svara
  • Hej Cicci!

   Jag stödjer dig fullt ut i din kamp och jag har fått mycket fin respons på det du skrev inledningsvis. Har också talat med flera riksdagspolitiker och berättat just din historia. Det finns många liknande historier som din och ingen skall glömmas. Bedrövligt är den allmänna sammanfattningen och förhoppningen är att detta debatteras och förändras vilket jag tror kommer att ske. Men för att en förändring skall komma till stånd måste det bli en politisk förändring i riksdagen.

   MVH/Björn

   Gillad av 1 person

   Svara
 20. Fantastiskt gripande och som vanligt välartikulerat och knivskarpt.

  Gilla

  Svara
  • Tack lewjwan!

   Tragiskt men sant – och synnerligen berörande. Man hade önskat att dessa högerpolitiker kunde varit utrustade med aningen av empati för dessa människor – men tyvärr!

   Ha det gott i helgen

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
 21. De är som sagt inte ensamma… :/

  Jag skrev ett öppet brev till hela svenska folket som finns att läsa på http://www.ceciliahoff.n.nu som skickades till nästan samtliga politiker i Riksdagen där jag BER om 20 min av deras tid.

  EN politiker återkom och påtalade att länken var felaktig – vilket jag gjort med flit för att se OM och hur många som läste det.

  Totalt skickade jag över 1600 mail och fick respons från ett tiotal som läst via FB, reaktioner från ett 70-tal (oxå via FB) och kanske en handfull som via mail påtalade den felaktiga länken och en som inte hade FB, där brevet låg från första början!

  Jag sitter i nuläget och knåpar på ett nytt öppet brev – denna gången till vår Stasiminister och Alliansen där jag vädjar om rätt till Aktiv Dödshjälp! Då kan jag avsluta ”mitt” ”liv” med en gnutta uns värdighet kvar…

  Jag har varit nära att lyckas att ta livet av mig genom att tappa kontrollen över mina smärtor och smärtstillande mediciner – jag vill ju bara slippa smärtorna. Jag har dagligen självmordstankar och dödslängtan och kan lova att många utförsäkrade bär på samma tankar och känslor!

  Vänligen läs och SPRID min hemsida till ALLA ni känner och inte känner!! Nästa brev kommer också att publiceras där samt skickas till de stora medierna!

  Gilla

  Svara
 22. Som sagt; de är inte ensamma och jag önskar inget hellre än aktiv dödshjälp! Jag har dödslängtan varje dag, ständiga självmordstankar och varit sååå nära att stryka med – mer än en gång! Ändå sitter jag här – med ett liv jag inte vill leva!
  Med aktiv dödshjälp kan jag få dö med en gnutta värdighet kvar… 😦

  Kan nog få medhåll av många utförsäkrade i mina känslor av frustration, maktlöshet, psykisk nedbrytning, kränkningar, press och stress och ingen som bryr sig :-/

  På min hemsida finns ett öppet brev till hela svenska folket! Brevet mailades till mästan hela Riksdagen där jag BER om 20 min av deras tid och EN politiker återkom för att tala om att länken inte fungerade. Något jag gjorde med vilje för att se OM och hur många som verkligen tog sig tiden att faktiskt läsa…

  Jag sitter i nuläget och knåpar på ytterligare ett öppet brev – denna gång till vår Stasiminister!!

  Vänligen läs och SPRID mitt brev till ALLA ni känner och inte känner…
  http://www.ceciliahoff.n.nu

  De måste vakna innan fler sjuka eller arbetslösa ungdomar tar livet av sig!!

  Gilla

  Svara
  • Kära ciccihoff!

   Jag försöker förstå din frustration – trots att jag på intet sätt är drabbad som du och alldeles för många är. Men till skillnad mot högern känner jag stor empati – det är inte rimligt att våra medmänniskor skall behöva straffas på detta sätt bara för att de blivit sjuka. Det är en hemsk utveckling – inte människovärdigt. Du säger att du skickat ett officiellt brev som kan läsas av hela svenska folket som har möjlighet. Du säger också att du fått svar av ett fåtal varav en politiker. Det gör mig – dels förvånad – men särskilt upprörd.
   Jag kommer därför ta vara på din uppmaning att dels sprida detta så mycket jag kan men också delge mina socialdemokratiska politiker både på riksnivå och lokalt i min arbetarkommun. Utöver detta kan jag meddela dig att om vi vinner valet kommer denna ”stupstock” att tas bort och ersättas med mer mänskliga regler för sjukersättningen. Det finns ett krav från Socialdemokraterna att utförsäkringarna skall stoppas omedelbart samt att den idag icke fungerande rehabiliteringskedjan skall göras om. Detta kommer att ske om vi vinner valet om högern inte dessförinnan besinnar sig och inser att dessa utförsäkringar hjälper inte de sjuka. Regeringen felbedömde grovt hälsotillståndet hos de långtidssjuka när man sjösatte regelverket 2008. Då räknade regeringen med att cirka tio procent skulle återkomma till sjukförsäkringen. Nu vet vi att av de som utförsäkrades vid årsskiftet 2011/2012 hade cirka 60 procent återvänt till sjukförsäkring i slutet av 2012.
   De långtidssjuka var och är betydligt sjukare än vad regeringen vill inse. I ett välfärdsland som Sverige måste människor ha rätt att känna ekonomisk trygghet även vid sjukdom.

   MVH
   Björn Alvebrand / SAP Solna

   Gilla

   Svara
 23. Hans B

   /  24 maj, 2013

  Moderaten Hanif Bali sa ifjol att poängen med Fas 3 är just att det ska vara så förbannat uselt att det ska göra arbetslösa ”mer motiverade” att inte hamna där och för att dom inte ska glömma bort att hålla tider och duscha! Igår tyckte han att föräldrar till barn i upploppen ska vräkas och ifrågasatte om dom var kapabla att bo civilicerat!Man går över lik för egen vinnings skull!Det är en skrämmande människosyn! Mvh och trevlig helg.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja Hanif Bali har gjort en del märkliga uttalanden som föranlett mig skriva till den moderata partistyrelsen och ifrågasatt om hans synpunkter är allmänna hos moderaterna. Han är bosatt i min kommun dessutom och där har han förvisso inga uppdrag men icke förty uttryckte han sig väldigt opassande om alla de som protesterade emot ett bostadsbyggande inom ett område som var belagt med strandskydd. Jag talade med kommunens ordförande om detta vilket fick till följd att moderaterna tog kraftfullt avstånd via lokaltidningen. Hanif Bali är – såvitt jag förstår också föremål för utredning hos moderaterna i regeringen så vi får se vad det utmynnar i. De flesta moderater har dock en märklig uppfattning om sina medmänniskor så det skulle inte förvåna mig om inget händer.

   Önskar dig också en trevlig helg

   MVH/Björn

   Gilla

   Svara
  • pelle

    /  25 maj, 2013

   Hade jag slagit sönder och bränt bilarna på vår parkering hade jag både blivit vräkt och troligen dömd till fängelse.
   Men de e ju klart jag är en svenska arbetare.
   Fram tills 18 år är föräldrar ansvariga, så har det alltid varit i svenska samhället.
   Tycker helt klart det är ociviliserat att förstöra andra mäniskors saker o sedan skylle på systemet o samhället.
   Är det moderaternas fel att de slår sönder kairo eller andra områden i världen med.
   Måse vara socialisternas fel från börjamn då eftersom dessa aktioner startade under deras styre.

   Gilla

   Svara
   • Pelle!

    Det är – såvitt mig bekant – ingen som tycker att denna skadegörelse varken är motiverad eller acceptabel. Men du missförstår varför sådant sker. Det har skett tidigare och det kommer att ske i framtiden också. Nu är det så att vi har haft en högerregering som i väsentliga stycken inte klarat av sina åtaganden. Vi har en ungdomsarbetslöshet på ca 25% vi har en arbetslöshet som är totalt 8.4%. Ungdomar som inte klarar sin gymnasieexamen som skall ut i arbetslivet. Vem vill ha dom? Skall vi tala lite social vetenskap Pelle? Det är väl bekant att social oro skapar frustration – i detta fall lämnas en hel generation ungdomar åt sitt öde – detta kan väl varken du eller någon annan acceptera. Inte förty är det acceptabelt att låta sin frustration ge sig uttryck i skadegörelse eller våld på egendom som inte ens är deras egen. Något jag kan hålla med dig om är föräldrarnas ansvar – där brister det uppenbarligen. Men politikerna är de som skall skapa förutsättningar för alla och ungdomar i synnerhet. Det är således inte alls oberättigat att ifrågasätta politikerna vilja och ambition vad avser förutsättningar som de i alla stycken misslyckats med. Självklart kan inte moderaterna lastas för vad som sker i andra länder – frågan är huvudlös. Vi får väl i första hand koncentrera oss på hur det ser ut i vårt eget land. Lika självklart är det att moderaterna inte kan lastas för denna massförstörelse. Vad dom däremot kan lastas för är uppkomsten av dessa händelser och där får regering såväl som lokalpolitikerna ta på sig ansvaret.

    MVH/Björn Alvebrand

    Gillad av 1 person

 1. TIDSKAPSEL – bookfacet
 2. Moderazismen dödar | skvitts
 3. Björn Alvebrand har ordet «

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: