Kommittédirektiv……avseende begränsning av offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster.


ValtvångRegeringen tillsatte en utredning i enlighet med – Direktiv 2015:22 den 5 mars 2015 – avseende ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Direktivet har utformats så att fler aktörer inom privata välfärdstjänster omfattas. Följande kommer således att omfattas av utredningen som skall presenteras i två steg;

Omsorgen, vården, skolan, missbruksvården såsom HBV-hem, personliga assistenter samt asylboendeverksamheter.

Utredning som avser tillstånds- och auktorisationssystem samt andra alternativ till offentlig upphandling tillika skyldigheten att erbjuda vårdvalsystem i primärvården enligt 5 § hälso- och sjukvårdslagen, ska redovisas senast den 1 november 2015. Den övriga utredningen skall därefter redovisas senast den 1 november 2016 för att gälla från och med 2017.

moderat välfärdDet grundläggande syftet är att tillse att de skattemedel som tillförs privata välfärdsföretag skall efter diverse avskrivningar med mera löpande utgifter för verksamhetens drift och fortbestånd samt där vinst redovisas återinvesteras i företaget. Vinsten skall således vara ett medel för att höja kvalitén i företagen. Något som i den efterföljande debatten dolts – främst av de som inte överhuvudtaget vill se någon reglering –  ingår bland annat att skapa förutsättningar för idéburna aktörer att växa. De idéburna aktörerna kan komma att spela en viktig roll för att uppnå verklig mångfald i välfärden. Många av de ideella aktörerna har kritiserat dagens upphandlingslagstiftning som försvårar för dem att delta på lika villkor. Detta är viktigt att ta fasta på när nu diverse politiker på den högerflank tillika representanter för Vårdföretagen skriver på diverse bloggar och medier att den kommande utredningen kommer att sparka oss tillbaka till ett samhälle liknande DDR. För mig är det en obegriplig argumentationsteknik som i första hand vänder sig till svenska folket med allehanda skräckpropaganda – i synnerhet som vi haft mångfald inom de i utredningsdirektivet angivna områden sedan långt över 20 år.

Subjektiv-verklighetLåt mig först som sist fastslå att det finns inget i utredningsdirektivet som begränsar valfriheten eller mångfalden. Tvärtom direktivet tar fasta på kvalité och möjligheten att växa som idéburen verksamhet – samt att våra skattepengar skall gå till de det är avsedda för och inte för att gynna övergödda riskkapitalägare genom att slussa vinster till diverse skatteparadis. Så visst jag kan förstå alla dessa vinstbolagsdirektörer med kopplingar direkt in i Moderaternas ledning samt inte minst det nyliberala Centerpartiets ledare som gapar om statssocialism – att de sågar allt vad regleringar heter vad avser skatter som tillförs den privata näringen. Frågan som aldrig ställs – var kommer pengarna från?  En annan fråga som nu bör ställas – har alla dessa marknadslakejer verkligen läst direktivet samt förstått innebörden av den? Här kan det antas – mot bakgrund av den erbarmliga argumentation mot direktivet – att läsförståelsen tycks vara synnerligen begränsad. Och är den inte det då är syftet med argumenten mot direktivet ett enda – att våra skatter skall finansieras med en vinst som baseras på direkta kvalitetsbegränsningar, neddragning av personal samt genom den skatteplanering i form av ”räntesnurror” som förekommer när ett bolag lånar pengar från moderbolaget inom samma koncern. Räntesnurror förekommer genom att låntagaren kan göra avdrag för lånekostnader – medan långivaren inte betalar skatt för mottagna ränteintäkter – eller betalar mycket låg skatt. Detta sker när moderbolaget ligger i ett lågskatteland vilket oftast är fallet med dessa storkoncerner inom välfärdssektorn. Alliansregeringen med Anders Borg fick kalla fötter efter Caremaskandalerna och att befanns att statens kassa dränerades genom dessa räntesnurror upplät till Skatteverket genom lagstiftning med hårdare regler för ränteavdrag år 2009 – verkligheten visade dock att lagbestämmelserna var alldeles för tama för att få stopp på räntesnurrorna.

Till sist;

Det handlar således INTE om att begränsa valfriheten eller mångfalden – inom övriga delar av vård- och omsorgsområdet innebär den kommunala självstyrelsen att kommuner och landsting fortsatt kommer att ha stor frihet att själva organisera sin verksamhet. Som ett led i rätten att organisera verksamheten kommer således kommuner och landsting fortsatt kunna välja att antingen bedriva verksamhet i egen regi eller anlita privata utförare för viss verksamhet. Dock kommer kommun eller Landsting som väljer att anlita privata utförare fortsatt inneha huvudmannaskapet för verksamheten.

Direktivet tar fasta på möjligheten för privatägda företag inom välfärdssektorn att VÄXA – en utgångspunkt skall vara att de nya reglerna i utredningen ska underlätta för privata aktörer att driva verksamhet inom välfärdssektorn.
Kraven bör utformas på ett sådant sätt att de värnar en mångfald
av utförare och att verksamhet inom välfärdssektorn även fortsättningsvis
kan bedrivas i olika drifts- och ägarformer. 

Direktivet tar INTE fasta på ett stopp av vinster i välfärdsföretagen – man skall ha rätt till avkastning på insatt kapital med låg ränta. Direktivet vill istället att utredningen skall föreslå kvalitetsförslag inom ramen för den avkastning som bolaget genererar – här handlar det om en procentuell siffra som inte är angiven i direktivet men antas komma att bli under 10%.

Här kan de som vill läsa utredningsdirektivet till sin helhet – vilket torde vara en fördel för att bemöta argument som DDR fasoner, minskad valfrihet och mångfald, statssocialism med mera – eller helt enkelt ”daska” utredningsdirektivet i ansiktet på alla dessa som förespråkar att våra skatter skall fritt få disponeras för egen privat ”samhällsservice” i något land där skatter betraktas som ondo.

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. De här företagens ägare har bara en enda målsättning; att tjäna pengar. Kunde göra det utan att ha en kostsam verksamhet så skulle de göra det. Och det ska vi betala för med våra skattepengar!!!

  Stoppa dessa företag helt. Det behövs ingen utredning och målsättningen är helt enkelt för lågt satt. Den borde vara nolltolerans mot privata aktörer.

  /Skvitt

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Visst borde det vara nolltolerans mot den spekulationsekonomi som sker med våra skattepengar. Men – framförallt – Moderaterna med sina tentakler rätt in i dessa skrupellösa bolag hindrar all seriös förändring gemensamt med teapartydrottningen som ropar statssocialism mot allt som inte passar henne samt den huvudlöse tillika rabiata skolmajoren som lutar sig på sina egna instinkter mer än bekräftad vetenskap och den bibeldränkte clownen som nu sällar sig till den inte helt rumsrena klubben ”diktaturens kreatur” gör allt vad de kan gemensamt med flashbackdemokraterna för att våra skattepengar skall betraktas som övergödda och av bonusar bukstinna direktörers personliga egendom.

   Den här härvan har en betydligt längre historia än de senaste 8 åren tyvärr och den utredning som nu kommer att göras är den tredje i raden. Jag har läst Alliansens eget direktiv för utredning som skulle vara klar nu i september men är skrotad – tack och lov – och i det direktivet nämns – så klart – inte med ett ord de hutlösa spekulationerna med våra skattepengar överhuvudtaget.

   MVH//Björn

   Gillad av 1 person

   Svara
   • Så sant som det är sagt.

    Nu gäller det ju att förklara att det inte handlar om statssocialism och också förklara att det faktiskt inte är så illa med ”statssocialism” när man tänker efter. Vad är det för fel med att samhället har kontroll över näringslivet när näringslivet är grunden för all samhällelig verksamhet? Ska enskilda ha den kontrollen har de kontroll över hela samhället och därmed är det fråga om diktatur!

    /Skvitt

    Gilla

 2. Grattis till plats 21 i skrivande stund!
  http://botd.wordpress.com/growing-blogs/?lang=sv#!/read/following/

  /Skvitt

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej!

   Tackar så mycket! När jag kollade nu så låg jag på plats 12 så det verkar som bloggen trots allt är intressant 🙂

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
   • Visst är den intressant! Icke tu tal om den saken. Fortsätt skriv. Du behövs.

    /Skvitt

    Gilla

 3. Hans Bodin

   /  9 mars, 2015

  Thatcher och Milton Frideman inspererad Annie Lööf gallskriker redan om eventuella vinstbegränsningar! Hon som i nästan aldrig varit ute på ett vanligt jobb har ju
  knappast någon förståelse hur det är att arbeta hos dessa privata aktörer som hela tiden skriker omättliga efter mera vinst! Jag har egen erfarenhet! Telia som jag jobbade på sålde ut underhållet till Industrikapital som styckade upp i olika bitar som dom sålde vidare! Jag hamnade hos riskkapitalbolaget Flextronics som i sin tur sålde oss till Relacom och hos dom två var det bara frågan om vinst hela tiden! All trivsel försvann med Telia.
  Mvh! Hans B

  Gillad av 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja jag blev oerhört illa berörd av teapartydrottningens gap om statssocialism och att det luktar 70-tal. Hon vet inte det minsta vem och vilka som spred den lukten på 70-talet. Hade hon vetat att det var hennes företrädare inom högern hade hon hållit truten. Det var nämligen borgarna som förstatligade varvs och stålindustrin på 70 och 80-talet. Inte heller skall vi glömma Carl Bildt som förstatligade Nordbanken med flera – numer Nordea – på 90-talet. Mer statssocialism från högern där det vill förstatliga A-kassan, långt gångna planer på att förstatliga Gotlandstrafiken och inte att förglömma skolmajoren som vill återförstatliga skolan samt pastor Hägglund som vill förstatliga sjukvården. Statssocialism är det bara om Socialdemokraterna vill reglera spekulationsekonomin för alla dessa privata utförare som av högern fått disponera statskassan för egna privata behov.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara
 1. Diktatur är bra för affärerna | eaqhan

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: