Sverige har på nytt fått en röst i världen……………..


Vapen till diktaturerIgår meddelade regeringen att vårt vapenavtal med jordens största skurkstat Saudiarabien upphör vid gällande avtals utgång och kommer inte att förnyas.
I snart tio år har Sverige haft ett militärt samarbetsavtal med diktaturen Saudiarabien. Det inleddes under Göran Perssons regering och förlängdes genom Alliansens försorg som dessutom i hemlighet utökade och hjälpte Saudiarabien att bygga en robotfabrik.
Avslöjandet – som skildras av de båda journalisterna i boken Saudivapen – ledde så småningom till försvarsminister Tolgfors avgång.
Försvaret och den svenska underrättelsetjänsten hade aktivt kringgått lagstiftningen om krigsmaterielexport.
Bara några månader efter att Alliansen tillträtt 2006 inleddes kontakter med Saudierna som besökte Sverige och svenska myndigheter ett flertal gånger. Dessa kontakter pågick ända fram till tidpunkten då avtalet – förutom köp av ammunition och stridsdelar för eldrörsvapen, robotar raketer, torpeder, bomber mm. – skulle utökas med utrustning för tillverkning av krigsmateriel på plats i Saudiarabien. Kontakterna upprätthölls även efter det nya avtalets undertecknande vad avser den planerade missilfabriken.

diktatur_2Hela upplägget är en politisk thriller om hycklande politiker, ljugande tjänstemän och hemliga spioner – där inte minst näringslivets främste företrädare Wallenberg var högst delaktig i påtryckningarna på regeringen – som visar att verkligheten överträffar dikten med råge. Jag drar mig inte för att använda mig av Palmes bevingade uttryck ”kreaturens lakejer”.
Projekt Simoom var namnet på det hemliga samarbete som innebar att Sverige skulle bygga en vapenfabrik i den brännande saudiarabiska öknen. Det känsliga upplägget – trots att Exportkontrollmyndigheten slagit fast att fabriksbygget stred mot de svenska lagarna om vapenexport – dolde man omsorgsfullt med hjälp av kodnamn, bulvanföretag och stora sedelbuntar i plastpåsar från den militära spionorganisationen KSI – som slutligen avslöjades av de två journalisterna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman som skriver följande;

Efter alla våra reportage och nyhetsinslag om saudiaffären fanns det ändå en story som var okänd. Vad som hände i korridorerna och mötesrummet i regeringskansliet. Vi ville berätta om det politiska spelet och de dråpliga historierna. Det var som i teveserierna men med den enda skillnaden att allt hänt på riktigt. Genom mängder av hemliga handlingar och över hundra intervjuer har vi återskapat scenerna i Saudiaffären.
– Det var som att åka runt i en torktumlare. Vårt avslöjande blev till en världsnyhet som förlamade det politiska samtalet i veckor och vi blev ett hot mot hela regeringen. När makten slår tillbaka med alla medel känner man sig väldigt liten. Vi blev smutskastade och utsatta för fula motattacker dirigerade från Alliansens regeringskansli. Det skulle vi hantera samtidigt som vi mötte nya hemliga källor på nätterna och försökte nysta upp den svenska spionorganisationens inblandning.

AllianstrojkanNu när den svenska regeringen meddelat att det nu rådande avtalet inte kommer att förlängas – ställer sig delar av den förra Alliansregeringen gemensamt med 31 företrädare från näringslivet kritiska till beskedet samt – utan att ta några som helst hänsyn till all den avsaknad av mänskliga rättigheter som Saudiarabien är väl känt för.
En skurkstat som är rikt och omättligt välmående. De har råd med både Bin Ladin och Al Qaida som inte skulle leva en enda dag om de inte stöddes av saudierna. Möjligen får även talibanerna stöd därifrån. Kvinnoförtrycket är totalt. Kvinnor får inte köra bil, de får inte vistas ute själva, de får dväljas i harem och inskränka sina liv till att vara männens leksaker. Manliga saudier – prinsar eller småkungar – lever lyxliv. Arbetet genomförs av importerad arbetskraft från hela den muslimska världen. Inte minst fattiga pakistanier, indonesier eller folk från fattiga länder som Filippinerna. Av demokrati finns inte minsta skymt där kungen ensidigt bestämmer och befaller vem och vilka medborgare vars huvud skall skiljas från kroppen.
En av de värsta skurkstater som idag existerar på vår jord.
Men – detta betyder intet för varken politiker eller alla dessa näringslivsföreträdare med Wallenberg i spetsen.
Nu är det heller ingen som tror på fullaste allvar att denna skurkstat skulle ändra sin inställning till mänskliga rättigheter på grund av Sveriges beslut att inte längre leverera vapen till Saudiarabien. Men någon måste gå före – och tyvärr för både Carl Bildt och hans medlöpare blev det Sverige.

images (2)Det mest skrämmande är att vi talar varmt om demokrati – men en demokrati utifrån näringslivets intressen är inte en demokrati för folket. Går man emot näringslivet då ropar man högt och ljudligt på alla tillgängliga kanaler om död och pina – eller använder argument som statssocialism, DDR eller Nordkorea.
Viktigast är att upprätthålla bonusstinna välgödda näringslivsrepresentanters höga fana även om det drabbar den lilla människan som endast ses som ett nödvändigt ont för att hålla profiten igång. Attackerna utgår nu från att hela Sveriges exportmarknad kommer att gå i graven och att hela vår ekonomi – som enligt dessa potentater bygger på att vapenexporten upprätthålls – nu kommer att fattiggöra hela landet. 11 miljarder – en obekräftad siffra hur mycket detta avtal är värt – om året är pea-nuts i jämförelse med vår renome i världen som ett land som är känd för att stå upp för mänskliga värden och rättigheter – även om Alliansen gjort sitt till för att decimera den kunskapen runt om i världen.
I fallet vapenaffärer med skurkstater framgår det dock med all önskvärd tydlighet att så är fallet.
Carl Bildt – denne till synes blodbesudlade före detta utrikesminister – anser att bildtregeringen nu har skadat Sverige genom att inte förlänga vapenavtalet!!!!
Inte ett ord om Saudiarabiens förtryck och mänskliga skador på sin egen befolkning – inte ett ord om åsidosättande av alla mänskliga rättigheter som vi nästan tar för givet i en demokrati.
Finns det någon som tvivlar på vems ärenden denne ”folkets representant” egentligen representerar?
För att ytterligare tydliggöra hur dessa högerpolitiker faller till föga för näringslivets företrädare är att både Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet samt Kristdemokrater var emot att förlänga avtalet med Saudierna – Annie Lööf  – den svenska representanten av den amerikanska Teapartyrörelsen – anser nu till och med att det gick för sakta att avveckla vapenavtalet – detta mot bakgrund av att hon och hennes parti var delaktiga i det förlängda avtalet 2010.
Wallenbergs påtryckningar visade sig vara starkare än politikernas ambition och vilja – näringslivets ambitioner övertrumfar all svensk lagstiftning.
Och nu har allianspolitikerna mage att kritisera regeringen istället – fast de borde hylla detta initiativ – som de själva inte förmådde avsluta.

Guds-heliga-massmord1Nu gödslar media svenska folket med allehanda teorier – majoriteten negativa naturligtvis, trots den stora folkopinionen mot vapenexport till diktaturer. Högermedia har tagit ställning – inte oväntat – mot regeringen men skriver försynt – om överhuvudtaget -om den skandal som uppenbarades efter förlängningen av avtalet som slutade med den förre försvarsministern Tolgfors – alias ”tomhylsan” avgång – vilket föranleddes främst – enligt honom själv – att hans barn blev skrämda av att se honom på TV!!!!!!
Saudiarabiens konfrontatoriska förbud mot Margot Wallströms tal inför det Arabiska förbundet – som skulle innehålla ett tal om mänskliga rättigheter – blev för mycket för Saudierna och hela det Arabiska förbundets utrikesministrar – samt för samtliga svenska journalister – som utfärdade sin ”bannbulla” och förakt mot den svenska utrikesministern.
Det var ju alldeles förfärligt att tala om mänskliga rättigheter mitt i den organisation som företräder allt annat än mänskliga rättigheter – vilket media uppenbarligen instämmer i.
Regeringen hade – konfidentiellt – redan fattat sitt beslut – oklart när – innan Wallström portades från Arabiska förbundet.
Detta avgjorde – med stor sannolikhet – valet av att nu offentliggöra beslutet att inte förlänga avtalet med Saudiarabien då man kunde förmoda att Saudierna själva skulle föregå den svenska regeringen och meddela att man inte längre var angelägna om att fortsätta den delen av affärsförbindelsen.
Andra Europeiska länder kan komma att följa det svenska initiativet – inte minst Tyskland som var och är mycket kritisk till Saudiernas åsidosättande av alla mänskliga rättigheter.
USA – lär vara diplomatisk återhållsamma – trots att de räknar Saudiarabien som en nära bundsförvant och som själva är förhindrad att exportera vapen enligt ett kongressbeslut baserad på viss rädsla att landet ökar sin militära styrka i området – men har trots det sett Sverige som en bundsförvant som tjänat Saudierna i enlighet med USA:s intressen i regionen.
Att vi skall ha en civil export med alla länder är en självklarhet – också en militär vapenexport.
Dock – en vapenexport till länder som har som främsta skäl att försvara landets yttre gränser och där det kan säkerställas att exporterade vapen inte faller i händerna på individuella organisationer som Al Quaida, IS, Boko Haram eller andra terrororganisationer.
Sverige bör nu se över hela sin vapenexportlagstiftningen som bör i väsentliga delar baseras på stadgarna för mänskliga rättigheter.

Läs gärna Dagens Arena och intervjun med Carl Bildt då det begav sig. Ett avtal är ett avtal…..

”vi älskar människor” var en Moderat paroll i valrörelsen 2010. Jag undrar vilka människor!

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Hans Bodin

   /  13 mars, 2015

  Hej! För mer än 20 år sen träffade jag en resemontör som rest runt i stora delar av världen för ett större företag. Jag frågade honom om det var otryggt och farligt att jobba i andra länder!
  Ja,sa han, i arabländer kan man när som helst få en kniv i ryggen!
  Arabvärldens beteende mot Margot Wallström och Sverige är
  precis som en kniv i ryggen!
  Mvh! Hans B

  Liked by 1 person

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja – på många sätt och vis är det en diametral skillnad för en västerlänning att vistas i dessa länder. Och än mer blir skillnaden påtaglig när man arbetar i dessa länder. Jag har genom mitt yrke otaliga gånger vistats kortare perioder i Mellanöstern – är sjökapten till professionen – och har ofta upplevt restriktioner som närmast kan betraktas som en allvarlig inskränkthet ur vårt perspektiv som fria människor i en fri del av världen. Detta har naturligtvis format människor i denna del av världen som dessutom är styrd av religionen i väldigt hög grad – i en del länder i sådan hög grad att religionen blivit en lagstiftning för folket att följa och prästernas makt är ofta oinskränkt. Västerlänningar betraktas därvid som otrogna ur detta perspektiv och att inställningen ”en kniv i ryggen” inte på något sätt är ovanlig ur det perspektivet men som inte alltid betyder att ordagrant sätta en kniv i ryggen men att göra det svårt för den som inte faller inom ramen för den religion och lagstiftning där man inte drar sig för att med de medel man har förtala, förnedra och påvisa den otrohet som inte sammanfaller med deras egen. På det sättet har man byggt upp en föreställning om att araber är opålitliga.

   Så det beteende man nu visar är ur deras perspektiv det rätta och för vår del mycket märkligt.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: