Vem i helvete gav dom lov…..?


Att rasera det min far och min farfar byggde för oss?

Idag läste jag ett inlägg, författat av Stefan Nordqvist, på Facebook som berörde mig djupt in i själen. För det han berättar har jag själv fått mig berättat av dels, min nu sedan lång tid tillbaka bortgångne farfar och farmor som var unga på den tiden då Arbetarrörelsen började sitt korståg mot fattigdomen och misären dels av min nu 87 årige far som fortfarande lever och minns tiden på 30 och 40 talet då Arbetarrörelsen växte sig allt starkare och arbetarna fick det allt bättre och bättre även om mycket kvarstod. Jag själv fick uppleva Erlanders tunga ock svåra arbete under sin långa period på Statsministerposten. Tre generationer som spänner över hela 1900 talet, den tid det tog för att skapa den trygghet och den välfärd som högern ihärdigt motarbetade under hela denna tid ock som vi nu ser raseras allt mer och mer.

Jag vill, med benäget tillstånd av Stefan, återge hans utomordentliga berättelse här nedan, den är ett stycke av en historia som vi allt för lätt glömmer, vi glömmer hur våra förfäder fick slita och slåss, stå på barrikaderna för att ”nypa” till sig lite av de som ”Gulaschbaronerna” såg som sitt privilegium.

Stefan Nordqvist.

När jag var barn berättade min morfar, om hur han tvingades stjäla eller tigga mat under första världskriget, för att inte svälta. Allt medan överklassens gulaschbaroner tjänade stora pengar på livsmedelsbristen.

Samma år som Per Albin Hansson konstaterade, i sitt beryktade folkhemstal 1928, att ”olikheterna äro stundom skriande” och beskriver ”den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar”, drog min morfar ut alla sina tänder för att det kostade för mycket att hålla på att laga dem.

Under sitt yrkesverksamma liv som härdmästare och huvudskyddsombud på en cykelfabrik, fick han uppleva hur det Sverige som i hans ungdom bestod av två skilda nationer, en fattig och en rik, förvandlades till en av världshistoriens mest jämlika land. Han beskrev med stolthet sin egen resa från fattigdom och förnedring till välstånd, som en del av samhällets självklara utveckling tack vara arbetarrörelsen och demokratin.

Hur skulle han ha reagerat om han fått veta att vi nu åter lever i ett samhälle där det inte längre anses som självklart att alla skall ha råd att sköta sina tänder, medan riskkapitalister tillåts göra stora vinster på vård, skola och omsorg? Eller än värre, att hans eget parti inte bara brustit i att bjuda motstånd mot denna utveckling, utan i själva verket bidragit till att göra Sverige världsledande på liberalisering, med avregleringar och privatiseringar i en takt inget annat land kan mäta sig med. Eller att jag hans barnbarn skulle få uppleva ett Sverige där mitt barnbarn nu tvingas växa upp i barnfattigdom? En bister utgångspunkt hon delar med 1/3 av Malmös barn . Vad skulle min morfar ha att säga till mitt barnbarn? Vad kan jag säga?

Vad är jag själv för ett ideal för mitt barnbarn, om jag stillatigande accepterar att hon tvingas växa upp i barnfattigdom För mig är det nämligen uppenbart, att i princip alla stora samhällsproblem, som den ökade gängkriminaliteten i Malmö, eller olika former av utanförskap, segregation, rasism, brist på jämställdhet, ökad fysisk och psykisk ohälsa, skolelevernas försämrade resultat –”you name it”, åtminstone till en betydande del kan förklaras just av de ökade klyftorna i samhället.

De ökade klyftorna som barn fattigdomen är av är inte en olycklig omständighet, utan ett resultat av en medveten politik, som konsekvent slår mot de svagaste i samhället för att kunna erbjuda det stora flertalet lägre skatt, centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala, konstaterar nyligen att ”fattiga i Sverige har det fantastiskt bra”. För i jämförelse med Bangladesh lever alla i Sverige en lyxtillvaro. Utifrån en sådan logik måste även svensk jämställdhet, för att inte tala om vår demokrati betraktas som extrema excesser av onödig lyx. I Bangladesh är kvinnorna minsann nöjda om de en eller annan gång får lämna hemmet utan att dömas till spöstraff!

Enligt flera olika uppgifter är ¾ av Sveriges befolkning mot de ökande klyftorna. Men varför höjer så få rösten? Är de för att den borgliga strategin lyckats? Vi tar emot våra extrapengar skattavdragen för att unna oss ökad konsumtion, och är därvidlag medskyldiga som inte vill kännas vid den misär som breder ut sig. Fattigdom har blivit ett tabu, som skapar rädsla och skuld ingen vill befatta sig med. Jag upplever en mjäkighet eller ängslan överallt. Alla tycks vara rädda för att säga ifrån med risk för att det kan slå tillbaks på dem själva. Den rädslan kan bara brytas genom att fler vågar.

Min morfar och hans generation var inte lika rädda. Han berättade ofta hur han stängde hela fabriken i egenskap av skyddsombud när hans arbetskompisars välbefinnande eller säkerhet riskerades. Vad gör vi, när vi ser våra kollegor, barn eller vänner utsätts?

Ingenstans är konsekvenserna av de ökande klyftorna i Sverige så förödande som just i Per Albin Hanssons uppväxt stad Malmö, men klyftorna ökar över hela landet, mer än i något annat jämförbart land.
Men dags att vi säger ifrån nu. Vi måste försöka skapa en stark opinion mot alla de som ökar klyftorna och därmed barnfattigdomen. Nu räcker det!

Detta är vad vi ser idag i en allt mer rasande fart. Har vi glömt vår historia? betyder det som våra föräldrar och deras dito ingenting idag? Varför låter vi det bara ske när vi ser hur skadorna drabbar många människor. Har vi blivit så förblindade av vår egen framgång att vi inte ids se andras olycka?

För att utveckla vår framtid måste vi se och lära av vår historia.

Stefan uppmanar alla som vill delta i hans grupp med sina erfarenheter och möjligheter att påverka då är du mer än välkommen att delta.

http://www.facebook.com/groups/237795589652627/permalink/274790099286509/?comment_id=275366649228854&notif_t=like

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. John-Olof Holmström

   /  4 mars, 2013

  Det var en lång klagolåt utan ett enda förslag på vad som ska göras för att förbättra detta förskräckliga land som sossarna grundat.

  Gilla

  Svara
  • John-Olof Holmström.
   ”Klagolåt” – Det blir det alltid för alla de som inte ser, inte hör och inte förstår. Artikeln var inte ämnad att redogöra för vad som kan förändras utan påvisa hur det blev med en nyliberal politik. Det var inte Socialdemokraterna som rev ner den välfärd som nu sker. De var de borgerliga med sina nyliberala tankegångar om att det är människan som skall tjäna marknaden. Allt var inte perfekt under socialdemokratin – men det var ett mänskligare samhällsklimat. Men de borgerliga ”köpte” medelklassen för några hundralappar för möjligheten att genomföra det man alltid haft för avsikt att göra. Mot den bakgrunden förstår jag din avsaknad av insikt och självkritik. Individanpassade fördelar väger mer än ett samhälle i harmoni så länge man inte behöver konfronteras med ”skiten”. Beklaglig livssyn? Ja utan tvekan – men det är den synen man har och det är uppenbarligen den syn du förespråkar. Bara jag har det bra så skiter jag i övriga. Fortsätt gärna se ner på alla de ungdomar som vill börja sina liv med ett arbete, kunna få en bostad. Fortsätt se ner på alla de som är sjuka – oftast på grund av eftersatt arbetsmiljö – eller alla de som ingår i den av moderaterna förnekade ”massarbetslösheten” eller de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som gagnar vilka? Som sagt det man inte vill se, höra eller förstå finns inte och då blir skillnaderna av de av högern vidtagna åtgärder ingen skillnad för du mår säkert bra – liksom jag själv. Skillnaden är bara att jag både ser och hör och förstår.

   MVH
   Björn Alvebrand
   SAP/Solna

   Gilla

   Svara
 2. Jag kan inte låta bli och göra denna reflektion om liberalismens varianter. Reinfeldt återkommer så ofta till pragmatism. Pragmatism är en amerikansk filosofi och sanningsteori som uppkom i slutet av 1800-talet som kännetecknas av fokus på handlingars och påståendes praktiska konsekvenser. Ett begrepp som återkommer är allt ska vara neutralt. Här upphör alla relationer. Individualism gäller detta. Liberalism är för det eget bästa. Solidaritet undergrävs. Ekonomi är pengarnas system. Allt betraktas som objekt. Pjäser på ett bräde. Det könsneutrala upphäver skillnader som pekar mot jobbarnas hjon.

  Gilla

  Svara
 3. Borg: idag
  ”Tillväxtreformer behöver inte nödvändigtvis innebära ökade infrastrukturinvesteringar och efterfrågestimulerande åtgärder, utan det handlar också om avregleringar.

  Således: Fortsatt nyliberalism gäller.

  Gilla

  Svara
  • Borg för en defensiv ekonomisk politik och jag undrar varför. Han är ju så galen som man kan anta när han tom. hävdar att tillväxtreformer inte nödvändigtvis innebär infrastruktursatsningar utan snarare avregleringar. Har vi inte sett nog av det?
   Hur har avregleringar bidragit till tillväxten? Satsningar på infrastruktur är ju ett av det mest säkra man kan göra för att garantera åtminstone en stagnation i tillväxten under lågkonjukturer. Vi har ju sett hur exempelvis arbetslösheten tom.sjunkit under lågkonjukturer. Dessutom bör man som jag ser det göra inflationsmålet mer flexibelt just i avsikt att stimulera arbetsmarknaden.
   Jag blir förvånad över hur Borg fortsätter på den inslagna vägen trots den kritik som meddelats honom inte minst av en av världens mest aktade ekonom Brad Del Jong som verkligen tog udden av den stjärna som det republikanska propagandaorganet Financial Times gav honom tidigare.Den solen glänste han i men undvek kommentarer avseende Brad del Jongs kritik.
   Nåja det känns som nedförsbacken ökar i allt snabbare takt för Borgerligheten.

   Gilla

   Svara
 4. Tyvärr går det att undvika att denna nedmontering sker enligt en plan för EU tillsammans med högerns regeringar att ta ner den nationella suveräniteten, införa drastiska åtstramningsåtgärder, håll eld i försäljning på nationella tillgångar, konsolidera rikedom och makt, och använda en ändlös ekonomiska kris som en ursäkt för att att uppnå EU-målet om den politiska unionen och marknadsstaten.

  Gilla

  Svara
  • Då vi gick in i Unionen var jag positivt inställd utifrån det som förelåg vid den tiden. Idag känner jag mig lurad, säker flera med mig, då utvecklingen går mot överstatlighet istället för det som var det ursprungliga syftet.
   Tack ock lov att vi inte gick in i den monitära delen av unionen men risken är stor att denna alliansregering försöker smyga oss in i den, då har vi mer eller mindre övergivit vår suveränitet mot överstatlighet. Idag är jag skarpt kritisk till EU och vill gärna backa tillbaka alternativt lämna unionen.

   Gilla

   Svara
   • Vi ser här och i Sverige en utveckling av teknokrati. Vi hör också en retorik som kallas för pragmatism. Detta är i själva verket en rationalism av verkligheten. En reducering av oss själva och samhällets samvaro . Begreppet ekonomi förvandlas här till ”kassaflöden”. I EU talar man om samhället i 4 fria flöden över gränserna – varor – kapital – tjänster – arbetskraft. Människan blir ett objekt i ett system. Detta språk dödar värderingar och ger apati. EU blir till en omänsklig teknokratisk maskin. Så kan politiska skäl, motiv och prioriteringar neutraliseras.

    Gilla

 5. Min farfar var med i Lunde…..mina far och morföräldrar kämpade för att bygga upp det samhälle som idag raseras. Jag har helt förlorat tron på Sverige som nation med en framtid då jag inte tillhör de så kallade höginkomsttagarna. I dagens samhälle passar endast den som är fullt frisk och perfekt. Är du sjuk, funktionshindrad eller icke ursprunngs svensk har du absolut inget värde. Jag skulle önska att ”HögerPartiet” (nuvarande Moderaterna) hade moral nog att göra en vitbok, och berätta öppet för folket om de djupa kopplingar de en gång hade med nazisterna i Tyskland…..och inte mörka och ljuga. För de har samma människosyn nu som då. Rasbiologin lever stark än idag…..och jag skäms…..över att bo i ett land där folket så villigt låter sig luras och förledas, lärde vi oss ingenting av andra världskriget och förintelsen?

  Gilla

  Svara
  • Precis som du känner jag, vem har gett dessa potentater lov att begå våldtäckt på det samhälle din och mina förfäder slogs för, alltid motarbetade av Högern.
   Har skrivit om Högerns samröre med diktaturer och nazimen i deras historia, den är allt annat än en trevlig läsning, Folkpartiet såväl som Centern har om möjligt än värre historisk bakgrund som jag kommer att ta upp framledes.

   Gilla

   Svara
 6. kjell gauffin

   /  31 maj, 2012

  Bra med berättelser som visar på vad vi ville , inte som vi har det nu

  Gilla

  Svara
  • Ja det behövs lite historiebrättelser ibland främst för ungdomen som inte känner till att det vi hade var inte gratis det tog en oändlig tid men kan raseras på nolltid.

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: