”Vi har gjort en sammantagen bedömning” vi har gjort……………………..


bermudezettaSå lät det när Hillevi Engström skulle redovisa anledningarna – inte anledningen – till att Angeles Bermudaz-Svankvist nu sparkas som chef för Arbetsförmedlingen. Svenska folket – som betalar både Hillevi Engströms arvode och Bermudez-Svankvists lön är inte värda mer än en sammantagen bedömning som ledde till Bermudez-Svankvists hastiga avgång. Arbetsförmedlingen – en av vår absolut viktigaste myndighet – finansieras av skattepengar och då har vi också rätt att få veta vad som sker och varför. Det är inte Hillevi Engströms egen privata lekstuga – även om man ibland förleds tro att så är fallet. Hennes avsked är ett misslyckande – ett misslyckande för Bermudez-Svankvist naturligtvis – men också ett misslyckande av regeringen på flera punkter. Dels för att man återigen lyckas med konststycket att rekrytera omeriterade personer till kvalificerade tjänster. Dels för att det tycks vara en omöjlighet att leda en myndighet med den agenda som högern anser skall vara i samklang med sin numer uttjatade ”arbetslinjen”. Arbetsförmedlingen har utvecklats till ett kontrollorgan istället för det som var syftet ursprungligen – nämligen att vara länken mellan arbetslösa och företagen. Det har – med regeringens goda minne – skapats och upphandlats tvivelaktiga företag som endast haft som syfte att tjäna pengar på en organisation i förfall – företag med så kallade jobbcoacher som utövar diverse märkliga metoder medelst handpåläggningar, och andra tvivelaktiga metoder. Man har inte använt sina anslag på ett sätt som gynnat kunderna (arbetslösa) utan återremitterat miljarder av anslagen.  Hillevi Engström skulle i sammanhanget förklara för oss väljare varför hon hyste så stort förtroende för Bermudez-Svankvist så sent som för bara 4 månader sedan. Reinfeldt kanske också – i samma sammanhang – kunde berätta vad det var som gjorde att han vid moderatstämman 2011 höjde henne till skyarna och hånade alla övriga Generaldirektörer för AF. Vad har förändrats sedan dess? AF:s tidigare chef Bo Bylund fick sparken 2008 med motiveringen att Arbetsförmedlingen genomgått stora förändringar och därför behövde en ny chef. Att den sparken var politisk betingad är nog en större sanning än att myndigheten genomgått så stora förändringar att man inte ansåg att han klarade av sitt uppdrag då. Bo Bylund – som av Reinfeldt hånades och förlöjligades ansågs vara socialdemokratisk valarbetare – var respekterad av de anställda, han hade styrelsens förtroende och inte minst han ville fortsätta sitt uppdrag. Det räckte inte. Han hade felaktig politisk färg. Alliansen lovade som bekant 2006 att ändra utnämningsmakten så att inte folk med rätt partibok skulle premieras. Och hur det gått vet vi idag.

Stackare dom tror dom får jobbStuderar man statistiken över arbetslösheten och regeringens arbetsmarknadspolitik – det som AMS/Arbetsförmedlingen har ansvar för att sköta – så finns det mindre anledning för Moderaterna att håna och flabba. Att personer som Bertil Rehnberg och Allan Larsson överhuvudtaget lyftes fram i Reinfeldts hån och skämt i Reinfeldts framställan som de trogna moderaterna flabbade hejdlöst åt – ska ställas mot det faktum att de hanterade en arbetslöshet på runt 2–3 procent. Bara för att nämna en av de som Reinfeldt hånade så var Bosse Ringholms tid på AMS -1997–1999 – då minskade arbetslösheten från 11%  ned till 7%. Det var Carl Bildts gåva – den gången – som han med varm hand överlämnade till Socialdemokraterna. Bo Bylund – som inte heller undslapp sig Reinfeldts hån och moderat flabbande – fick ner arbetslösheten från 7.5% till strax under 6% under hans tid från 2005 fram till 2008 då helt omotiverat byttes ut mot den nu sparkade chefen. Hon har lyckats med vad ingen annan lyckats med – nämligen permanenta arbetslösheten som idag uppgår till strax över 9%. Man kan bara hoppas att flabbet fastnat i halsen hos alla dessa moderater som hade så kul åt Reinfeldts hånande på moderatstämman – men jag tvivlar på att så blivit fallet.

16s18-arbetsformedNär Alliansen fick mycket kritik för att de ville ta bort kravet på kollektivavtal vid lönebidragsutbetalningar ja då gick Bermudez-Svankvist ut och uppmanade regeringen att komma med sådana förslag – ett synligt ställningstagande helt i enlighet med moderaternas arbetslinje – att denna uppmaning i själva verket kom långt dessförinnan från just arbetsmarknadsdepartementet är inget att hymla över – det kallas ministerstyre och bör tas upp i konstitutionsutskottet för prövning. Att hon därutöver försökte – i sann moderat anda – vilseleda allmänheten genom att förklara att arbetslösheten de facto endast var 5.4% när den vid tiden egentligen var 8.5% ansåg hon vara skäl nog att hävda det såg bra ut på arbetsmarknaden – vilket sannolikt mottogs av Hillevi Engström med diverse high five för en sådan duktig Generaldirektör. Att hon kort därpå fick – via sin prognoschef – ta tillbaka påståendet förblev kommentarslöst då hon vägrade uttala sig. Moderaterna lyfter gärna fram siffran 200 000 fler sysselsatta men experterna sågar det sättet att beskriva läget angående sysselsättningen. Katarina Thorén, forskare om arbetsmarknadsfrågor vid Uppsala universitet, säger till Expressen följande;

– Att antalet sysselsatta har ökat säger egentligen ingenting. Befolkningen har också ökat och då ökar också antalet människor som är i arbetsför ålder. Att regeringen inte lyckats vända trenden i fråga om arbetslösheten är förstås besvärande och det är i ljuset av detta som Kent Perssons twittrande om Angeles Bermudez-Svankvists beskrivning av statistiken ska ses.

Kent PerssonDet visar att Moderaterna tycker att det passar in i deras bild. De arbetar systematiskt med att försöka negligera hur illa det är ställt med arbetslösheten. Allmänheten skall vilseledas. Arbetsförmedlingen har därutöver ofta dragit på sig kritik för att myndigheten ryckt ut till försvar av regeringens politik. Senast var det beskedet om att åtta av tio deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin skulle vara nöjda med sin fas 3-plats som också fick stort genomslag och naturligtvis användes då som idag av moderathycklare för att försvara åtgärden. Att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) var nöjd i sin kommentar till den statistiken var väl knappast oväntat. Att man därefter ifrågasatte sanningshalten i undersökningen kraftigt – på grund av det ledande sätt som Arbetsförmedlingen ansågs ha ställt frågan om den hårt kritiserade åtgärden samt att det var AF:s egen personal som upprättat frågeformuläret klappat och klart samt godkänt av ledningen med Bermudez-Svankvist goda minne. Ingen hade fått frågan om de ansåg att det var en bra insats eller om det fanns en annan åtgärd som vore bättre. Dessutom ansåg bara en fjärdedel att fas 3-platsen stärkte deras chanser till jobb. Den moderata nivån på hyckleriet och vilseledningen letade sig fram till Bermudez-Svankvist och det är inte svårt att förstå att Reinfeldt och Engström hyllade sin Generaldirektör.

Moderata arbetarpartietAtt man varit missnöjda sedan en lång tid på arbetsmarknadsdepartementet bekräftas av finansminister Anders Borg som inte ytterligare ville uttala sig om anledningen till att Bermudez-Svankvist nu fick silkessnöret utan hänvisade till Hillevi Engström. Enligt obekräftade uppgifter ville man på ett tidigt stadium att hon själv i tysthet skulle avgå – det hade räddat regeringens ansikte. Nu blev det ett tumultartat avsked förorsakad av Bermudez-Svankvists egen vägran att avgå. Den regering hon omhuldat så mycket kan bli ett fall för samma regering tack vare hennes egen dåliga självinsikt. Aftonbladets avslöjande och övrig liberal media – som spann vidare på nyheten – försökte få det till att hon hanterat sitt telefonabonnemang på ett oansvarigt sätt. Det hade hon förvisso gjort men återigen i sann moderat anda var detta faktum inte hennes eget ansvar och skyllde därvid på andra som inte upplyst henne om hur roaming fungerar – det som gemene man vet sedan åratal hade hon ingen aning om. Spelet bakom kulisserna lär vi kanske aldrig få veta något om – men att ansvariga ministrar haft god kännedom om hennes inkompetens är ett faktum samtidigt som man ville minimera skadorna av denna inkompetens genom att ihärdigt förklara sitt förtroende för henne säger det mesta om denna regerings egen inkompetens.  Det handlar om att i görligaste mån dölja en totalt havererad arbetsmarknadspolitik. 3 stora skandaler under knappt en mandatperiod – det kära moderatvänner är något mer än vad Socialdemokraterna lyckats med – om det nu skulle vara meriterande.

fattigaSåpan fortsätter således – åtminstone så länge denna regering sitter kvar. Och en socialdemokratisk regering kommer att få ett mäktigt arbete att försöka ställa till rätta den oreda som Alliansen ställt till med. Frågan är om man ens kommer att lyckas på bara en mandatperiod när det tog Alliansen – fram till valet 2014 – 8 år att genomföra den oreda som lett till ett så lågt förtroende för myndigheten – inte bara hos allmänheten utan också den egna personalen. Mot bakgrund av alla dessa skandaler som uppdagats – där NUON-affären kanske är den vidrigaste av alla och som ännu inte fått sitt efterspel eller Centerns festnotor som skickades till skattebetalarna för att inte tala om Tillväxtverkets vida spenderbyxor och nu slutligen högerns misshandel av den så viktiga myndigheten Arbetsförmedlingen – förefaller det svårt att tro på att denna regering skulle få förnyat förtroende 2014. Men ”jobbskatteavdraget” finns ju som valfläsk fortfarande där högern fortsatt hoppas på en numer rejält indoktrinerad skara av medelklassväljare i storstäderna för att ambitiöst öka klassklyftorna. Så osvuret är bäst.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. ABS uttryckte sej oerhört okänsligt i media och det är inte konstigt att hon blev rentav avskydd. Alla de här pamparna inom statliga verk har samma framtoning. // Kao

  Gilla

  Svara
 2. Hans B

   /  26 augusti, 2013

  Helt sjukt!Locket på ”Tyst politik” Carl Bildt kör ju med tyst diplomati,vilket innebär att ingenting händer så vi är ju vana hur moderaterna beter sig!Det är ju bara att hoppas att majoriteten av Sveriges väljare visar sitt missnöje i valet nästa år!Mvh Hans B.

  Gilla

  Svara
  • Hej Hans!

   Ja du har rätt – locket på så länge det handlar om åtgärder de själva måste ta tag i hur väl känner vi inte igen detta det är bara att nämna NUON skandalen där ansvariga ministrar gömde sig framförallt den som borde ta ansvar.

   MVH//Björn

   Gilla

   Svara

Välkommen att kommentera.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: